Toyota Avensis D4D 2.2 150KM SOL PLUS 2007r - reflektory

15 Mar 2009, 15:56

Pod koniec 2008 roku zakupiłem używaną Toyotę(jak w temacie). Pojawił się problem z reflektorami. Nie są to bi-xenony więc światła drogowe to zwykłe żarówki, którym nie można nic zarzucić. Świecą bardzo dobrze. Natomiast światła mijania to żarniki wyładowcze - xenony Philips (d4s). Od początku oświetlały tylko krótki dystans przed pojazdem przez co szybsza jazda w nocy staje się niebezpieczna, a nawet niemożliwa. Nawet przy mniejszej prędkości jest to męczące ponieważ trzeba bardzo uważnie obserwować jezdnie by w razie potrzeby zdążyć wyhamować. Co ciekawe pobocza są świetnie oświetlone. Mogłoby się wydawać, że kąty świecenia lamp są rozstawione na boki. Wybrałem się do serwisu gdzie powiedziano mi, że wszystko jest w porządku. Po pewnym czasie zauważyłem, że czasami jeden albo drugi żarnik nie odpala. Wróciłem z tą "dolegliwością" do serwisu, gdzie wymieniono oraz wyregulowano mi xenony . Było niewiele lepiej. Dałem sobie na jakiś czas spokój aż do czasu gdy wsiadłem do passata b6 brata z bi-xenonami. Jak się okazało u niego różnica między światłami długimi i krótkimi jest niewielka. Przy czym drogowe świecą u niego podobnie jak u mnie krótkie zdecydowanie lepiej niż w toyocie. Po prostu inna jazda. Dodam że w obu tych samochodach występują takie same żarniki wyładowcze philips d4s tylko w passacie są większe soczewki. Jak myślicie co może być przyczyną tak słebego strumienia światła z reflektorów xenonowych?
avensis_d4d
Nowicjusz

Miejscowość: świętokrzyskie

25 Mar 2009, 16:09

Nikt nic nie napisze? Nie macie pomysłów? :?
avensis_d4d
Nowicjusz

26 Mar 2009, 01:13

Moim zdaniem główny wpływ na zasięg świecenia ma budowa reflektora. Słyszałem też że np. w lampach samopoziomujących czasem problemem jest to że nie ustawiają się w odpowiedniej pozycji i świecą za nisko, ale u ciebie są zwykłe z ręczną regulacją wysokości jak dobrze pamiętam.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Mar 2009, 20:03

Nie, u mnie jest automatyczna regulacja. Sprawdzona-działa. W lampach jest dodatkowa regulacja manualna. Gdy podwyższę to i tak nie widać na większym dystansie bo światło jest za słabe żeby doświetlić daleko.
avensis_d4d
Nowicjusz

27 Mar 2009, 01:33

Przyglądałeś się może w innych Avensisach czy tez tak świecą? być może to jest normalne w tym modelu, skoro wszystko działa tak jak należy...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...
    Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...