Samochód na trasy do 6000zł

13 Paź 2010, 09:15

Witajcie Szanowni Forumowicze!

Jako, że stuknęło mi w tym roku dwadzieściakilka latek i praca zaczyna przynosić jakie takie zyski (nie mówić ZUS-owi!) postanowiłem sprawić sobie niespodziankę :twisted: a mianowicie kupić samochód, pierwszy samochód taki studencki:]

Czego wymagam:
- żeby się nadawał na dłuższą trasę (co dwa tygodnie muszę przejechać Polskę wszerz tam i spowrotem
- był wmiarę oszczędny (diesel? gazowana benzyna?)
- bezawaryjne kluczowe elementy - tj. silnik, koła, zawieszenie, elektryka (drobne usterki mnie nie rażą, wiadomo za te pieniądze szału nie będzie)
- musi być ABS i klima (może ktoś powie - co z Ciebie za kierowca że musisz mieć ABS - a ja Ci powiem, nie raz mi ABS uratował d**e jak mi jakiś mądry inaczej wyjechał z bocznej drogi)

Jakie mam typy?:
- BMW 325 E36, LPG - Betka to mocny silnik, twarde zawieszenie i drogie naprawy. Mam trochę obawy co do tego, czy samochody tego typu nie były użytkowane ostro, tj. "leję i daję po gazie".
- Fiat Punto 1,2, LPG - ten typ jest tu tylko dlatego, że to auto znam na wylot, jeżdżę już 7 lat takim, ogólnie przyjemne, ale silnik doprowadza do szału na trasie, nie da się nikogo wyprzedzić, gaz non stop w podłodze, ale zaparkuje wszędzie, na mieście zwinne, trochę ciasno i niewygodnie. No i codzienne niespodzianki w stylu "zgadnij co mi dziś dolega", ani razu nie zawiódł tak żeby nie pojechać, a jednak kapryśny.
- Mazda 626 2,0, LPG - to dla mnie totalna ziemia niczyja, japończyk, więc powinien być w miarę niezawodny, duży, silnik pewnie lubi obroty - ja nie. Jak się tym jeździ? Miękko? Twardo? Części drogie? Aa no i jeszcze - gazowany japończyk? Doszły mnie słuchy że japończyki nie lubią gazu...
- Opel Vectra B , 2.2 DTi - jeździ trochę takich więc chyba złe to nie jest. Może być wyżyłowany silnik czasem, nie podobają mi się fotele, łupie w krzyżu po 200 km. Ale to można zmienić.
- Fiat Marea Weekend, 2,4 JTD - wady? Wielkie to to, trudne do parkowania, i chyba paliwożerne, no i znana skądinąd dyskoteka na desce rozdzielczej (mnie to nie rusza). Zalety: komfort jak w bajce, tanie części, pakowność, zdecydowanie najlepsze wyposażenie, wysokie roczniki. A może by tak wersję 2.0 z Gazem?

Co radzicie moi drodzy?
DonQuijote88
Nowicjusz

Miejscowość: Markowy Zdrój

13 Paź 2010, 10:29

Nie no nie przesadzajmy w BMW naprawy nie są znowu drogie.
Punto,przeczytałem to i :shock: ja osobiście znam dwa Punta (I gen i II FL) i często mam okazje nimi jeżdzić i powiem szczerze ja przy swoim wzroście (185cm) nie narzekam na miejsce ani z przodu ani z tyłu.60KM to troche mało fakt ale 75KM już sobie całkiem dobrze radzi (silnik w Igeneracji a w IIgen 1.2 ma 80KM-mocniejszy).
Vectra B do 6tys.zł sobie odpuść bo to nic dobrego nie będzie,ciężko będzie znaleść zadbaną benzyna a już nie mówiąć o dieslu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Paź 2010, 11:40

E36 318i, ew. 320i. Na lepsze silniki masz za mało kasy. Szukaj takich wystawionych do 7 kafli. E36 jest proste w budowie (jak na BMW), więc naprawy nie będą aż tak kosztowne.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Paź 2010, 17:41

Audi 80 B4 bardzo solidny wóz silnik 2.0 lub 1.9tdi (jak znajdziesz za taka kase)
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

14 Paź 2010, 19:06

TDI znajdzie ale pewnie z początku produkcji będzie (1991-1992r).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Paź 2010, 21:52

za tą kasę polecam seata toledo I . sam kupiłem takiego silniczek 1.6 100km wystarczający i oszczędny a autko wygodne i łatwo znaleźć z abs i klimą.
komandor21
Nowicjusz

Miejscowość: Żagań

14 Paź 2010, 22:21

No i młody rocznik można też dorwać.
Barol
Awatar użytkownika