Przegląd techniczny, a światła amerykańskie?

15 Kwi 2010, 17:35

Witam. Gdzie i czy w ogóle jest mozliwe przejście przeglądu technicznego we Wroclawiu z amerykańskim systemem świateł?
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź
Ostatnio edytowany przez kasia234, 15 Kwi 2010, 22:37, edytowano w sumie 1 raz
kaska
kasia234
Nowicjusz

Miejscowość: us

15 Kwi 2010, 18:07

kasia234 napisał(a):Gdzie i czy w ogóle jest mozliwe przejście przeglądu technicznego we Wroclawiu z amerykańskim systemem świateł?

Szkoda z nie pracuję w Wroclawiu..Miałbym szanse podreperować kasę na "majowkę"...
Myslę ale nie jestem pewny ze jak dobrze pokukasz i przedstawisz argumety nie do
odrzucenia tzn.$$$$$$$$$$$$ moze i znajdziesz chetnego...!!!!! :?: :?: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Kwi 2010, 19:24

A czy w Polsce może być dopuszczony do ruchu samochód z amerykańskim systemem świateł?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Kwi 2010, 19:30

Będzie ciężko i to bardzo bo z tego co mi wiadomo to na kierunkowskazy mogą przymknąć oko ale jak dobrze pamiętam to amerykańce nie mają tylnego światła przeciwmgłowego i z tym będzie problem no i nie mówiąc, że przednie reflektory z amerykańskich aut oślepiają jak ch...a.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

15 Kwi 2010, 22:35

MotoAlbercik napisał(a):A czy w Polsce może być dopuszczony do ruchu samochód z amerykańskim systemem świateł?

Jezeli jest wszystko legalnie zalatwiane nie ma mozliwości dopuszczenia do ruchu
pojazdu który jest wyposazony w amerykański system świateł...
Niestety jednak przyjezdzaja na kolejne OBT juz zarejestrowane z tym systemem
światel.... :!: :!: :!: :sad:
W uzasadnionych przypadkach mozna starać się o odstępstwo w MI.Jednak jest to
droga dośc długa i zawiła.... :!: :!:

[ Dodano: Czw Kwi 15, 2010 22:38 ]
Ps.Znam jeden przypadek kiedy klient kupił w polskim salonie samochód wyposazony
w taki system świateł i dostal odstępstwo w MI... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Kwi 2010, 00:39

kasia234 napisał(a):Witam. Gdzie i czy w ogóle jest mozliwe przejście przeglądu technicznego we Wroclawiu z amerykańskim systemem świateł?
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź

Mam nadzieję że nie jest to możliwe. po to są te przepisy ustalone żeby sie ich trzymać
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

16 Kwi 2010, 07:13

bodziokardasz napisał(a):po to są te przepisy ustalone żeby sie ich trzymać

Tylko ze niestety-Polak potrafi... :!: :!: :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Kwi 2010, 10:43

motoalbercik, w polsce teoretycznie auto z amerykanskim systemem swiatel dopuszczone do ruchu zostac nie moze, ale w praktyce wyglada to inaczej- zdarza się, że widuję na ulicach auta z amerykanskimi swiatlami oraz moje auto u poprzedniego wlasciciela przeszlo przeglad techniczny w polsce. czy to jakis cud, czy moze przepisy zmienily sie w ciagu 1 roku? w moze po prostu wszyscy przymykali na te swiatla oko w przeszlosci, natomiast teraz wzieli sie za to? Przepisy raz przestrzegane mniej, a raz bardziej? Co to za przepisy więc..... ehhhh
kaska
kasia234
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 11:52

To nie cud ani przepisy się nie zmieniły. Ktoś dał w łapę na przeglądzie i tyle...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

16 Kwi 2010, 12:33

kiedy spytalam w serwisie aut amerykanskich, jak to mozliwe , ze juz przeszedl ten samochod rejestracje w polsce, powiedziano mi, ze dopiero od tego roku policja zaczela na to zwracac uwage. pewnie tak powiedzieli, bo chcieli na mnie zarobic (przerabiaja swiatla za okolo 2 000pln na system europejski). przeciez przepisy to przepisy..
kaska
kasia234
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 18:15

Koledzy, ja wiem, że auto z takimi światłami nie przejdzie przeglądu,a tym samym nie da się go zarejestrować. To pytanie tylko podchwytliwe było dla autorki tematu, żeby ją zmobiliować co by na stację diagnistyczną się udała albo do WK i zapytała. Albo wystarczy zadzwonić. W Polsce do ruchu dopuszczone są samochody z określonymi warunkami co do m.in. świateł. jest to dokładnie opisane w rozporządzeniu ministra transportu i gospodarki morskiej w załączniku. Nie może w Polsce jeździć samochód z czerwonymi kierunkami, z obrysowymi bocznymi kolory pomarańczowego ( osobowy ), nie mogą się na stałe świecić kierunkowskazy kolorem słabszym niż od kierunków ( w amerykańskich kierunkowskazach przednich są żarówki dwuwłuknowe 10/21W, przy czym 10W świeci ciągle,a 21W miga podczas właczenia kierunku. No itd itd.
Są oczywiście warsztaty, w których można przerobić te światła na takie, by przejść przegląd w Polsce.
Spotyka się czasami samochody z systemem amerykańskich świateł, ale są one zarejestrowane w USA, a jeżeli w Polsce jest robiony przegląd, to jest on robiony na przeisy amerykańskie, ponieważ tam jest ów samochód zarejestrowany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2010, 18:40

policja zaczeła w tym roku sprawdzać takie rzeczy, ze względu na duża ilość "przekładek" z anglików, przy okazji zabrali się za "amerykańce", odstępstwo jest możliwe jeśli samochód jest zabytkiem lub nie ma na rynku świateł z homologacją EU, w innym przypadku jest to trudne, niektóre samochody produkcji USA maja światła przystosowane do ruchu w UE i w USA ale jest to ujęte na homologacji lamp (wybita na lampie), jeśli mówimy o przodzie, jeśli mówimy o tylnych trzeba zmienić
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Kwi 2010, 23:07

MotoAlbercik napisał(a):z obrysowymi bocznymi kolory pomarańczowego

A co powiesz na Volvo... :?: :?: :grin:

[ Dodano: Pią Kwi 16, 2010 23:09 ]
kasia234 napisał(a):ale w praktyce wyglada to inaczej- zdarza się, że widuję na ulicach auta z amerykanskimi swiatlami oraz moje auto u poprzedniego wlasciciela przeszlo przeglad techniczny w polsce.

Dziwny oj bardzo dziwny to kraj-POLSKA...!!!! :!: :!: :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

16 Kwi 2010, 23:39

motoalbercik, spotykałam auta na polskich drogach z amerykańskimi światlami i wlasnie z polskimi tablicami rejestracyjnymi.. W zwiazku z tym nie wiedzialam , ze taki problem bedzie z przejsciem przegladu technicznego z amerykanskimi swiatlami przez zakupem dodge'a. Teraz jednak, kiedy juz go posiadam, a wąż w kieszeni nie zgadza sie na wydanie 2tys na zmiane swiatel, uprzejmie pytam, co robic? :shock: :oops: :roll: :?: :cry: :neutral:
kaska
kasia234
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 23:47

kasia234 napisał(a): a wąż w kieszeni nie zgadza sie na wydanie 2tys na zmiane swiatel

Niestety musisz wykurzyć węza z kieszeni i zmienić reflektory oraz inne zeby
odpowiadały wersji europejskiej.Wierz mi ze nikt pod to Ci się nie podłozy/moze
jednak się mylę :grin: /Mowię tak bo mam z tym do czynienia na codzień/diagnosta
na SKP/... :!: :!: :sad:

[ Dodano: Pią Kwi 16, 2010 23:50 ]
kasia234 napisał(a):spotykałam auta na polskich drogach z amerykańskimi światlami i wlasnie z polskimi tablicami rejestracyjnymi..

A moze jednak mozna coś w tym temacie zrobić.. :?: :?: :?: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP