08 Wrz 2014, 18:37
Witam. Od ponad pół roku jestem użytkownikiem Nissan Patrol Y61 2.8 TD. Jak tylko go kupiłem wykazywał delikatne tendencje do grzania się. Przy prędkościach powyżej 100 km/h wskaźnik temperatury przesuwał się nieznacznie powyżej połowy jakieś 2 mm. Teraz mam większy problem bo silnik grzeje mi się przy niewielkich obciążeniach. Jazda pod górę 1-2 km powoduje grzanie się silnika prawie na maksa ale nie zawsze. Wymieniłem pompę wody, termostat, wisko. Oczyściłem chłodnicę i nie wiele to pomogło. Dalej raz się grzeje, raz nie. Wymieniłem też pompę wtryskową na mechaniczną od Y60 ale to było jeszcze przed skokami temperatury. Zmieniałem też ilość dawki. Zubożyłem ją aby nie dostawało auto zbyt dużo ropy ale to nie przyniosło rezultatu. Czy dawka jest bogatsza czy też nie auto grzeje się dalej. Jeszcze jedno na zlocie aut terenowych silnik zagrzał mi się prawie na maksa przez zabłoconą chłodnicę, auto zgasiłem odczekałem aż się wychłodzi i normalnie dalej jechałem, lecz od tamtej pory mam ten problem. Nie mam pojęcia co morze być przyczyną. Będę wdzięczny za ukierunkowanie moich dalszych poszukiwań gdyż nie chciałbym w ciemno dalej wymieniać kolejnych silnika.