Przedział 20-25 tys. dla oszczędnych.

13 Cze 2010, 00:11

Jestem tutaj nowy, więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Moja wysłużona stara Xsara Exlusive z 1997 roku z benzynowym silnikiem 1,8 zżera tyle budżetu domowego, że postanowiłem z głębokim żalem rozstać się z nią definitywnie. Autko sprowadzone z Francji w 2000 roku spisywało się znakomicie, komfortem biło wszystkich na głowę w tej klasie. Po naszych nierównych drogach "płynęło" bardzo komfortowo, dzięki bardzo miękkiemu zawieszeniu. Niestety, apetyt ma stanowczo za wysoki jak na obecne ceny benzyny. Gdyby nie to, jeździłbym nim chyba do końca jego żywota :wink:

Czas na zmiany... Szukam auta bardzo oszczędnego, wygodnego dla 4-osobowej rodziny, aby dzieci nie miały mniej miejsca z tyły niż w Citroenie. Na razie robię przegląd, co i za ile, ale niebawem trzeba będzie przejść do konkretów, stąd moja wizyta tutaj. Pierwszy przesiew dał następujące wyniki:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

trochę drożej [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chciałbym poznać opinię użytkowników podobnych aut i oczywiście inne propozycje. Peugeoty podobno bardzo awaryjne? (przekombinowana elektryka).
piowen
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

13 Cze 2010, 10:27

Te mondzioły za takie pieniądze to złom na kołach. Za 25 tyś ciężko o dobrego Focusa w tych rocznikach a gdzie Mondeo...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Cze 2010, 10:34

Rozumiem, że podane auto to tylko przykłady, a nie konkretne egzemplarze, bo jest trochę misz-masz. Proponujesz bowiem i Peugeota z silnikiem 1.4 w benzynie + LPG i 1.6 w benzynie w Corolli, jak też 2.0 TDCI w Mondeo. Różne silniki, do różnych potrzeb. Jakie Ty masz potrzeby?

Masz rodzinę, więc zapewne auto większe. Segment C prawdopodobnie w wersji kombi lub segment D.
W klasie C bardzo dobrym wyborem jest właśnie Toyota Corolla, tyle, że nie w sedanie, a przynajmniej w hatchbacku (ewentualnie kombi). Sedan ma większy bagażnik, ale stosunkowo mały otwór załadunkowy. Hatchback jest pod tym względem lepszy, bo zmieści się większe pudło.
Corolla ma niezłe silniki benzynowe i polecam poszukać czegoś najmniej 1.6 litra. Silnik 1.4 na klasę C może być trochę za mało, a spalanie w stosunku do 1.6 nie jest dużo mniejsze.
No i kwestia LPG, a raczej butli w bagażniku. Jak wsadzisz sobie butlę 50 litrową, to bagażnik robi się mały. Zatem warto się zastanowić nad kombi.
Jeżeli chodzi o komfort zawieszenia to może zostaniesz przy Citroenie? Można kupić C4 w benzynie, tylko wsiądź sobie do środka i powiedz, czy odpowiadają Ci futurystyczne rozwiązania (nie kręcący się środek kierownicy, elektroniczne zegary).
W tej cenie kupisz też Astrę III, ale Astra ma twarde zawieszenie... .

Segment D - tutaj jest problem, bo żeby dało się autem fajnie jeździć to musi mieć większy silnik. Silnik benzynowy spali sporo, więc można decydować się na diesla. Oprócz Mondeo, znajdziesz też Passata B5 FL (bardzo dobra kultura zawieszenia, niestety mało trwała), czy znowu Citroena C5 (ale tu są różne opinie, bo może okazać się skarbonką).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Cze 2010, 12:40

A co powiesz na taki samochód: [link do oferty na Allegro wygasł]
Silnik 1.6 hdi ma przyzwoitą dynamikę a do tego spala śmieszne ilości paliwa. Bardzo młody rocznik jak na taką cenę. Zapewne biały kolor zaniżył tę cene.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

13 Cze 2010, 22:51

Te przykłady były oczywiście orientacyjne. Hm... Zastanawiałem się nad Corollą bardzo serio, ale czy w porównaniu z moją Xsarą nie będzie z tyłu za mało miejsca? C4 jakoś mnie nie przekonują, wnętrze takie jakieś ubogie w porównaniu... no tak z moją Xsarą. Interesuje mnie mały przebieg, bo ja kupuję auto na co najmniej 6, 7 lat, więc ta ostatnia propozycja odpada. Muszę znaleźć mało palący hdi, albo benzynę ożenić z LPG. Najbardziej przemawiają do mnie te Corolle, ale musi być fajnie wyposażona - welurek obowiązkowo... lata przyzwyczajeń :wink:

@Dishman - moje potrzeby to:
1. ekonomiczne auto dla mnie, gdyż w pewnych zawodowych rozliczeniach wyjdę wtedy korzystniej, czyli mniej spalę - większa pensja. Nie są to jakieś zawrotne sumy, ale gdy się mało zarabia, to różnicę widać :wink:
2. Rodzinne wyjazdy do bliższej i dalsze rodziny oraz wakacyjne wypady muszą przebiegać w komforcie porównywalnym do Xsary.

Uff... ale wymagania :mrgreen:

[ Dodano: Nie Cze 13, 2010 23:05 ]
Może taka [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , trochę przerysowana?
piowen
Nowicjusz

17 Cze 2010, 09:49

Polecam mondeo,mam juz drugie teraz z 2003r 2.0 pb założyłem gaz i lata bez problemu.Super auta następnie też mondeo
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

17 Cze 2010, 18:20

audi a4 1.9 tdi 2000 może? jak coś to mam takie coś do sprzedania, ale dopiero gdzieś za 3 tygodnie bo przywożę go z Niemiec dopiero, znaczy kupiony już tylk oczekam na transport :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Cze 2010, 07:49

jaki przebieg? 170tys? :) kupisz auto z 2000r produkowane od bodajże 94 i w wyglądzie prawie niczym się nie zmieniło.B6 można kupić ale nie takie,jak to wygląda.o zawieszeniu nie wspomne i turbo dramacie :) z przebiegiem min 300tys
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

19 Cze 2010, 19:44

rustin wygląd kwestia gustu....wyglądem nie jeździsz..a przebieg? odpowiedni do rocznika :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Cze 2010, 19:48

piowen napisał(a):bardzo oszczędnego, wygodnego dla 4-osobowej rodziny
Polonez z gazem! hajsu tyle nie rozwalisz na nową "zabawkę" Wpłac bibułę na lokatę zamiast strugać sknere milionera, a stary poldek na wartości nic ci nie straci :idea: To moja propozycja dla bardzo oszczędnych :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Cze 2010, 00:38

krikus napisał(a):
piowen napisał(a):bardzo oszczędnego, wygodnego dla 4-osobowej rodziny
Polonez z gazem! hajsu tyle nie rozwalisz na nową "zabawkę" Wpłac bibułę na lokatę zamiast strugać sknere milionera, a stary poldek na wartości nic ci nie straci :idea: To moja propozycja dla bardzo oszczędnych :wink:

Krikus, przecież napisałem wygodnego :wink: Mnie nie chodzi o cenę, tylko o późniejszą eksploatację. Benzyna + gaz wygrywa! Jestem na etapie "wyrabiania sobie opinii" :wink: Jak będą konkrety, to się odezwę.
piowen
Nowicjusz

21 Cze 2010, 17:34

Może Passat B5FL? Za te pieniądze będzie coś ciekawego i powinno jeszcze zostać na dopieszczenie. Albo może 407 HDI? Za 25 tyś powinieneś już coś upolować ciekawego. A silnik HDI bez porównania nawet do TDI w Audi/VW.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

21 Cze 2010, 17:41

407 za 25tys. to będzie śmieć nie samochód który na pewno nie jest propozycją dla oszczędnych.
Minimalna cena to ~30tys. a i wtedy trudno oczekiwać cudu.
307 z 2.0 HDI powinien być ok, szczególnie jeśli lubisz francuskie samochody. Na ładne 1.6 HDI w tych pieniądzach raczej nie ma co spoglądać.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Cze 2010, 18:53

Albo coś z napędem hybrydowym? tylko że za tą kwote nic takiego nie kupi :razz:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Cze 2010, 20:01

Jasiek90 napisał(a):407 za 25tys. to będzie śmieć nie samochód który na pewno nie jest propozycją dla oszczędnych.

To ciekawe. Mój znajomy ostatnio z Francji przywiózł takiego, rok 2005, wyszło go dokładnie 25,000 zł ze wszystkim, z rejestracją włącznie. Autko od pierwszego właściciela, udokumentowane wszystkie wymiany, naprawy, silnik 2.0 HDI, przejechane 130 tyś. Ciężko jest ale da się znaleźć, gdybym nie wiedział że się da to bym nie napisał, jednak trzeba się ruszyć w parę miejsc, być cierpliwym i szukać, cierpliwie szukać. Autor nie pisał że samochód musi być kupiony w PL, a za granicą można znaleźć ciekawy pojazd.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997