Proszę o radę - Clio - jaki silnik?

07 Wrz 2014, 11:37

Witam serdecznie Forumowiczów.
Mam wielką prośbę o radę.
Szukam Clio dla siebie i nie wiem jak wariant jest lepszy.
Mogę wydać max 8-9 tys, więc w grę chodzą modele z 2004 i 2005 roku, szukam takich gdzie przebieg nie jest większy niż 140 tys, skupiam się na ofertach raczej od właścicieli.
W tej chwili zastanawiam się nad dwoma autkami:
1). Benzyna 1.2 z bardzo małym przebiegiem (93 tys)
2). Diesel 1.4 65 km, 137 tys przebieg, ale już po regeneracji wtrysków (które ponoć często w tych silnikach padają, podobnie jak elektronika)
Na korzyść diesla przemawia znacząco mniejsze spalanie, na korzyść benzyny mniejsza awaryjność (podobno).
Jutro jadę oglądać oba samochody, jeśli wszystko będzie ok będę jechać na stacje diagnostyczną, jeśli znowu wszystko będzie i tu i tu ok, to co radzicie wybrać? Benzynę czy diesla? Jeżdżę raczej dużo, codziennie ok 50 km (do pracy i z powrotem) plus wycieczki weekendowe z dzieckiem do około 100 km w jedną stronę.
A może w tej cenie radzicie coś innego poszukać, nie Clio???
Bardzo proszę o radę i dziękuję, Iona
iona
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

07 Wrz 2014, 12:13

iona napisał(a):A może w tej cenie radzicie coś innego poszukać, nie Clio???

Przy Twoich przebiegach zdecydowanie tak. Jak jesteśmy przy Reno to może Megane I FL z końca produkcji z dieslem DTI lub benzyną 1.4/1.6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub Elantra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...