Przejęcie leasingu, czy warto sprawdzić auto?

31 Paź 2018, 11:34

Witam,
zastanawiam się nad przejęciem leasingu na samochód. Rok produkcji to 2016r. a gwarancja kończy się pod koniec 2019r. Serwisowany w ASO, "jak nowy".
Samochód znajduje się 500km ode mnie, więc zastanawiałem się czy nie wysłać tam firmy specjalizującej się w sprawdzaniu stanu samochodu przed zakupem. Jednak takie sprawdzenie to ok 400 zł, a wydaje mi się, że samochód w leasingu, na gwarancji raczej nie ma poukrywanych wad, czy nieopisanych stłuczek itp. bo jednak leasingodawca by na to nie pozwolił. Mylę się, i moje amatorskie sprawdzenie na oko, tuż przed zakupem powinno wystarczyć ?
GreenGo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.3 166KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi

31 Paź 2018, 12:02

jest to niezła opcja ale jest kilka poważnych obostrzeń.
Po pierwsze ty musisz dostać ten leasing zatem musisz w ocenie banku mieć do niego zdolność. to nie jest oczywiste - uwierz. Firma która jest zarejestrowana krócej niż pięć lat i nie ma odpowiednich udokumentowanych dochodów i realnego zysku i zapłaconego podatku leasingu nie dostanie. Więc jeżeli jest to działalność "bez faktury" a cały dochód topimy w kosztach - zapomnij. a nawet jeżeli uczciwie płacisz ale dopiero od 2 lat też nie jesteś partnerem do rozmów
Po drugie przeglądałem parę ofert odkupu leasingu i za każdym razem mi się cyferki nie zgadzały - ilość pozostałych rat razy wysokość raty plus wykup plus marża dla sprzedającego przewyższały wartości aut z fakturą VAT które można było taniej kupić lub wsiąść w leasing
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

31 Paź 2018, 13:00

Działalność założyłem pół roku temu więc świeża sprawa i choć słyszałem, że bywa różnie z możliwością dostania leasingu, to z tego co się dowiedziałem, w moim przypadku leasingodawca może nie tylko prześwietlić moje konto firmowe by mieć wgląd w pływy, ale również i prywatne ( co często bywa jednym i tym samym). Biorąc pod uwagę dotychczasowe wpływy, to teoretycznie z dostaniem takiego leasingu nie powinno być problemu, no ale to oczywiście wyjdzie w praniu. Odnośnie kosztów auta, to odstępne + raty + wykup stanowi ok 65% wartości początkowej, więc wydaje mi się to uczciwą ofertą.

No ale wracając do meritum mojego pytania, ktoś ma doświadczenie z takim przejmowaniem leasingu, jest niebezpieczeństwo, że dało się na takim samochodzie robić przekręty i warto wysyłać do niego firmę z miernikami itp. ?
GreenGo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.3 166KM
Paliwo: Benzyna

31 Paź 2018, 18:33

Nie miałem takiej sytuacji, ale regułą jest, że dużo łatwiej dostać leasing na nowe auto, niż na używane. Tak, że zamiast jechać i oglądać, najpierw trzeba sprawdzić swoje możliwości finansowe.
A co do sprawdzania auta, to jak najbardziej trzeba sprawdzać, tak jak każde inne auto, najlepiej w ASO.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lis 2018, 17:41

Opcja jest dosyć bezpieczna bo: auto nie miało szkody całkowitej (jego właścicielem nadal jest bank) ewentualne stłuczki naprawiane było w aso chyba ze auto pochodzi z dużej floty ale wtedy nie byloby sprzedawane przed końcem leasingu. I auto było serwisowane jeżeli na gwarancji to raczej w aso. Wiec nie wiesz kto tym jeździł nie wiesz czy nie katowal nie wiesz czy dbał ale auto miało wymieniany olej zgodnie z zaleceniami producenta i ewentualne szkody naprawialo aso. Życzę powodzenia ale nie napalaj się bo z uzyskaniem leasingu mogą być schody. I jeszcze raz. Kwota do zapłaty z reguły przewyższa wartość takiego modelu zakupionego normalnie. Jeżeli auto sprzedawane jest z faktura vat 23% może kupić je w leasingu
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...
    Kierowco, kontroluj ciśnienie w oponach!
    Jedna trzecia kierowców nie wie ile wynosi prawidłowe ciśnienie w oponach ich samochodów (można je sprawdzić na specjalnej naklejce która powinna być w schowku lub na słupku od strony kierowcy), a nawet ...