Prosze o rady(po zakupie samochodu)

26 Mar 2009, 23:01

witam. niedawno kupilem civica 5 g coupe. jest to mój pierwszy samochód wiec bardzo bym prosił o sugestie co musi w nim zrobic na pierwszym miejscu mechanik by samochód słuzył jak najdłuzej, jeśli ktoś się orientuje moze tez napisac jaki mniej wiecej bylby koszt tych napraw itp
gamer66
Nowicjusz

26 Mar 2009, 23:08

Od kopa ida do wymiany wszystkie płyny, swiece(ok40zł), filtr powietrza paliwa oleju(ok 75zł) i w zaleznosci od przebiegu rozrzad. No i po przegladzie wyjdzie czy cos w zawieszeniu, przydało by sie tez sprawdzic stan hamulców klocki itd.
Ostatnio edytowany przez PrezesArtek 26 Mar 2009, 23:14, edytowano w sumie 2 razy
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Mar 2009, 23:09

ja bym powymienial na starcie wszystkie plyny i filtry,a najlepiej jechac na duzy przeglad i wszystko wyjdzie cacy co wymienic
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2009, 23:27

olej, filtry, świece, kable zapłonowe, rozrząd, klocki hamulcowe, elementy zawieszenia (oczywiscie to wszystko wymieniać jeśli jest taka potrzeba)
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

26 Mar 2009, 23:54

przegląd juz robilem tyle ze nie wiem czy był to az tak dokłądny przeglad bo w sumie wszystko trwalo ok 5 min, wjechałem na rolki, sprawdzili hamulce itp i stwierdzili ze wszystko ok wiec chyba hamulce i zawieszenie powinno byc ok??
gamer66
Nowicjusz

27 Mar 2009, 08:22

Obowiązkowo olej,filter oleju i powietrza oraz rozrząd.
Resztę wymieniaj jak coś będzie nie tak.Pojezdzisz trochę i zobaczysz czy stuka zawieszenie to wtedy zadziałasz!
Aha...koniecznie zobacz czy są niepęknięte gumowe osłony przegubów napędowych (takie okrągłe harmonijki z gumy wchodzące do przednich kół po obu stronach poniżej spodu silnika) bo jeśli są uszkodzone,to za chwile trzeba będzie wymieniac przeguby,a to trochę kosztuje. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...