Przebicie opony, ASO czy lokalny warsztat? Leasing...

08 Wrz 2023, 20:01

Cześć! Mam problem natury praktyczno-prawnej, który z pozoru wydawał się prosty, a wyszło jak zawsze 8) Na wąskiej, powiatowej drodze, wjechałem w dziurę. Jezdnia wyjątkowo niezadbana, dlatego na miejsce wezwałem policję, postanowiłem spróbować sił w uzyskaniu odszkodowania z polisy Powiatowego Zarządu Dróg. Sprawa w toku.

Samochód to Skoda Scala z 2023 roku, przebieg 4500, w leasingu (VW Leasing). Założyłem dojazdówkę, postanowiłem umówić się z miejscową wulkanizacją celem wymiany opony. Opona przyjedzie we wtorek, czyli za 4 dni. Tu zaczęły się wątpliwości.

VW Leasing każe mi zgłosić szkodę, podając numer sprawy w ubezpieczalni Dróg Powiatowych. Chce, abym najlepiej dostarczył pojazd do ASO, a do najbliższego mam 80 km. Sam fakt jazdy takiej odległości na dojazdówce. BYĆ MOŻE VW Leasing wyrazi zgodę na zrobienie naprawy w lokalnej wulkanizacji, jednak to się okaże dopiero po zgłoszeniu szkody i przetworzeniu wniosku. Jeśli się nie zgodzi, wówczas już będę musiał robić to w ASO.

Nie mam pewności, że ubezpieczyciel uzna moje roszczenie i wypłaci pieniądze. Procedura potrwa pewnie kilka tygodni. Dostarczając samochód do ASO, w przypadku nie uznania szkody, zapłacę kosmiczną kwotę za wymianę dwóch opon.

W związku z powyższym, czy macie doświadczenie w załatwianiu spraw bezgotówkowo albo gotówkowo w leasingu, w "lokalnych" warsztatach? Jako że to TYLKO OPONA, czy mogę ją sobie teraz wymienić, wyłożyć pieniądze, i liczyć że w pozytywnym wariancie VW Leasing pozwoli na zwrot pieniędzy na MOJE konto, na podstawie FV od lokalnego warsztatu?

Jak Wy, eksperci, byście do takiego problemu podeszli?

Oczywiście, najlepiej byłoby poczekać kilka tygodni na decyzję ubezpieczyciela i wówczas podjąć decyzję. Wiadomo, że to nierealne kiedy auto służy do pracy....

Bardzo z góry dziękuję :D
Chudy22
Obserwowany

08 Wrz 2023, 20:45

Naprawdę będziesz się bił z systemem o te parę stówek ? Ile ta opona kosztuje ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2023, 21:41

Chudy22 napisał(a):Jak Wy, eksperci, byście do takiego problemu podeszli?

podjechałbym na wulkanizację, jeżeli by była tylko przebita opona to by mi to ogarnęli za kilka chwil i kilka złotych a nie płakanie i żebranie bo oponę przebiłeś...co za ludzie. :angry: ojej biedactwo nie wie co zrobić bo dziurka w gumce się zrobiła. :lol:

To zrobiło właśnie opiekuńcze państwo. ludzie nie umieją sobie radzić, wszystko ludziom trzeba dać, wszystko im naprawić bo on nic sam nie potrafi zrobić.

niedługo to przelatujący ptaszek zrobi ci kupkę na maskę i będziesz skarżył powiat, czy myśliwego czy zielonych

co innego jakbyś wjechał w dziurę urwał wahacz, skrzywił felgę, czy pouszkadzał zawieszenie.

A tak to idz jeszcze do producenta opony i skarż ich że zrobili taką opone ze się przebiła
Chudy22 napisał(a):Dostarczając samochód do ASO, w przypadku nie uznania szkody, zapłacę kosmiczną kwotę za wymianę dwóch opon.

i tak powinno być i będziesz miał nauczkę żeby nie jeździć po dziurach :lol: albo żeby nie zgłaszać takich pierdół.
bo ty masz Skodę Scala z 2023 roku, przebieg 4500, w leasingu (VW Leasing). i co z tego ...ludzie mają nie takie furmanki nie za takie pieniądze i nie płaczą że oponę przebili :x :x :x
toyman40
Stały forumowicz

09 Wrz 2023, 11:16

Widzę, że kolega chyba zakończył edukację na późnym przedszkolu, a czytanie ze zrozumieniem kończy na pierwszym nagłówku 8)

Tak tylko napiszę DUŻYMI LITERAMI, że problem mojego wątku dotyczy ADMINISTRACYJNEJ kwestii, a nie technicznej wymiany samej opony.

Jeśli podejdę na parking do Twojej fury, i dokonam w niej uszkodzeń za 400 - 500 zł to rozumiem, że po prostu ją naprawisz i nie będziesz płakał. No bo to w końcu tylko drobne uszkodzenie :happy:
Chudy22
Obserwowany

09 Wrz 2023, 19:01

Chudy22 napisał(a):dokonam w niej uszkodzeń za 400 - 500 zł to rozumiem, że po prostu ją naprawisz i nie będziesz płakał. No bo to w końcu tylko drobne uszkodzenie :happy:

dokładnie, ale jak cię złapię na tym uczynku to masz przeje.... :lol:
sam nieraz sam coś sobie zepsułem bo się dłubie przy autach, tam gdzie rąbią drwa to i wióry lecą, i do kogo pretensje? do nikogo.
Ostatnio uwaliłem czujnik kąta skrętu w DS5 bo kręciłem kierownicą na odpiętym wałku kierowniczym...koszt u elektronika 250zł...do kogo pretensje? do nikogo. :lol:
Jak przewalę oponę to ją albo kleję albo wymieniam a nie latanie i skarżenie, kto by miał czas na takie pierdoły...ja na pewno nie.
na koncie mam tez ze 3 zarżnięte silniki po przyjeździe do polski i testach...oczywiście albo były naprawiane albo wymieniane na inne. ...fo kogo pretensje? do nikogo.
toyman40
Stały forumowicz

10 Wrz 2023, 09:55

toyman40, to nie chodzi o sam fakt naprawy/wymiany opony. Tu chodzi o to, że auto jest w leasingu. Normalnie to jedziesz do wulkanizatora i naprawiasz albo wymieniasz oponę i temat skończony. A przy leasingu o wielu rzeczach niestety nie ty możesz decydować, bo tak naprawdę najprościej mówiąc auto nie jest twoje tylko leasingodawcy. I leasingodawca zażyczył sobie, żeby zgłosić sprawę u zarządcy drogi i podać numer sprawy, oraz naprawić szkodę w ASO, bo auto jest nowe. I problem w tym, że u normalnego wulkanizatora zapłacisz..., a w ASO zapłacisz... Czyli duuużo więcej. To raz. Dwa, to czas - do czasu naprawy w rzeczonym ASO tak naprawdę tym autem nie da się jeździć. A nie potrwa to dzień czy dwa jak się domyślam. Normalnie, to naprawiasz oponę u wulkanizatora, płacisz, dziękuję i żegnam i jeździsz. A tu trzeba niestety czekać - na pismo od zarządcy drogi, na ewentualną decyzję ubezpieczyciela zarządcy drogi, potem jak dobrze pójdzie na przelew i potem trzeba zamówić oponę i wymienić. Dlatego autor tematu prosi o pomoc kogoś, kto się na tym zna, bo być może jest jakaś opcja szybszej naprawy, żeby leasingodawca był zadowolony i wszystko zostało naprawione tak jak on sobie życzy.
Chudy22 napisał(a): Jako że to TYLKO OPONA, czy mogę ją sobie teraz wymienić, wyłożyć pieniądze, i liczyć że w pozytywnym wariancie VW Leasing pozwoli na zwrot pieniędzy na MOJE konto, na podstawie FV od lokalnego warsztatu?

Ja myślę, że to pytanie można zadać lesingodawcy. Pogadać z nim, że auto potrzebne do pracy, że nie ma za bardzo czasu na to, żeby czekać kilka tygodni na ewentualne wypłacenie odszkodowania itd. Nie można się dogadać z tym leasingodawcą?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...

10 Wrz 2023, 11:11

dobrze ale dzisiaj przebił oponę, musi zgłaszać
jutro pojedzie pod market, i ma 1 rysę i obicie ...musi zgłaszać
po pojutrze przeszedł grad ma 30 wgniotek...musi zgłaszać
za 3 dni zapalił się check...musi zgłaszać
pozatym jeszcze trzeba żyć i zająć się swoimi sprawami a nie jeździć autem i za każdym razem muszę wiedzieć że trzeba wszystko zgłaszać bo mam skodę skale w leasengu vw leasing.
toyman40
Stały forumowicz

10 Wrz 2023, 12:53

toyman40 napisał(a):obrze ale dzisiaj przebił oponę, musi zgłaszać
jutro pojedzie pod market, i ma 1 rysę i obicie ...musi zgłaszać
po pojutrze przeszedł grad ma 30 wgniotek...musi zgłaszać
za 3 dni zapalił się check...musi zgłaszać

Spokojnie. Nie martw się o kogoś, zajmij się sobą.
Myślę, że takiego armagedonu niepowodzeń nie będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000