Proszę o pomoc w wyborze samochodu do 80 tys PLN

25 Gru 2017, 20:06

Witam od jakiegoś czasu szukam nowego samochodu mam do wydania maksymalnie 80tys. Który samochód wybrać by nie popaść od razu w wysokie koszta utrzymania i napraw. Szukam samochodu wygodnego i w miarę dynamicznego, pod uwagę biorę:
Audi A6 C7 2.0 lub 3.0 TDI
Audi A5 Poliftowa 2.0 TDI
Audi Q7 3.0 TDI
BMW 5 F11
Jaguar XF Poliftowy
Mercedes CLA
Mercedes GLA
Land Rover Discovery 4

Który z tych modeli mi polecicie i jaki silnik i skrzynia najlepiej mi posłuży. A może ktoś poleci coś zupełnie innego?
Bostonx91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 0-10-2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A3 8P
Silnik: 2,0 TDI

26 Gru 2017, 18:55

Bostonx91 napisał(a):Audi A6 C7 2.0 lub 3.0 TDI
Audi A5 Poliftowa 2.0 TDI
Audi Q7 3.0 TDI
BMW 5 F11
Jaguar XF Poliftowy
Mercedes CLA
Mercedes GLA
Land Rover Discovery 4

Bostonx91 napisał(a): Który samochód wybrać by nie popaść od razu w wysokie koszta utrzymania i napraw

Te dwie rzeczy nawzajem się wykluczają.

A co do:
Bostonx91 napisał(a):Który samochód wybrać by nie popaść od razu w wysokie koszta utrzymania i napraw

Nowy za tę kasę.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2017, 19:23

Za duży rozrzut, aby coś podpowiedzieć.
No i tak jak kolega wyżej - pytanie o koszta trochę nie na miejscu, no i wszystko też zależy od tego, jak stoisz finansowo :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Gru 2017, 20:20

Invi napisał(a):
Te dwie rzeczy nawzajem się wykluczają.

Bez przesady, kupując a6 czy nawet XF nie popadnę od razu z dnia na dzień w spiralę kosztów nie do udźwignięcia...

Invi napisał(a):Nowy za tę kasę.

Nie kupię za 80 tys nowego samochodu który spełnił by moje wymagania, Twoim zdaniem samochody które wymieniłem nadają się już teraz tylko na złom? Czy jaką kwotą powinienem dysponować by kupić jednego z nich? Za niższą nie kupię a za wyższą faktycznie kupiłbym już nowego.

mike napisał(a):pytanie o koszta trochę nie na miejscu, no i wszystko też zależy od tego, jak stoisz finansowo

Zdaję sobie z tego sprawę, że każdy samochód wymaga co jakiś czas wkładu chodzi mi tylko o to by to nie było 5 tys co któryś miesiąc. Wiem dość duża rozbieżność ale te samochody po prostu wpadły mi w oko.
Bostonx91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Gru 2017, 20:37

Bostonx91 napisał(a):Bez przesady, kupując a6 czy nawet XF nie popadnę od razu z dnia na dzień w spiralę kosztów nie do udźwignięcia...

Skoro masz tyle kasy na serwis, to po co pytasz które jest tańsze? Zrozum nas, że zazwyczaj osoby od "chcem tanie auto czy Audi A8 z V8 to dobry wybór?" nie wiedzą co piszą. Jeśli takie 3.0 TDI czy XF jest na Twoją kieszeń, to bez znaczenia jest tutaj serwis. Raczej warto się zastanowić który silnik nie spowoduje częstych wizyt u mechanika. Niestety te diesle gwarancji nie dają, bo mają nalatane sporo.

Bostonx91 napisał(a):Nie kupię za 80 tys nowego samochodu który spełnił by moje wymagania

Tej klasy na pewno nie... Ale jakbyś mógł coś dorzucić do tej kwoty, to już coś by chłopacy na pewno znaleźli (na pewno nie Jaguara, ale dzisiaj motoryzacja się wyrównała i można dostać fajne autko na dobrym poziomie).

Bostonx91 napisał(a):chodzi mi tylko o to by to nie było 5 tys co któryś miesiąc

Jak takie A6 z 3.0 TDI się rozleci to te 5 tyś jest bardzo realne. Oczywiście nie co dwa miesiące, raczej jak zrobisz to polata już spokojnie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Gru 2017, 20:50

galakty napisał(a):
Jak takie A6 z 3.0 TDI się rozleci to te 5 tyś jest bardzo realne. Oczywiście nie co dwa miesiące, raczej jak zrobisz to polata już spokojnie

Niestety nie mam możliwości już dołożyć do tej kwoty. No właśnie mogę wydać parę tys na remont ale wtedy chcę mieć spokój na dłuższy czas dlatego prosze o pomoc w wybraniu tego najmniej awaryjnego ale też nie oczekuję cudów :P

Im więcej czytam opinii o silnikach tym mniej wiem, już byłem zdecydowany na A6 2.0TDI w manualu to znów ktoś mi powiedział, że mimo wszystko multi lepsze bo manuale szarpią innym razem, że 3.0 jest mniej awaryjne od 2.0 i odwrotnie i tak w kółko :?
Ostatnio edytowany przez Bostonx91, 26 Gru 2017, 20:57, edytowano w sumie 1 raz
Bostonx91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Gru 2017, 20:55

Ile kilometrów rocznie robisz? Bo lepszym wyjściem byłoby kupno jakieś sprawdzonej, dużej benzyny i dołożenie LPG. Zasięg się zmniejszy, dlatego pytanie ile rocznie pokonujesz kilometrów. Dodaj coś więcej, bo na razie nie wiadomo czego potrzebujesz i co chcesz, oprócz prestiżowej marki :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Gru 2017, 21:04

galakty napisał(a):Ile kilometrów rocznie robisz? Bo lepszym wyjściem byłoby kupno jakieś sprawdzonej, dużej benzyny i dołożenie LPG. Zasięg się zmniejszy, dlatego pytanie ile rocznie pokonujesz kilometrów. Dodaj coś więcej, bo na razie nie wiadomo czego potrzebujesz i co chcesz, oprócz prestiżowej marki

Rocznie jakieś 25tys przyznam, że myślałem o lpg ale koszta założenia lpg i jego opłacalności przy bezpośrednim wtrysku są też średnie już chyba poprostu jeździł bym na benzynie. Szukam dużego wygodnego i dynamicznego samochodu w miarę młodego rocznikowo w sedanie lub suv, na dojazdy do pracy i w dłuższą trasę.
Bostonx91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Gru 2017, 23:05

Czy znajdzie sie ktoś na tym forum kto potrafi mi odpowiedzieć który z wymienionych przeze mnie samochodów będzie najlepszy lub ewentualnie wymyśli coś innego w tej klasie nie mądrząc się, że żaden z nich nie ma nic wspólnego z bezawaryjnością bo o tym doskonale wiem. Gdybym chciał auto bezawaryjne to kupiłbym nową optimę albo sportage i miał 7 lat spokoju ale nie takiego samochodu szukam. :o
Bostonx91
Nowicjusz
Awatar użytkownika