Przegrzany silnik, temperatura rośnie, gdy obroty spadają, kontrolki

14 Gru 2017, 14:34

Dzień dobry wszystkim :) Opiszę swoja sytuację, być może ktoś mi doradzi :)
Więc..,
Jechałem samochodem, zapaliły mi się kontrolki od silnika i skrzyni, temperatura poszła na czerwony maksymalny stan, silnik dawał rade tylko do 3,1 tys obrotów, niestety nie mogłem się zatrzymać musiałem koniecznie dojechać na spotkanie zatem jechałem dalej, ok. 5 km. Samochód odpoczął ok 20 min. odpalił normalnie nic się nie świeciło, jednak po chwili znowu swiecila sie kontrolka od silnika, okazało się, ze jestem pierdoła... nie było płunu w chłodnicy, wlałem mu 1l, doszło do poziomu minimalnego, więc ruszam.. swieci się kontrolka od silnika.. po ok 2 km doszla kontrolka od biegów... samochod wydawal jakies dziwne dzwieki, dodatkowo gdy zatrzymywalem sie lub spadaly obroty to rosla temperatura, gdy dodawalem gazu nawet na postoju czyt. gdy rosly obroty tem spadala, przejechalem ok 5 km, zgasł. Gdy odpaliłem palila sie juz tylko kontrolka od silnika, poza tym samochod zachowywal sie dosc normalnie... po dojechaniu na miejsce, ok 10 km i szukaniu miejsca do zaparkowania znowu temperatura zaczela rosnąc.... Wiecie co mu może dolegać? Musze przejechcac jeszcze 100 km, tu gdzie jestem nie mam zadnego zaufanego mechanika, pytanie czy mogę wybrać się w tą podróż, z góry dzięki za odpowiedź :)
samochod ford focus mk1, 2000 rok, czysta benzyna
ms2013
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 11 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1,6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2017, 14:42

Sprawdź czy nie gubisz czasem płynu chłodniczego. Dlaczego tak dużo go brakowało? Może układ jest dodatkowo zapowietrzony i ten litr to za mało.

Z tego co opisujesz swoje sytuacje to powiem ci że masz szczęście że jeszcze nie przegrzałeś silnika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

14 Gru 2017, 14:49

Pytanie czy wszystkie te objawy mógł spowodować ten brak płynu czy jest coś jeszcze... płyn jeszcze doleje, bo na tą chwilę to ledwo dosięga do minimum...
ms2013
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 11 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1,6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2017, 21:03

ms2013 napisał(a):płyn jeszcze doleje, bo na tą chwilę to ledwo dosięga do minimum
Dolej tak jak powinno być i sprawdź czy ubywa. Musisz też odpowietrzyć układ, tylko wtedy będziesz miał pewność że masz odpowiednią ilość.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Structural Blue Edition
    Limitowana wersja Structural Blue Edition, pokazana w 2017 roku, to najciekawsza odsłona Lexusa LC. Sekretem tej wyjątkowej edycji specjalnej jest niebieski lakier Structural Blue, inspirowany barwą tropikalnego motyla Morpho ...