Proszę o poradę.

25 Lut 2010, 12:28

Witam uprzejmie. Kwiecień zbliża się nieubłaganie, a ja mam dylemat. Pragnę kupić samochód maksymalnie do 20 tysięcy złotych. Wymagania - benzyna, rocznik 2000+, sedan/limuzyna, mało awaryjny, a także żeby doszczętnie nie zrujnował mojej kieszeni. Auto nie będzie użytkowane bardzo często, głównie dalsze wyprawy, rzadko dojazdy do pracy czy też wyprawy po mieście. Przeglądałem otomoto i wyselekcjonowałem pewne marki.

Audi A4, BWM serii 5, Honda Accord, Mitsubishi Galant, VW Passat B5, Ford Mondeo III.

Lubię BMW, jeżdżę czasem służbową 535d, natomiast prywatnie Astrą II. Chciałbym się przesiąść do czegoś większego.
827kc
Nowicjusz

Miejscowość: stamtąd

25 Lut 2010, 13:43

Ja bym sie zastanowił nad Passatem fl i bmw 5 :wink:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

25 Lut 2010, 14:02

Z tych co podałeś wybrałbym Forda Mondeo gdyż dostaniesz najmłodszego za mądre pieniądze, ale tylko i wyłącznie diesla. Passat też wchodzi w grę ale musisz uważać bo kradną.
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lut 2010, 14:07

A może zastanów się nad Skodą Octavią:)
Ja osobiście polecam. Mało pali, bezawaryjna.
Skoda Octavia 1,9 TDI 90KM
kwasu
Nowicjusz

Miejscowość: ostrołęka

25 Lut 2010, 15:11

Wszelkie inne propozycje są mile widziane. Szczerze powiedziawszy najbardziej zastanawiałem się nad Accordem. Wizualnie przemawia do mnie Galant. Nie jeździłem tylko właśnie nim, z innymi miałem styczność, także z modelami młodszymi. Poza konkurencją jest BMW, które chyba najbardziej mnie zachwyciło. Jednak chciałbym znaleźć w miarę rozsądne rozwiązanie. Biorąc pod uwagę to, że jestem jedynie użytkownikiem, a nie fachowcem w dziedzinie motoryzacji, pragnę uzyskać jak najwięcej rzetelnych informacji :)
827kc
Nowicjusz

25 Lut 2010, 15:41

BMW serii 5 w dobrym stanie z rocznika 2000+ za mniej niż 20tys... To raczej mało realne, ale seria 3 E46 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] już bardziej, wydaje mi się że wraz z Hondzią Accord [link do oferty na Allegro wygasł] to dobre propozycje... Zarówno BMW jak i Honda mają bardzo dobre (tj. wytrzymałe, mało awaryjne) silniki benzynowe i diesle (szczególnie BMW jest tutaj poza zasięgiem konkurencji), BMW w dodatku ma tylny napęd i wyśmienite właściwości jezdne (jak na swój wiek, jest lepsze pod tym względem od sporej ilości nowych aut), Honda natomiast ogólnie jest mało awaryjna (w BMW E46 jednak czasem może sprawić problemy np. elektronika z tego co słyszałem)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...
    Burza na drodze
    W Polsce sezon burzowy trwa zazwyczaj od kwietnia do września, ale apogeum występuje między czerwcem, a sierpniem. Takie warunki pogodowe podczas podróży samochodem stanowią zagrożenie ze względu na bardzo ograniczoną ...

26 Lut 2010, 00:26

jak dla mnie to Audi A4 jest to dobre solidne niemieckie auto :cool:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
koko_123
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

26 Lut 2010, 14:03

To BMW 3 bardzo sympatyczne, momentalnie znalazło miejsce w kręgu moich zainteresowań. Na razie pojawiły się rozbieżne opinie, nie pozwólcie abym miał dylemat ;p

[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 16:11 ]

co sądzicie? coś mnie martwią te małe przebiegi? może ktoś rzucić okiem eksperta co może być nie tak z tymi autami?
827kc
Nowicjusz