Prosze o pomoc w wybraniu najlepszej drogi przy rejestracj.

16 Wrz 2009, 03:19

Witam serdecznie Wszystkich =)

Ponieważ zostałem przycisnięty pod ścianę przez czas :( postanowilem się zwrócić do Was z prośbą o pomoc. Zważywszy na pory i czas pracy mam dość ograniczone pole manewru z chodzeniem po urzedach i sledzenia nowinek w sieci..

Za 3 tygodnie miałem kupić auto z Niemiec od Niemca. Jednak z przyczyn losowych ów Pan chce się pozbyć auta jeszcze szybciej, bo we wtorek (tak najbliższy) chce juz wymeldowac/ wyrejestrować auto.

Wstępnie postanowiłem, że w poniedziałek rano wsiąde w pociąg i wróce autem wieczorem.
I tu liczę na Waszą wiedzę nooo i może ciut na kreatywność ;-)
Dodam, że zapoznałem się z całym schematem podróży po urzędach itp.

Mogę wrócić na niemieckich tablicach (niebieski pasek) i na dokumentach sprzedającego.
Z tym nie ma problemu :D
I w tym momencie nie bardzo wiem co i jak rozegrać...

- czy właścicielowi niemieckiemu wystarczy do wymeldowania/ wyrejestrowanie tylko umowa kupna sprzedaży?

- jeżeli wrócę autem w poniedziałek, On wyrejestruje auto we wtorek.. to czy moge się nim przemieszczać? jezeli tak to przez jaki okres?

* moze w tym wypadku najlepszym rozwiazaniem będzie wymeldowanie auta w ten sam dzien kiedy po nie przyjedę? tj w poniedziałek... i wtedy większość poniższych problemów zostaje rozwiązana?

- jeżeli nie mogę wracać autem wcześniej wymeldowanym/ wyrejestrowanym to czy polski urząd (który) może wymeldować to auto, np. na podstawie jakis porozumien miedzypanstwowych? lub przeslać wszelkie informacje do odpowiedniego urzędu niemieckiego, że takie i takie auto zostało u nas zgłoszone do rejestracji... ja zdaję w tym urzedzie np. Wroclaw ul. Zapolska tablice porzedniego wlasciciela (niebieskie) i dalej procedura jest `jak zawsze`?

*czy to ze przyjade na tablicach z niebieskim paskiem jest ulatwieniem czy bardziej utrudnieniem? (wiem ze zaoszczedzam ok 200euro na wywozowych) ale jak z resztą?

* z przegladem tez nie powinno byc problemu- z tym ze wyczytalem gdzies ze niebawem obowiazek pierwszej rejestracji 169pln zostanie zniesiony jezeli sprowadzane auto ma TUV?
Posiada ktoś szerszą wiedzę na ten temat?

* O ile z przegladem będzie łatwo to co mam zrobić w Urzedzie Celnym gdzie w wykazie dokumentow do wgladu powinienem posiadać papier z wymeldowaniem auta?(mogę się mylić) My jednak wiemy, że auto zostanie wymeldowane dopiero po moim przyjeździe do Polski.

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego co napisał w swoim poście `sprinter89`, ze jezeli w umowie kupna sprzedaży auta wpiszemy jako miejsce transakcji np. Berlin to wtenczas jestesmy zwolnieni z opat cywilno-prawnych i nie musimy wnosić opłaty 2%...

czy podpisjąc umowę w Berlinie mogę spokojnie przyjechac do Polski... i np nie uslysze zarzutu, ze powinienem był użyć lawety lub wykupić wywozowych?!

ostatecznie można przyjąć że to Niemiec przyjechał do Polski i mi sprzedał auto.

Bardzo dziękuję za czas poświęcony na przeczytanie i na ewentualne ustosunkowanie się do moich rozważań :)
Pozdrawiam!
Gruby =)
gruby71
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

17 Wrz 2009, 11:49

1. nie wiem co jest wymagane przez niemiecki urząd komunikacji do wymeldowania
2. po wymeldowaniu nie powinieneś się poruszać samochodem - jest wymeldowany więc dowód rejestracyjny jest nieważny.
Jednak wiele osób jeździ w ten sposób mając wykupione OC i zrobione badanie techniczne w Polsce
3. polski urząd może wyrejestrować samochód zarejestrowany w innym kraju unii - oczywiście, zdajesz wtedy niemieckie tablice
4. przyjazd na niemieckich tablicach nie powoduje żadnych utrudnień/ułatwień
5. obowiązek badań zostanie zniesiony ale:
- jeżeli będziesz posiadał dowód rejestracyjny nie zawierający danych wymaganych przez polski urząd będzie trzeba zrobić badanie techniczne
- jest możliwe, że jeśli samochód będzie wymeldowany to będzie trzeba zrobić badanie techniczne
6. nie słyszałem o tym, że urząd celny wymaga wymeldowania
7. przywożąc samochód z Berlina możesz przyjechać na:
- niemieckich ważnych tablicach (niebieskie, czerwone, żółte)
- na lawecie
- na nieważnych dokumentach licząc, że nikt Cię nie zatrzyma
8. jeżeli Niemiec przywozi auto do Polski i zawieracie umowę w Polsce to dodatkowo płacisz 2% i składasz druk PCC-3

tu możesz sobie wyliczyć akcyzę i wydrukować wszystkie niezbędne dokumenty łącznie z PCC-3 (urząd celny, akcyza, akcu, vat-24, recykling)
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam