Problem z OC

27 Paź 2019, 19:59

Witam, zakupiłem samochód z salonu.
Samochód ma OC do 29 października.
Mam problem z przerejestrowaniem pojazdu ponieważ brakuje jednego z dokumentów. Starostwo Powiatowe wystąpiło z prośbą do innego o przesłanie tego dokumentu w celu dokończenia rejestracji. Może to potrwać jeszcze tydzień a OC kończy mi się za dwa dni, czy jako nowy wlasciciel(tylko na umowie) mogę wykupić polisę OC na obecny numer rejestracyjny np na 30dni? Czy po przerejestrowaniem gdy dostanę nowe tablice ta polisa 30dniowa będzie jeszcze obowiązywać?
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Paź 2019, 20:24

TomTomek napisał(a): Może to potrwać jeszcze tydzień a OC kończy mi się za dwa dni,
Czy na chwilę obecną dostales w WK pozwolenie czasowe... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

27 Paź 2019, 20:55

Nie ponieważ brakuje dokumentu do przerejestrowania. Dopiero jak WK z Poznania prześlę brakujacy dokument do mojego WK będziemy mogli zarejestrować auto na mnie.
Brumm
TomTomek
Początkujący

27 Paź 2019, 22:14

TomTomek napisał(a):Nie ponieważ brakuje dokumentu do przerejestrowania
A jakie dokumenty posiadasz... :?:
Nie jestem pewny ale podejrzewam ze wszystkie orginały tj.DR,KP.umowa k/p oddales w swoim WK... :?: Czy jest tak jak piszę... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Paź 2019, 22:17

Skupmy się na samym OC, reasumując nie jestem właścicielem pojazdu wg dowodu rejestracyjnego, czy mogę wykupic polisę OC na siebie na 30dni?
Brumm
TomTomek
Początkujący

27 Paź 2019, 22:31

TomTomek napisał(a):Skupmy się na samym OC,
Cały czas dąze w tym kierunku... :!: Jezeli masz orginały tych dokumentów o ktorych pisałem wyzej to nic nie stoi na przeszkodzie zebys udał sie FU i zasięgnął info czy wydadzą Ci OC na ten pojazd.To ze DR jest na inną osobę to doskonale wiem.Jednak to Ty wg.umowy k/s jestes juz wlascicielem tego pojazdu.Myślę ze dokument powinni wystawić na Ciebie z dotychczasowymi nr.rej.pojazdu.Po zalatwieniu sprawy w WK przepisują na Ciebie i po sprawie.
Ps.Jezeli orginały pozostały w WK to dowiedz się czy masz szansę zalatwic tą sprawę na podstawie ksero tych dokumentow potwierdzonch przez WK... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...
    Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...

28 Paź 2019, 10:18

TomTomek napisał(a):Skupmy się na samym OC, reasumując nie jestem właścicielem pojazdu wg dowodu rejestracyjnego, czy mogę wykupic polisę OC na siebie na 30dni?

Na 30 dni napewno nie. Chyba, że spełniasz określone w ustawie warunki, czyli w twojej sytuacji kupiłeś samochód za granicą lub jesteś przedsiębiorcą zajmującym się handlem samochodami. Jeżeli nie, to musisz kupić OC na 12 miesięcy. Z tym, że to przecież nie jest żaden problem, bo po zmianie właściciela pojazdu robisz aneks do umowy ubezpieczenia w którym zmieniasz dane pojazdu.
Co do samego ubezpieczenia to możesz ubezpieczyć ten samochód nie będąc jego właścicielem. Jesteś wtedy ubezpieczającym. Ja tak przez kilka lat miałem - ubezpieczenie na samochód załatwiała mi żona i to ona była w ubezpieczeniu wpisana jako ubezpieczająca. A właścicielem byłem ja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2019, 09:43

Podłączam się do tematu z jednym pytaniem: otóż kupiłem auto 4 listopada w komisie i sprzedający dał mi ubezpieczenie na 30 dni tj 4 grudnia. Jako że przetłumaczone dokumenty dotarły dopiero w poniedziałek to wczoraj czym prędzej udałem się do wydziału komunikacji celem zarejestrowania pojazdu i (jak wygląda sytuacja w WK wie każdy, trochę się schodzi) i przez to nie zdążyłem ogarnąć ubezpieczenia pojazdu, ponieważ musiałem jechać na drugą zmianę do pracy, a po powrocie do domu przy próbie ogarnięciu tego przez internet udało mi się tylko wykupić polisę od dnia dzisiejszego. Tutaj moje pytanie: Czy grozi mi kara za brak ciągłości OC? Bo znajomy postraszył mnie, że za brak ciągłości OC grozi karą od 900 ziko w górę :shock: :shock: Czy po przerejestrowaniu auta tamto 30-dniowe ubezpieczenie jest jeszcze ważne? Pozdrawiam
ptaku94
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 0- 0-2013
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Mitsubishi ASX
Silnik: 1.6 mivec
Typ: SUV
Rok produkcji: 2010

21 Lis 2019, 14:44

Kupując samochód ubezpieczenie przechodzi na kupującego więc miałeś je do 4 grudnia, a kolejne wykupiłeś przed końcem tamtego więc wszystko jest ok :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!