Przegląd techniczny a naprawa po szkodzie

14 Lis 2019, 09:28

Hej, mam problem taki, że auto mam w naprawie po szkodzie z OC. Naprawa trwa już prawie miesiąc i będzie trwać prawdopodobnie do początku przyszłego tygodnia... 14. 11 kończy mi się przegląd pojazdu. Dzwoniłem do warsztatu w którym naprawiaja i pani stwierdziła że przykro jej ale nie mają możliwości zawieźć auta na przegląd techniczny. Co mam robić w takiej sytuacji, dodam, że w poniedziałek wyjeżdżam więc dodatkowo nie odbiorę samochodu w przyszłym tygodniu tylko za 2. Nie chcę naprawionym autem jechać bez przeglądu nawet metra. Pomocy
akson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 07 2012
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0 52km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Lis 2019, 10:44

akson napisał(a):Co mam robić w takiej sytuacji, dodam, że w poniedziałek wyjeżdżam więc dodatkowo nie odbiorę samochodu w przyszłym tygodniu tylko za 2. Nie chcę naprawionym autem jechać bez przeglądu nawet metra
Bierzesz lawetę i zawozisz auto na przegląd do najbliższej stacji to najbezpieczniejsza opcja.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lis 2019, 10:49

Ale ja nie chcę za to płacić. Nie jest to z mojej winy więc czemu mam ponosić koszty. Przeglądy robię terminowo zawsze.
akson
Nowicjusz

14 Lis 2019, 11:36

A nie masz przypadkiem zatrzymanego dowodu rejestracyjnego? Jeżeli tak to koszt transportu wliczasz do szkody.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2019, 12:18

Auto nie miało zatrzymanego dowodu bo było sprawne po kolizji. Dostałem w bok i poszły drzwi 2x słupek próg i tyl porysowany. Auto nie straciło geometrii.
akson
Nowicjusz

14 Lis 2019, 12:56

akson napisał(a):Auto nie straciło geometrii.
tego nie jest w stanie stwierdzić nikt na oko więc dowód powinien być zatrzymany, powinne zostać zrobione badania kontrolne ponaprawcze i przy okazji miałbyś zrobiony przegląd okresowy. Teraz niestety nic nie zaradzisz i musisz to zrobić na własny koszt.... twoje niedopilnowanie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...

14 Lis 2019, 18:56

Nie było policji na miejscu zdarzenia to po 1. Po drugie geometria była sprawdzana podczas oględzin i sporządzania kosztorysu czy auto nie zostawia 4 śladów. Auto jest długo naprawianie i nie ma w tym mojej winy że to tyle trwa. Gdyby nie sprawca nie miałbym takiego problemu. Najwyraźniej trzeba załatwiać to po polsku niestety
...
akson
Nowicjusz

14 Lis 2019, 19:11

Nie po polsku tylko zgodnie z przepisami
akson napisał(a):geometria była sprawdzana podczas oględzin i sporządzania kosztorysu czy auto nie zostawia 4 śladów
ciekawi mnie w jaki sposób zresztą nie ważne ale sam sobie zaszkodziles. Teraz jestem po naprawie x3 czy motocyklista wbił się drzwi kierowcy niby nie mocno ale uderzenie było na tyle mocne że trzeba było zmienić jeden wahacz bo nie trzymało geometrii.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lis 2019, 20:15

Ja, w tym przypadku poprosiłbym o poradę radcę prawnego zajmującego się ubezpieczeniami. Biorą jakieś 50 zł za poradę. Myślę, że warto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna