Przechodzenie OC na nowego właściciela.

04 Kwi 2011, 18:08

Witam, mam pewien problem i nie mogę dojść do tego jak to w końcu jest. Powiedzmy, że kupuję auto które wymaga przerejestrowania i zmiany właściciela, ale ma jeszcze pół roku OC. To czy muszę mimo to kupować nowe OC czy też korzystam ze starego innego właściciela? Jak to w końcu jest?
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Kwi 2011, 20:15

Nowe ubezpieczenie musisz wykupić zaraz po przerejestrowaniu samochodu na siebie a masz na to wedle prawa bodajże 30dni.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Kwi 2011, 20:28

Czyli nic to nie daje ze na samochód jest pół roku czy tam ile bo i tak muszę nowe brać? No ja słyszałem, że ono jest przypisywane do samochodu i o ile nie chce, to dopiero jak się skończy to kupuję nowe...
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

04 Kwi 2011, 22:34

Dobrze słyszałeś jak chcesz możesz jeździć do końca opłaconego terminu OC. Ubezpieczyciel przepisze tylko OC na Ciebie.W ciągu 30 dni możesz kontynuować lub zmienić ubezpieczyciela. Ja przegapiłem i teraz płacę drogie gapowe.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

04 Kwi 2011, 22:44

PrezesArtek troszke źle napisał - od tego, od kogo kupujesz samochód z innymi dokumentami musi ci dać również OC. I teraz jest tak - masz dwie opcje do wyboru - albo zostajesz przy tym ubezpieczeniu od poprzedniego właściciela, albo zawierasz nowe. I na decyzję masz 30 dni od daty zakupu widniejącej na umowie.
Jeżeli zdecydujesz się zostać przy ubezpieczeniu od poprzedniego właściciela, to najpierw idziesz do WK, przerejestrowujesz samochód na siebie i z nowymi numerami w DR swoje kroki kierujesz do ubezpieczalni i spisujesz aneks do tego ubezpieczenia ( zmienione są numery rejestracyjne i właściciel ). Ubezpieczyciel oblicza różnicę w składce ( zalezy ona od zniżek, od wieku kierowcy, od tego ile lat masz prako itd itd ) i może być tak, że dopłacasz jakąś tam kwotę. Ale zazwyczaj jest tak, że bardziej opłaca się pozostać do końca przy ubezpieczeniu poprzednika niż wypowiadać umowę i zwierać nową.
Ale jak zdecydujesz się na nową umowę, to musisz to ubezpieczenie od poprzednika wypowiedzieć do tych wspomnianych 30 dni liczonych od daty na umowie. I warto też zapamietać, że liczy się data, kiedy ubezpieczyciel dostanie to wypowiedzenie do ręki. Więc znając naszą pocztę, lepiej to zrobić osobiście albo faksem. Warto też pamiętać, że jak wypoiwesz stare ubezpieczenie, to nowe musi być od dnia następnego, czyli samochód nie może być ani jednego dnia bez ubezpieczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2011, 08:57

Faktycznie troszkę źle to sprecyzowałem ale MotoAlbercik, na pisał wszystko czarno na białym, tak czy siak trzeba albo wykupić nowe albo pozostać przy poprzednim wyrównując składkę. Ale nie można przerejestrować auta i jeździć na OC poprzednika bez zmiany danych i wyrównania składki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe obowiązki na przejściach dla pieszych
    W ubiegłym roku na przejściach dla pieszych straciło życie 197 osób. Bezpieczeństwo ma poprawić przepis, który wszedł w życie 1 czerwca br. Wprowadza on pierwszeństwo przed pojazdem dla pieszych wchodzących ...

05 Kwi 2011, 13:01

Nie wiem jak jest w waszych Urzędach Komunikacji ale wiem jak jest u mnie w Poznaniu.
Urząd zabezpiecza się w pewien sposób i kontroluje zawieranie czy renegocjację OC.

Polega to na tym,że idąc do urzędu zarejestrować na siebie zakupione auto,dostajemy miękki dowód który jest ważny przez miesiąc.
Przychodząc po nowy-twardy dowód,musimy urzędnikowi pokazać potwierdzenie zawarcia umowy OC na siebie.
Inaczej nie dostaniemy twardego dowodu,a miękki straci ważność po miesiącu...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback