Przegląd techniczny...?

02 Lut 2011, 08:49

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę zrobić przegląd techniczny dzień przed datą która jest w dowodzie? Bo sprawa ma się tak, przegląd kończy mi się w piątek, ale w piątek nie mam jak go zrobić ponieważ muszę z samego rana wyjechać na cały tydzień, czy mogę przegląd techniczny zrobić dzień wcześniej czyli w czwartek?
damianoo
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

02 Lut 2011, 10:00

możesz nawet miesiąc wcześniej :wink:
data, to tylko informacja, przed jakim dniem należy wykonać następne badanie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Lut 2011, 17:33

Tak jak kolega wyżej - możesz bez problemu. A skoro wyjeżdżasz na cały tydzien ( pewnie na wakacje :wink: ) to warto pojechać wcześniej i zrobić taki przedprzegląd, że jakby się okazało, że coś trzeba naprawić, to żebyś miał na to czas. Bo jak pojedziesz tylko dzień wcześniej i okaże się, że diagnosta nie podbije ci przeglądu z jakiegoś powodu, to z wyjazdu nici :sad: . A tak, będziesz miał czas na naprawę. Nie wiem jak tam masz z diagnostami, ale czasami jest tak, że jak jedziesz np. tydzień wcześniej, to diagnosta nie pobiera żadnej opłaty za taki przegląd, tylko jak się naprawi, to się do niego przyjeżdża i on już wtedy tylko sprawdza co było do naprawy i wtedy się płaci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lut 2011, 23:13

MotoAlbercik napisał(a):, to diagnosta nie pobiera żadnej opłaty za taki przegląd

No nie MotoAl za friko sprawdzenie....Nie tak na powaznie:
1/Jezeli sprawny to wiadomo-stempel i odjaz...
2/Jezeli niesprawny to ma dwie furtki wyjscia:
a/ "N" i do poprawki w terminie do 14 dni/za poprawkę z reguły 20.-/
b/ jezeli klient chce zeby tylko wypisac usterki to wtedy kasuję od 30-50 zl i jego sprawa kiedy przyjedzie ponownie.
Jednoczesnie mówię klientowi ze ta opłata jest wliczona tylko i wyłacznie za SPRAWDZENIE.
Przeciez z czegoś trzeba zyc... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Lut 2011, 19:38

Migi60 napisał(a): poprawki w terminie do 14 dni/za poprawkę z reguły 20.-/

... i diagnosta nie robi chyba już całego przeglądu lecz sprawdza tylko to co nie zagrało ... tak Migi60 ???
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

04 Lut 2011, 23:49

silvo44 napisał(a):i diagnosta nie robi chyba już całego przeglądu lecz sprawdza tylko to co nie zagrało

Sprawdza sie tylko wymienione w zaswiadczeniu usterki...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...

27 Kwi 2014, 12:09

Witam na forum
Proszę o poradę. Chcialbym wyjechać do Anglii moim samochodem na 4 miesiace bo potrzebuje go do pracy a nie bardzo chcialbym kupowac nowy bo z tym zawsze zwiazane sa straty jednak przeglad konczy sie po 3 miesiacach. Co powinienem zrobić jechac na przeglad przed wyjazdem? Czy też może w swietle nowego prawa gdzie przeglad z zagranicy jest ważny w Polsce mogę jechac na przeglad w Anglii jak uplynie jego termin?
darmak19
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: vw
Silnik: 1.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

27 Kwi 2014, 12:37

darmak19 napisał(a):w swietle nowego prawa gdzie przeglad z zagranicy jest ważny w Polsce

Podrzuć źródlo..
darmak19 napisał(a):powinienem zrobić jechac na przeglad przed wyjazdem?

W/g mnie tak..
ale poczekaj jeszcze troche - Migi ci odpowie fachowo..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

27 Kwi 2014, 13:19

darmak19 napisał(a): Co powinienem zrobić jechac na przeglad przed wyjazdem? Czy też może w swietle nowego prawa gdzie przeglad z zagranicy jest ważny w Polsce mogę jechac na przeglad w Anglii jak uplynie jego termin?
W większości przypadków ludzie którzy wyjezdzaja "za chlebem"za granicę wykonuja OBT pojazdu bez względu na to kiedy przypada termin zapisany w DR.Czesto jest to parę m-cy wcześniej i nie dra z tego tytułu szat... :wink: Owszem w Polsce jest uznawany przegląd techniczny wykonany dla samochodu....ale sprowadzonego i przedstawionegu w kraju do I rej.Oczywiscie tylko i wyłącznie wg.przepisów obowiązujących w naszym kraju a więc:3,2i pózniej juz co 1 rok.Ja osobiscie nie spotkałem zeby w pojezdzie zarejestrowanym w Polsce był wykonany przegląd tech.za granicą/Niemcy,Holandia czy tez Anglia/.Owszem nikt Ci nie zabroni spróbowac zrobic tego za granica ale bądz pewny ze nie bedzie on uznawany po powrocie w kraju/nie wiem czy ktos Ci tam to zrobi,bo ja mimo ze miałem propozycje zrobienia czegoś takiego to nie wykonałem/Nie mam takiego prawa... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Kwi 2014, 19:25

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Była bardzo przydatna. Jako ciekawostkę napiszę że w Anglii można jechać na przegląd najwcześniej jak dwa tygodnie przed końcem OBT a data przedłużcenią ważności pozostaje ta sama.
darmak19
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: vw
Silnik: 1.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

21 Paź 2016, 10:33

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Andrzej36
Nowicjusz

Auto: Ford