Przegrzewa się, zimna chłodnica

08 Wrz 2018, 14:37

Witam, mam problem z układem chlodzenia w golfie 4 , otóż nie włącza się ten większy wentylator na chłodnicy oraz robi ciśnienie na zbiorniczek wyrównawczy , takie że po otwarciu korka płyn wywala prawie na samą górę zbiorniczka, w moich innych autach płyn podniesie się minimalnie po otwarciu korka i wraca. Do tej pory myślałem że to termostat i go wymieniłem bo chłodnica była zimna ,wąż górny od chłodnicy był bardzo gorący a ten dolny zimny . Wymiana termostatu nie pomogła , dodam ze termostat jest elektroniczny. Samochód to Golf IV 1.6 SR 2001
Szymon1325
Obserwowany

08 Wrz 2018, 16:51

Jeżeli chłodnica jest zimna, to są dwa wyjścia - albo termostat ( to, że nowy, wcale nie oznacza sprawny, albo dobrze założony ) lub niedrożna chłodnica albo niedrożny wąż z termostatu do chłodnicy.
Wymontuj termostat, włóż do garnka z wodą i podgrzewaj wodę. Jak woda zacznie zwierać ( stan przed wrzeniem ), to powinien zacząć się otwierać. Jak woda będzie się gotowała, to powinien być cały otwarty.
Zdejmij węże z chłodnicy i podłącz do górnego króćca wąż z wodą i zacznij lać. Woda musi wylatywać dolnym króćcem.
Może też być, że układ jest zapowietrzony. Z tym, że układ odpowietrza się tu sam. Ale często zdarza się ( nie wiem dlaczego ), że zapchany jest ten cienki wąż, który leci do zbiorniczka wyrównawczego. Wówczas ukłąd się zapowietrza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Test Volvo V90 2018r. D4 190KM Inscription
    Udostępniono mi, w celu przetestowania, Volvo V90 z 2018 r. Samochód ten był w bogatej wersji wyposażenia Inscription oraz posiadał kilka istotnych dodatków. Atutem był dwulitrowy, czterocylindrowy silnik diesla, ...
    Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...