Przeciekająca podsufitówka - bagażnik

04 Lip 2011, 11:33

Witam, od jakiegoś już czasu podczas dużych opadów deszczów przecieka mi podsufitówka w bagażniku , woda zbiera się na końcu dachu między wewnętrznym a zewnętrznym poszyciem, w efekcie przecieka podsufitówka i cieknie do bagażnika, nie wiem czy może to szyberdach, czy jakiś kanalik odprowadzający nadmiar wody się zapchał, nie wiem od czego zacząć , jeśli macie lub mieliście podobny problem i udało się go usunąć to proszę o pomoc.
Amasz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

04 Lip 2011, 18:33

zdejm podsufitkę i sprawdź czy masz dobrze zamocowane odpływy z szybra
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Lip 2011, 21:53

3D czy 5D? U mnie (5D) jest plastikowa listwa nad szybą. Tam jest mikro szczelina którą woda leci na bolce mocujące które z czasem "parcieją". Wystarczy je wymienić (a jest troche przy tym roboty) i wszystko gra. Ja poszedłem na łatwizne i zasilikonowałem tę szczelinę między listwą a dachem. I jak ręką odjął... 5 minut roboty i czyste ręce... :)
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

17 Lip 2011, 20:15

kaskaderr napisał(a):3D czy 5D? U mnie (5D) jest plastikowa listwa nad szybą. Tam jest mikro szczelina którą woda leci na bolce mocujące które z czasem "parcieją". Wystarczy je wymienić (a jest troche przy tym roboty) i wszystko gra. Ja poszedłem na łatwizne i zasilikonowałem tę szczelinę między listwą a dachem. I jak ręką odjął... 5 minut roboty i czyste ręce... :)

Witam, nadwozie 5D, miałeś rację to było to, wielkie dzięki !!! a jeśli chodzi o kupno nowych kołków to na dzień dzisiejszy jest to nie możliwe więc zostaje silikon.
Amasz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...