Prosze o pomoc

11 Paź 2010, 09:56

Witam wszystkich uzytkownikow forum,jestem tu nowy i mam do was mala prosbe. Prosilbym was o wady i zalety dwoch samochodow nad ktorymi zastanawiam sie do kupna. Rozchodzi sie o Skode Octavie I Skoda oraz o Renault Laguna II Laguna . Mam metlik w glowie ktory samochod mam wybrac.Tak wiec prosze was o opinie typu komfort jazdy,spalanie,silnik,usterki itp. Glownie interesuja mnie modele kombi(diesel). Pozdrawiam
brotherofhell
Nowicjusz

Miejscowość: OGL

11 Paź 2010, 11:24

Laguna II słynie ze swojej ponadprzeciętnej usterkowości (szczególnie dotyczy to samochodów z początku produkcji).
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

11 Paź 2010, 11:55

No Laguna II z początków produkcji jest nazywana królową lawet.A Octavia z koleji z tyłu ma mało miejsca ale to jest praktycznie to samo co VW,silniki,konstrukcja itp. to VW.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Paź 2010, 19:22

dodam jeszcze ze samochod bede kupowal w Niemczech i interesuja mnie juz roczniki z 2001 do max 2004 . Na dzien dzisiejszy planuje wydac na to ktores z tych samochodow do 4000 Euro.
brotherofhell
Nowicjusz

11 Paź 2010, 20:50

To ja bym celował w Octavie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Paź 2010, 22:21

Wymagania co do auta i budżet proszę. Ogólnie to Octavia, Laguna II to szmelc wybitny.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...
    Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...

11 Paź 2010, 22:25

Jeżeli Laguna II, to bardzo uważaj na rocznik 2001-2002. Później jest już lepiej. Octavia a Laguna, troszkę inna klasa. Ta pierwsza jest zaliczana do kompaktów, mimo sporych rozmiarów, druga zaś do klasy średniej, czyli konkuruje z np. Modeo, Vectrą C.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

12 Paź 2010, 13:26

a co powiesz na lagune z rocznika2003-2004?
Jest jeszcze do wyboru passat albo golf IV , przed zakupem wolalbym dostac kilka opini na temat samochodow zeby pozniej nie pakowac w niego duzo kasy
brotherofhell
Nowicjusz

12 Paź 2010, 13:34

Pomyśl może jeszcze nad Fordem Mondeo Mk3 2001-02. Chyba najładniejsze auto w porównaniu z konkurencyjnym Passatem, Laguną etc. Wybierając silnik Tddi masz gwarancję naprawdę niskiego spalania, a także małe prawdopodobieństwo większej usterki w porównaniu z silnikiem Tdci. Pozatym dużo łatwiej będzie Ci znaleźć lepiej wyposażoną wersję. Tylko pamiętaj, nie każda morda pasuje do Forda. :mrgreen:

Sam zastanawiam się nad kupnem Mondeo i Passata. :mrgreen:
Brazylijski
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Paź 2010, 15:27

Co do Passata to ma on niestety słabe zawieszenie jak na nasze drogi.A co do Mondeo TDDI to racja no i rozrząd tam jest na łańcuszku.
Barol
Awatar użytkownika

12 Paź 2010, 15:44

powiem wam szczerze ze ten mondeo to jest fajny samochod :) patrzylem na ceny w niemczech i nie sa az takie drogie tylko nie wiem czy 90 KM(bo tam glownie tyle maja te samochody) to nie jest za malo na kombii? ma moze ktos doswiadczenie juz w mondeo?
brotherofhell
Nowicjusz

12 Paź 2010, 15:45

My tak gadu gadu a ile masz wogóle $ na auto??
Barol
Awatar użytkownika

12 Paź 2010, 15:54

no napisalem na gorze ze na dzien dzisiejszy 4000 Euro . Moze wiecej zobacze jak bede w pracy
brotherofhell
Nowicjusz

12 Paź 2010, 15:55

brotherofhell napisał(a):nie wiem czy 90 KM(bo tam glownie tyle maja te samochody) to nie jest za malo na kombii

Wogóle nie bierz 90 pod uwagę. Tylko 115KM. 90 ma dynamikę CC900 - dramat na kołach.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Paź 2010, 15:58

te te CC 900 to Ty w spokoju zostaw :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika