Toyota Yaris - nagłe odcięcie pedałów, czerwona kontrolka silnika

13 Kwi 2021, 19:21

Cześć, ponad miesiąc temu kupiłem używaną Toyotę Yaris z 2003r. Problem pojawił się w ostatnim tygodniu ( dwa razy ). Raz gdy po zatrzymaniu przed wyjazdem z parkingu chciałem ponownie ruszyć straciłem moc w pedałach ( zarówno w pedale gazu jak i hamulcu ) oraz zapaliła się czerwonka kontrolka silnika i jeszcze inna ( oleju? ). Po zresetowaniu silnika problem zniknął i wszystko było w porządku, aż wczoraj sytuacja się powtórzyła podczas próby cofania i znów problem znikął po wyłączeniu i ponownym włączeniu samochodu. Byłem z tym u mechanika, podłączył samochód pod komputer, ale nic nie stwierdził.
Feuerschwamm
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

13 Kwi 2021, 21:59

Feuerschwamm napisał(a):chciałem ponownie ruszyć straciłem moc w pedałach ( zarówno w pedale gazu jak i hamulcu )
Co to znaczy? Hamulec zrobił się twardy i ciężko było go wcisnąć, a gaz zupełnie nie reagował?
Biorąc jeszcze to pod uwagę
Feuerschwamm napisał(a):zapaliła się czerwonka kontrolka silnika i jeszcze inna ( oleju? )
Wygląda jak by silnik zgasł. Tylko tu jeszcze powinna pojawić się kontrolka od ładowania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Kwi 2021, 22:13

Pedał hamulca był luźny i hamulce nie reagowały. Tak, gaz też bez reakcji. Szczerze to nie wiem czy zapaliła się kontrolka od ładowania. Jeśli wydarzy się to jeszcze raz to na pewno dokładnie zobaczę.
Feuerschwamm
Nowicjusz

14 Kwi 2021, 11:05

Przewody zerknij czy są aby na pewno sprawne
napixx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Fabia I
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

14 Kwi 2021, 11:31

Feuerschwamm napisał(a):zapaliła się czerwonka kontrolka silnika
W tym aucie nie ma czerwonej kontrolki od silnika. W żadnym aucie nie ma takiej kontrolki. Kontrolka od silnika jest pomarańczowa. Więc to nie kontrolka od silnika się zaświeciła.
Feuerschwamm napisał(a): Po zresetowaniu silnika problem zniknął

Co wg ciebie znaczy " reset silnika"? Odłączyłeś aku, podłączyłeś się pod kompa ?
Rokiko napisał(a):Wygląda jak by silnik zgasł. Tylko tu jeszcze powinna pojawić się kontrolka od ładowania.

Wtedy powinna pojawić się pomarańczowa kontrolka silnika, czerwona oleju, czerwona akumulatora, żółta ABS-u, żółta poduszki, itd. W zależnoś
ci jaki licznik, z obrotomierzem czy bez itd.
Feuerschwamm napisał(a):Tak, gaz też bez reakcji

Pytanie podstawowe, czy zgasł ci silnik? Jednakże nawet wtedy pedał hamulca nie może być miękki...
Coś chyba spanikowałeś i nie wiesz co się stało. Kolejnym razem musisz na spokojnie ogarnąć temat. Najważniejsze, to czy zgasł ci silnik, jakie kontrolki się zaświeciły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2021, 21:26

kontrolka silnika">Toyota Yaris - nagłe odcięcie pedałów, czerwona kontrolka silnika Ok, znowu to się wydarzyło. Tym razem zrobiłem zdjęcie kontrolek, które tutaj wklejam. Może to głupio zabrzmi, ale czy to możliwe, że to po prostu najzwyklesze zgaszenie silnika spowodowane, np. zbyt szybkim zpuszczeniem sprzęgła?
Feuerschwamm
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Szklana pułapka 5": Klasa G, Sprinter, Unimog i Zetros
    "Szklana pułapka 5" trafi do polskich kin 14 lutego br. Mercedes-Benz ma w filmie silną reprezentację, a auta spod znaku trójramiennej gwiazdy będą obsługiwały jego premierowe pokazy w Londynie i Berlinie. John McClane ...
    Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...

29 Kwi 2021, 21:47

Feuerschwamm napisał(a): zgaszenie silnika spowodowane, np. zbyt szybkim zpuszczeniem sprzęgła?
Jak najbardziej .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Maj 2021, 18:45

Tak właśnie myślałem, że tak mogło być, ale zastanawia mnie, że raz gdy raz startowałem pod górkę to po tym zgaśnięciu nie mogłem hamować, musiałem użyć ręcznego. Czy to normalne? Tzn. jestem zielony w temacie motoryzacji, ale myślałem, że nawet przy wyłączonym silniku można normalnie hamować.
Feuerschwamm
Nowicjusz

01 Maj 2021, 20:53

Feuerschwamm napisał(a): że raz gdy raz startowałem pod górkę to po tym zgaśnięciu nie mogłem hamować, musiałem użyć ręcznego. Czy to normalne?

Jak najbardziej. Jak silnik zgasł, to przestało pracować serwo hamulcowe i można zahamować, ale trzeba użyć większej siły na pedał hamulca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000