Brak Przeglądu technicznego

09 Wrz 2009, 14:23

Jest jedna sprawa moja mama kupiła golfa3 jakieś 10lat temu ale od mniej wiecej 7 lat mieszkamy w Grecji i moi rodzice kupili sobie 2 inne auta a golfa zostawili zaparkowanego pod blokiem i stoi tu już kilka pięknych lat bez przeglądu ale z ubezpieczeniem(ponieważ od czasu do czasu gdy któreś z innych aut sie popsuje jeżdżą nim) ale z okazji że skończyłem 18 lat i jestem w trakcie zdawania prawka golf przechodzi na mnie mam zamiar zrobić mu gruntówkę ale jest mały problem jak w opisie auto w Polsce nie było od 7 lat z tej także okazji nie ma ważnego przeglądu od 7 lat i tu ptanko do osoby która się za czy jest jakaś kara w momencie gdy przyjade do Polski i zatrzyma mnie policja bez tego świstka i czy gdybym chciał je zrobić musze zapłacić kare za te 7 lat ( w grecji za każdy miesiąc albo rok jakoś tak jest do zapłacenia odpowiednia kara) jak to wygląda w Polsce?...
A i jeszcze jedno pytanko mam zamiar przemalować kolor auta na biały (w dowodzie jest czerwony) czy jest możliwość powiedzmy wysłania dowodu do babci aby zmienila to w dowodzie czy musze być osobiście wraz z autkiem?
PS: W grecji ponieważ mieszkam w małym mieście za brak przeglądu i zmiane koloru nic mi nie zrobią ponieważ i tak niewiedzą co pisze w książeczce rej. i z powody znajomości greckiego mogę im wciskać kitu ile wlezie ;D
wojna191
Nowicjusz

Miejscowość: Grecja

09 Wrz 2009, 19:06

Jeżeli autko jest zarejestrowane i opłacane jest OC to poprostu jedziesz z nim do przeglądu.Kary za to,że nie był w przeglądzie przez 7 lat nie ma żadnej.Problem możesz mieć jak autko nie ma tewgo przeglądu i nim pojedziesz po drodze,a zatrzyma cię policja.Wówczas płacisz mandacik i zabierają ci dowód rejestracyjny i w zależności od stany technicznego albo dają ci pokwitowanie i możesz jechać dalej,albo autko na lawetę.Jak zabiorą ci dowód rejestracyjny,to dostaniesz potwierdzenie ważne kilka dni.Z tym musisz pojechać na stację do przeglądu i jak autko będzie sprawne,to diagnosta daje ci karteczkę(zaświadczenie) i z nia idziesz do WK i odbierasz dowód rejestracyjny.Wcześniej wbijają ci ten przegląd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2009, 06:07

[quote="MotoAlbercik"]Jeżeli autko jest zarejestrowane i opłacane jest OC to poprostu jedziesz z nim do przeglądu.Kary za to,że nie był w przeglądzie przez 7 lat nie ma żadnej.Problem możesz mieć jak autko nie ma tewgo przeglądu i nim pojedziesz po drodze,a zatrzyma cię policja.Wówczas płacisz mandacik i zabierają ci dowód rejestracyjny i w zależności od stany technicznego albo dają ci pokwitowanie i możesz jechać dalej,albo autko na lawetę.Jak zabiorą ci dowód rejestracyjny,to dostaniesz potwierdzenie ważne kilka dni.Z tym musisz pojechać na stację do przeglądu i jak autko będzie sprawne,to diagnosta daje ci karteczkę(zaświadczenie) i z nia idziesz do WK i odbierasz dowód rejestracyjny.Wcześniej wbijają ci ten przegląd.[/quote]
można wystąpić o pozwolenie na przejazd na staję kontroli pojazdów :wink:
idziesz do najbliższego komisariatu i prosisz o wystawienie kwitka :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez pocieszny, 10 Wrz 2009, 07:59, edytowano w sumie 1 raz
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Wrz 2009, 08:00

Nie trzeba iść na komisariat.Wystarczy podjechać na stację diagnostyczną do której zamierzasz jechać na przegląd i diagnosta wystawi ci pozwolenie czasowe,czyli na dojazd na stację.Podjechać oczywiście innym autkiem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Wrz 2009, 12:24

MotoAlbercik, chyba miałeś na myśli pojechanie do urzędu komunikacji po pozwolenie czasowe a nie na stację kontroli pojazdów?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

12 Wrz 2009, 08:05

Nie - można pojechać na stację kontroli pojazdów i diagnosta da druczek,na którym można jeździć kilka dni.Jest to taki sam druczek jaki dają w sytuacji,jak samochód podczas przeglądu okaże się niesprawny i tego przeglądu nie przejdzie.Diagnosta wówczas daje takie czasowe pozwolenie,żeby można było tym samochodem pojechać np. do mechanika i przyjechać ponownie na stację do kontroli.
O coś takiego mi chodziło.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...
    Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...

12 Wrz 2009, 09:53

Tak te pozwolenie trwa jak sie nie myle 2 tygodnie - 14 dni, diagnosta wydaje je jak trzeba naprawic auto, a przeglad juz jest nie wazny, po tym czasie przyjezdza sie ponownie na stacje kontroli i placi sie tam troche wiecej.
W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

12 Wrz 2009, 13:35

Płaci się tylko za przegląd tego,z powodu czego auto tego przeglądu nie przeszło.Jeżeli np. będą słabe hamulce,to płaci się tylko za kontrolę hamulców.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Wrz 2009, 17:08

Podepnę się pod temat z trochę innym pytaniem. Czy jest możliwość wykonania w Polsce przeglądu w aucie angielskim i jeśli tak, to czy on będzie ważny tylko w pl czy można na nim jechać z powrotem do UK? chodzi o to ze na ok dwa miesiące auto jedzie do pl w tym czasie kończy się MOT (ang. przegląd), czy można wtedy wykonać przegląd w pl?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

15 Wrz 2009, 18:43

bodziokardasz napisał(a):Podepnę się pod temat z trochę innym pytaniem. Czy jest możliwość wykonania w Polsce przeglądu w aucie angielskim i jeśli tak, to czy on będzie ważny tylko w pl czy można na nim jechać z powrotem do UK? chodzi o to ze na ok dwa miesiące auto jedzie do pl w tym czasie kończy się MOT (ang. przegląd), czy można wtedy wykonać przegląd w pl?

teoretycznie tak, aczkolwiek lepiej sobie zrobić angielski MOT, angole problemów nie robią za to "nasi" niestety tak :neutral:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Wrz 2009, 21:49

angole problemów nie robią za to "nasi" niestety tak :neutral:

nie zbyt rozumiem co masz na myśli,

jeśli chodzi ci o stan auta do przeglądu to właśnie w UK są dużo bardziej rygorystyczni niż w pl
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

15 Wrz 2009, 22:09

bodziokardasz napisał(a):nie zbyt rozumiem co masz na myśli,

jeśli chodzi ci o stan auta do przeglądu to właśnie w UK są dużo bardziej rygorystyczni niż w pl
nikt się do przeglądu nie "przyczepi" tylko polska policja
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Wrz 2009, 11:51

musisz dowiedzieć się w Anglii czy zaświadczenie z polskiej stacji jest honorowane w Anglii.

Jak wiadomo jeszcze teraz w Polsce zagraniczne przeglądy są nieważne

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam