Czy można parkować na jednokierunkowej przed zanikiem jednego pasa?

04 Wrz 2023, 13:51

Witam.
Czytam forum od długiego czasu, dotychczas nie byłem zarejestrowany. Nasunęło mi się pytanie - czy można parkować na drodze jednokierunkowej, gdzie są 2 pasy ruchu, tuż przed zanikiem jednego pasa. Czasem muszę udać się w to miejsce i zaparkować na kilkanaście minut. W dalszej części znów są 2 pasy i parkują na jednym z nich (prawym). Przed pokazanym miejscem nie ma skrzyżowania i przejścia (min. 30 metrów od nich). Teoretycznie nie powinno być problemów, ale czy są jakieś "haczyki" w przepisach?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

przyjazn
Nowicjusz

04 Wrz 2023, 14:56

Jeżeli nie ma tu wcześniej innych znaków zakazujących parkowanie to z tego co wiem można na drodze jednokierunkowej zostawić auto przy lewej krawędzi jezdni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Wrz 2023, 11:06

Wcześniej nie ma znaków zakazu. Tylko jest na jezdni P-9b, która oznacza "nakaz zjazdu na prawy pas". Skoro nakaz, to może być, że postój nie jest dozwolony, ale czy zatrzymanie także?
przyjazn
Nowicjusz

05 Wrz 2023, 14:06

Jeżeli pas zanika, ale nie ma konkretnego oznakowania zakazującego parkowania, to teoretycznie mógłbyś tam parkować. Jednakże parkowanie w miejscu, gdzie pas zanika, może być niebezpieczne dla innych kierowców, ponieważ mogą nie spodziewać się nagle zatrzymanego pojazdu na drodze.
felka85
Obserwowany

05 Wrz 2023, 14:13

A tam chodnik czasem nie jest tak szeroki że można na nim stanąć większą częścią samochodu? Ja bym chyba unikał parkowania w miejscu gdzie pas się kończy nawet jak nie ma zakazu.
Andy33
Początkujący

07 Wrz 2023, 08:03

Fakt, chodnik zmieściłby kawałek auta aby zachować szerokość 1,5m. Musiałbym zmierzyć, ale na pewno nie więcej niż połowę. Pas jest dosyć długi i prędkości są małe (kawałek za skrzyżowaniem).
Dzięki za porady. Staram się szukać lepszego miejsca, ale w razie czego będę stosował się do wskazówek.
przyjazn
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...