Proszę o poradę - Clio z silnikiem nissana 2.0 16V M4R

03 Lis 2019, 23:02

Chcę kupić clio z silnikiem nissana 2.0 16V M4R (renault) . Czy są to dobre silniki tylko pod PB czy do wymiany łańcucha trzeba wyciągać silnik ?
Gość49368

24 Lis 2019, 12:54

Jest to silnik zapożyczony z Nissana gdzie nosił oznaczenie MR20DE. Generalnie do zalet silnika należą wysoka kultura pracy, całkiem niezła dynamika przy spalaniu na zadowalającym poziomie. Dodatkowo silnik nie powinien przysparzać problemów bo uchodzi za w miarę bezawaryjny.
saxo napisał(a):czy do wymiany łańcucha trzeba wyciągać silnik ?
Tego akurat nie wiem ale tu łańcuchy wytrzymują bardzo długo i chyba producent nawet nie przewidział ich wymiany w obsłudze serwisowej.

Problematyczna będzie regulacja luzu zaworowego który reguluje się szklankami i trzeba do tego wyciągać wałki rozrządu.

Generalnie przy benzynie mało kto go reguluje bo zazwyczaj nie ma takiej potrzeby ale już przy LPG na pewno trzeba będzie to po jakimś czasie zrobić.

Tu są dane regulacyjne zaworów na zimnym silniku:
- zawory ssące: 0,26-0,34 mm.
- zawory wydechowe: 0,29-0,37 mm.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Peugeot 208 1,2 PureTech o mocy 110 KM
    Samochód ten wyposażony jest standardowo w silnik generujący 110 KM. Jest to jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra, umożliwia ona przyspieszenie od 0 do 100 km/h w czasie 10,7 sekundy, s średnie spalanie według ...