Przejście dla pieszych na parkingu centrum handlowego.

26 Mar 2020, 21:29

Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące zachowań kierowców na parkingach centrów handlowych. Na pograniczu Gdyni i Kosakowa wybudowano centrum handlowe "Szperk". Jak widać na załączonych zdjęciach, przez parking wiedzie długie oznakowane przejście dla pieszych. Moje pytanie brzmi: czy kierowca dojeżdżający i przejeżdżający przez przejście dla pieszych przy sklepie (na końcu przejścia) , nie łamie przepisów, jeżeli na drugim jego końcu znajduje się na nim pieszy?
Teodor11
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

29 Mar 2020, 13:29

Zdjęcia nie ma żadnego...
Ale jeżeli chodzi o przejście dla pieszych, to jak pieszy jest na pasach to ma pierwszeństwo. Niezależnie od tego jak te pasy są długie.
Jest jeszcze kwestia tego, czy na wjeździe do tego CH są jakieś znaki typu "strefa ruchu" lub "strefa zamieszkania" lub jakieś inne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2020, 20:15

Dzień dobry. Powtórnie umieszczam zapytanie ponieważ poprzednim razem nie udało się załączyć zdjęć. Mam nadzieję, ze tym razem zdjęcia zostaną dołączone.
Mam pytanie dotyczące zachowań kierowców na parkingach centrów handlowych. Na pograniczu Gdyni i Kosakowa wybudowano centrum handlowe "Szperk". Jak widać na załączonych zdjęciach, przez parking wiedzie długie oznakowane przejście dla pieszych. Moje pytanie brzmi: czy kierowca dojeżdżający i przejeżdżający przez przejście dla pieszych przy sklepie (na końcu przejścia) , nie łamie przepisów, jeżeli na drugim jego końcu znajduje się na nim pieszy?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Teodor11
Nowicjusz

29 Mar 2020, 20:57

Zgodnie z przepisami jest to strefa ruchu, a więc obowiązuje na tym terenie ustawa PoRD. I zgodnie z tą ustawą, jak pieszy jest na przejściu to masz obowiązek ustąpić mu pierwszeństwa. Czyli jak pieszy będzie na tym przejściu na początku, to musisz ustąpić mu pierwszeństwa nawet jak on będzie na drugim końcu.
Oczywiście w tym przypadku jest to absurdalne rozwiązanie, ponieważ pasy powinny być namalowane i oznakowane tylko w miejscu, gdzie pieszy przecina jezdnię. A tutaj pasy są namalowane nawet na byłych miejscach parkingowych. Chcieli dobrze zrobić, a wyszło jak zwykle, jak to w naszym kraju bywa. Po prostu nie pomyśleli o przepisach tylko chcieli uregulować ruch pieszych. I tak to jest jak ktoś się bierze za coś, o czym nie ma pojęcia....
Na początek można zgłosić błąd w oznakowaniu osobie zarządzającej tym parkingiem powołując się na przepisy i wyjaśniając jaki absurd popełnił w malowaniu pasów. Być może zrozumie swój błąd i go naprawi. A jeżeli to nie pomoże to należałoby zgłosić nieprawidłowe oznakowanie na policji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Kwi 2020, 18:35

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Teodor11
Nowicjusz

11 Kwi 2020, 19:16

MotoAlbercik napisał(a):Zgodnie z przepisami jest to strefa ruchu, a więc obowiązuje na tym terenie ustawa PoRD. I zgodnie z tą ustawą, jak pieszy jest na przejściu to masz obowiązek ustąpić mu pierwszeństwa. Czyli jak pieszy będzie na tym przejściu na początku, to musisz ustąpić mu pierwszeństwa nawet jak on będzie na drugim końcu.

Nie zgodzę się z Tobą. To długie przejście jest podzielone azylami i powinno się to traktować jako kilka przejść.
Bo zgodzisz się chyba, że przejście dla pieszych może być jedynie na jezdni(ścieżce rowerowej). Nie istnieje przejście dla pieszych na chodniku. :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Kwi 2020, 19:23

Zanim się ze mną nie będziesz zgadzał, to najpierw przeczytaj uważnie, co napisałem - mianowicie :
MotoAlbercik napisał(a):Oczywiście w tym przypadku jest to absurdalne rozwiązanie, ponieważ pasy powinny być namalowane i oznakowane tylko w miejscu, gdzie pieszy przecina jezdnię.

MotoAlbercik napisał(a):Na początek można zgłosić błąd w oznakowaniu osobie zarządzającej tym parkingiem powołując się na przepisy i wyjaśniając jaki absurd popełnił w malowaniu pasów.

A jeżeli chodzi o azyle - Ja tam żadnej wysepki ( azyl, to sztuczna wyspa wybudowana na przejściu dla pieszych rozdzielająca przejście między dwoma jezdniami ) nie widzę...Jest tylko dłuuugie przejście.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2020, 14:43

Takie przejścia są w całej Polsce, ja zawsze przepuszczam i tyle
bate
Nowicjusz

10 Lis 2020, 12:11

Przecież to obowiązek właściciela zadbać o odpowiednie oznakowanie parkingu, bo to wpływa na bezpieczeństwo. Karać, obciążać dużymi kwotami, bo tylko wtedy będzie mobilizacja.
korniszon79
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 1998
Przebieg/rok: 42tys. km
Auto: Skoda Superb
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

10 Lis 2020, 16:05

Dokładnie, też jestem zdania, że właściciel powinien o to zadbać. Co do przejścia to ja staram się myśleć za innych i zawsze przepuszczam.
malmon3
Aktywny