Przegląd techniczny auta

09 Maj 2009, 20:49

Przegląd techniczny auta jest ważny na rok.Tak jest wbita data w dowodzie rejestracyjnym.
Sąsiad mówi że po wygaśnięciu przeglądu (daty) można jeszcze jeżdzić TYDZIEŃ.
Ja się z nim nie zgadzam,on coś mówił że jest jakiś przepis że jeszcze tydzień można jeżdzić. Co wiecie na ten temat?
piotr2273
Aktywny

09 Maj 2009, 22:08

Nie ma żadnego dodatkowego tygodnia.Data ważności przeglądu jest napisana w dowodzie rejestracyjnym i najpóźniej w tym dniu trzeba zrobić przegląd.
A jeżeli chodzi o ten tydzień( 7 dni),to przysługuje on wtedy,jak zatrzymie cię policja i nie będziesz miał ważnych badań.Wtedy zabierają ci dowód rejestracyjny i dają pokwitowanie i masz tydzień na zrobienie przeglądu.Z tym,że ten tydzień kosztuje cię mandat i nie wiem,czy nie pkt karne,ale nie jestem pewien na 100%.Trzeba by sprawdzić w taryfikatorze punktów.Jak zrobisz przegląd to dostajesz od diagnosty karteczkę i jedziesz do WK odebrać dowód.
Jest też taka mozłiwość,że np. autko nie przejdzie badań z jakichś powodów i wtedy diagnosta wypisuje ci zaświadczenie,że do jakiegoś czasu masz naprawić autko i ponownie się zgłosić na ponowne badanie.To zaświadczenie musisz wozić razem z dowodem rejestracyjnym.Jest ono po to,żebyś mógł dojechac do mechanika i spowrotem na stację przeglądów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2009, 09:13

Dzięki MotoAlbercik
piotr2273
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...