Przegryzione kable zapłonowe

28 Kwi 2021, 12:30

Witam, ostatnio przy odpalaniu samochodu zauważyłem, że silnik nie chodzi jak powinien, okazało się że mam przegryziony jeden przewód zapłonowy (najprawdopodobniej kuna). Chciałbym zapytać czy da się kupić tylko jeden przewód czy muszę wymienić od razu wszystkie przewody (4)
Oryginalne przewody kosztują około 150 zł ale znalazłem zamiennik za 60 czy warto go kupić? Samochód to Skoda Octavia 1999r. 1.6 101KM Hatchback
Link do zamiennika:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Neearu
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 13:20

Neearu napisał(a):Chciałbym zapytać czy da się kupić tylko jeden przewód czy muszę wymienić od razu wszystkie przewody (4)
Powinieneś wymienić wszystkie przewody.

Neearu napisał(a):znalazłem zamiennik za 60 czy warto go kupić?
Za zamiennikami różnie bywa i tu lepiej kupować przewody sprawdzone. Jak chcesz żeby silnik pracował dobrze to w porządne przewody i świece trzeba trochę zainwestować i nie kupować najtańszych zamienników. Oczywiście silnik będzie pracował ale ile one wytrzymają? Tego nikt nie wie... Decyzja należy do Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Maj 2021, 12:55

150 zł to nie majątek. Zawsze wymienia się wszystkie przewody. Do tego dobrze by było przy okazji wymienić świece, jak nie były już jakiś czas wymieniane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta
    Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta i przygotować je do cieplejszych warunków. Chociaż w tym roku zima była łagodna, to jednak nasz samochód przez kilka miesięcy był narażony na działanie mrozu oraz substancji ...