30 dni na zarejestowanie pojazdu

03 Lip 2021, 21:54

Ja głupieje , Jak to działa ? Jaka jest różnica między zawiadomieniem WK o nabyciu pojazdu a jego rejestracją ? Terminy ? Nabyłem pojazd w spadku a pani z WK telefonicznie mówi mi że nie muszę go rejestrować a wystarczy na formulażu zgłosić nabycie poświadczone aktem notarialnym . Proste . Niby . Złomuję też prostę , A jak sprzedaję to mam według pani wypożyczyć oryginał aktu notarialnego kupującemu . A jak się zabezpieczyć aby go zwrócił ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lip 2021, 12:37

Jakiś czas temu też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do tego że jak zgłosisz czyli złożysz zawiadomienie o nabyciu pojazdu to później jak nie zdążysz go przerejestrować w ciągu tych 30 dni to nie dostaniesz kary :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2021, 21:22

Rokiko napisał(a): jak zgłosisz czyli złożysz zawiadomienie o nabyciu pojazdu to później jak nie zdążysz go przerejestrować w ciągu tych 30 dni to nie dostaniesz kary
Powiedzmy że w ciągu tych 30 dni złożyłeś zawiadomienie o nabyciu pojazdu . Nie ma kary , No ok . A w jakim czasie po zgloszeniu nabycia mam zarejestrować pojazd na siebie ? czy nie muszę ? A w ogóle to media straszyły o karach w tej materii ale czy bezpodstawnie ? Ma ktoś ustawę pod ręką i może tu podrzucić ?
bonifacy
Stały forumowicz

10 Lip 2021, 19:59

No właśnie ja też mam dylemat, bo znalazłem sobie ciekawe auto, uszkodzone rzecz jasna :naughty: Jako że auto nietuzinkowe będzie naprawa trwała dłuższą chwilę ze względu na brak części w dobrej cenie :wink: Dajmy na to naprawa będzie trwała pół roku no i co wtedy?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lip 2021, 21:23

przeczytałem żródło https://sprm.org.pl/aktualnosci/rynek-m ... e-pytania/ Na czym polega obowiązek zgłoszenia nabycia lub zbycia z art. 78 ust. 2 Prawa o ruchu drogowym?

Zgodnie z art. 78 ust. 2 Prawa o ruchu drogowym, właściciel pojazdu już zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu oraz zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym. Nie należy mylić tego obowiązku z powinnością z art. 71 ust. 7 Prawa o ruchu drogowym, polegającą na konieczności zarejestrowania auta w ciągu 30 dni od jego sprowadzenia. Są to dwie, niezależne od siebie czynności. No i jak wyjaśniliśmy powyżej – zgłoszenie sprzedaży/nabycia pojazdu stanowi jedynie zgłoszenie zmiany właściciela pojazdu który jest już wcześniej w trybie art. 72 PRD zarejestrowany, a więc jest już w rejestrze. Nie powoduje ono jednak zmiany w rejestrze! W CEPiK dalej będzie figurował poprzedni właściciel. Nie dostaniemy też nowego dowodu rejestracyjnego i tablic (powinniśmy natomiast dostać wpis w karcie pojazdu, ale to już… inna historia). Sprowadza się to więc tylko do poinformowania organu o zmianie właściciela i na tym właściwie koniec. Po co jest instytucja z art. 78 ust. 2 PRD? Nie bardzo w sumie wiadomo. Na pewno jest ona pomocna sprzedającym auta już zarejestrowane w sytuacji kiedy nowy właściciel dokona naruszeń prawa “na tablicach” poprzedniego właściciela. Niemniej instytucja ta jest problematyczna nawet dla niektórych starostów, którzy utożsamiają ją właśnie z „przerejestrowaniem” pojazdu, a więc ubierają takie zawiadomienie we wniosek o rejestrację na nowego właściciela w trybie art. 72 PRD i w trybie KPA wzywają do uzupełnienia wniosku o niezbędne dokumenty i opłaty. Instytucja zgłoszenia nabycia/zbycia z art. 78 ust. 2 PRD jest na tyle osobliwa, że poświęcimy jej kiedyś osobny artykuł.
bonifacy
Stały forumowicz

10 Lip 2021, 22:59

Czyli w sumie nic się nie zmieniło.
Tak jak w moim przypadku kupuje auto uszkodzone, krajowe, jak mam je przerejestrować w ciagu 30 dni? Nie ma szans więc co samo zawiadomienie wystarczy?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lip 2021, 10:53

Ja zgłosiłem kupno samochodu i przerejestrowałem go za 4 miesiące i żadnych problemów w urzędzie.

A czy przypadkiem przez pandemię czas na rejestrację jest wydłużony?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001