Przejęcie OC starego właściciela

29 Sie 2013, 16:57

Witam

Wczoraj wreszcie kupiłem swój pierwszy samochód, ale teraz mocno sie pogubiłem co dalej zrobić jeśli chodzi o ubezpieczenie i rejestrację.

Jestem świeżym kierowcą i nie mam żadnych zniżek. Z tego co wyczytałem, OC poprzedniego właściciela przechodzi na mnie z chwilą zakupu pojazdu. Jednak podczas spisywania umowy KS poprzedni właściciel coś tam mówił że chyba będzie chciał zwrócić się do TU o zwrot kosztów OC. Chciałbym żeby ktoś odpowiedział czy może to zrobić bez mojej wiedzy i zgody, jeśli nie ustaliliśmy tego na piśmie?
Drugą sprawą jest to, czy rekalkulacja zniżek jest obowiązkowa? Poprzedni właściciel zapłacił za OC jedynie 450zł, ja przy moim wieku i braku żniżek mogę tylko pomarzyć o takiej sumie. Jeśli rekalkulacja nie jest obowiązkowa, to już wolałbym zwrócić koszty poprzedniemu właścicielowi i jeździć na jego OC, niż naliczać zniżki na nowo (zapewne dużo więcej niż powiedzmy te 450zł).

Teraz jeszcze pytanie o rejestrację. Czy muszę zmieniać dowód rejestracyjny i blachy? Pytanie może głupie, ale obiło mi się o uszy, że znajomy jeździ już dłuższy czas na blachach starego właściciela i nie ma obowiązku ich zmiany, nawet jeśli jest z innego miasta. Tak na chłopski rozum, czy jest możliwość zgłoszenia zmiany właściciela, ale pozostanie na starych blachach?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Maciek89
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Sie 2013, 06:37

Maciek89 napisał(a):Jeśli rekalkulacja nie jest obowiązkowa, to już wolałbym zwrócić koszty poprzedniemu właścicielowi i jeździć na jego OC, niż naliczać zniżki na nowo

Niestety nie da się..
Możesz poszukać oferty OC na raty żeby nie waliło Cię po kieszeni tak bardzo..
Maciek89 napisał(a):znajomy jeździ już dłuższy czas na blachach starego właściciela i nie ma obowiązku ich zmiany, nawet jeśli jest z innego miasta.

Nie ma takiej opcji - tylko numery z tego samego powiatu można sobie zostawić.. Znajomy prawdopodobnie wcale nie był w WK i jeździ na umowie k/s..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

30 Sie 2013, 19:12

Dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanko, czy stary właściciel pojazdu może iść do TU i bez informowania mnie o tym wycofać swoje OC? Z tego co czytałem, mam 30 dni na załatwienie spraw związanych z OC i rejestracją i przez ten czas chce mieć spokój. Nie chciałbym sytuacji że przed upływem tych 30 dni przyszłoby mi pismo że poprzedni właściciel wycofał OC i zostałem na lodzie (nie wiem czy to w ogóle możliwe).
Maciek89
Nowicjusz

31 Sie 2013, 06:21

Szczerze mówiąc, to nie wiem jak to technicznie jest rozwiazywane, ale na pewno stara polisa nie wygasa z dnia na dzień.. Stary własciciel pójdzie oczywiście wyrejestrować auto i odgłosi z TU, ale zwrot otrzyma za pełne okresy (miesiące)..
Dobra zasada - im predzej sobie pozałatwiasz formalnosci tym lepiej i sumienie spokojne..
I jeszcze jedno - masz kwitek potwierdzajacy zapłacenie OC ?? Policja nie sprawdza nic poza tym, dopóki numery na OC i w DR sie zgadzają..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sie 2013, 22:18

Oczywiście, mam kwitek potwierdzający zapłacenie OC, ale chyba będę musiał udać się do agenta i ubezpieczyć auto na siebie, bez żądnego kombinowania z jazda na czyimś ubezpieczeniu... Przeraża mnie jedynie cena, większość kalkulatorów pokazuje około 2000zł za najtańsze, masakra jakaś. Mam cichą nadzieję że te kalkulatory chociaż trochę przekłamują i po rozmowie z agentem uda się znaleźć jakieś OC za chociaż 1500zł.

Czy umówienie się i rozmowa z agentem są płatne? Bo nigdzie w necie nie mogę znaleźć takiej informacji.
Maciek89
Nowicjusz

01 Wrz 2013, 06:44

Maciek89 napisał(a):rozmowa z agentem są płatne?

Tylko tyle co za telefon..
Jesli zaczniesz szukać OC np. na Rankomat.pl czy motostat zaraz do Ciebie ktoś zadzwoni..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...
    Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...