Proszę o szybką pomoc. Błąd przy tankowaniu :(

11 Lis 2008, 18:26

Witam dziś pracownik stacji benzynowej zatankował mi przez przypadek 3 litry benzyny Pb98 do 25 litrów oleju napędowego jakie miałem w baku. Silnik działa na pompo-wtryskiwaczach. Czy silnik może na tym ucierpieć?? powinienem odessać paliwo czy takie proporcje mu nie zaszkodzą?? pytam bo opinie na ten temat są podzielone. Proszę o szybką odp
michal8803
Nowicjusz

• 11 Lis 2008, 19:35

Moja rada jest taka: mimo że opinie są podzielone, na pewno nie zaszkodzi usunięcie całego paliwa z układu paliwowego oraz przeczyszczenie go. Bo jeśli nie teraz, to w najbliższym czasie autko może Ci po prostu stanąć w trasie i dalej nie pojedzie
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Lis 2008, 20:04

Witam.Na moje jeżeli to pracownik stacji tankował Tobie samochód to pozostawił bym jemu ten problem.Jego błąd,jego wina.Kiedyś widziałem podobną sytuację gość nie odpuścil,a pracownik stacji miał wielki problem.
    lisek473
    Nowicjusz

11 Lis 2008, 21:03

Jeżeli to są pompowtryski,to musisz bezwzględnie usunąc to paliwo z baku i jak próbowałeś uruchomić silnik,to przeczyścić cały układ paliwowy wraz z wymianą filtra paliwa.
    Co do tego pracownika stacji - to zależy,czy powiedziałeś mu jakie paliwo ma nalać.Jeżeli tak,to jego wina i to on powinien zapłacić za to.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Lis 2008, 21:51

no właśnie auto odpaliłem bo musiałem dojechać do domu około 10 km. nawet w takich proporcjach jak było wlane do baku to trzeba wszystko czyścić??
    michal8803
    Nowicjusz

12 Lis 2008, 15:45

Czyść wszystko dokładnie.A jak już jechałeś,to warto równiez sprawdzić pompowtryski i ich uszczelki - ON wszystko smaruje,a z kolei Pb wysusza.Wniosek sam się nasuwa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
      Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...

13 Lis 2008, 10:57

Ja tam bym wtedy dolał ON do pełna i nie wylewał tego ze zbiornika.
    v40
    Początkujący

13 Lis 2008, 16:55

zatankuj do pełna ON i dolej litr oleju do mieszania z bezyna w silnikach dwusuwowych (np sthil) napewno nie zaszkodzi a moze pomóc
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

13 Lis 2008, 19:55

Ja bym nic nie kombinował tylko pracownik ma mi to teraz naprawić i to nie tak że pojedzie gdzieś na takiej mieszance bo to od razu nie wyjdzie ze jest coś nie tak tylko za jakiś czas a jak wiadomo pompowtryskiwacze nie są tanie. Nawet jeśli nie mówiłeś co ma lać to powinien się spytać a to że miałeś 10km do domu to też nich Ci płaci za taksówkę.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2001

13 Lis 2008, 21:40

dlaczego chcecie wylewać tyle ropy ??
    dolać do pełna ropy dokupić jakiś tam dodatek do mieszania paliwa z ropą i wio i do przodu .....
    jakbyście wiedzieli jaki syf lejecie do zbiorników na stacjach paliw to byście się nie zastanawiali czy dolewka raptem kilku procent benzyny może zaszkodzić ....

myślę że nic gorszego niż już jest w paliwie nie dolejecie ....

jakby dolanie benzyny do ropy było bardzo groźne to pistolety by nie pasowały ....
    scooter
    Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

15 Lis 2008, 16:36

Witam. Zalałem bak do pełna<ponad> i jeżdżę. Zrobiłem już ok 200 km a silnik pracuje bez zarzutu. W między czasie byłem u mechanika i on powiedział mi dokładnie to samo co scooter. Rozmawiałem też z kierowcą TIR-a i on też powtórzył te słowa. A co do chłopaka ze stacji to szkoda mi go było bo jestem na tej stacji stałym bywalcem i dopiero zaczął tam pracę więc nie chcę mu robić od razu nieprzyjemności. Pozdrawiam. Dziękuje za każdą pomoc i informacje. Jakby się coś działo<odpuka> to napewno dam znać
    michal8803
    Nowicjusz

15 Lis 2008, 17:48

Dobrze zrobiłeś napewno nie bedzie nic złego się działo
    mój znajomy jeżdzi na nafcie surowej dolewa oleju bazowego i motor chodzi bez zarzutu
    a chopaka szkda by było
    Peugt 307xr
    broniu77
    Nowicjusz

Miejscowość: Jasło