Przekładka instalcji LGP

25 Sty 2008, 12:40

Witam!

Kupiłem sobie drugie auto na czesci, również z myślą przełożenia instalacji LPG. Dziś zabierając się do roboty stwierdziłem że w jednym aucie jest gaźnik (ten na części) a w drugim jednopunktowy wtrysk. Co musze dokupić aby instalacja działała poprawnie? Dodam że w dwóch autach jest taki sam model, rok produkcji i pojemność silnika.....
djshrek
Nowicjusz

25 Sty 2008, 13:20

Jezeli z gaznika do jednopunkta to musisz dokupic sterownik(komputer) pozwalający na współdziałanie komputera benzynowego i instalacji gazowej. DO tego rowiez centralka, chyba ze jakos przypasujesz. No i przy wtrysku zbedny jest zawor elektromagnetyczny benzyny... Aha, no i popatrzec czy mikser bedzie pasowal, bo tez niewiadomo... Istalka II generacji posiada takze silniczek krokowy...
Ostatnio edytowany przez FSOManiak, 25 Sty 2008, 13:26, edytowano w sumie 1 raz
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

25 Sty 2008, 13:24

A jakie sa mniej wiecej ceny wyzej wymienionych produktow ?
djshrek
Nowicjusz

25 Sty 2008, 13:34

Około 250 zł. Ale zalezy od instalacji, najlepiej podjechac do gazowników, oni obejrzą i bedą wiedzieli co wstawic... [link do oferty na Allegro wygasł]
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

24 Lut 2008, 15:49

FSOManiak napisał(a):Jezeli z gaznika do jednopunkta to musisz dokupic sterownik(komputer) pozwalający na współdziałanie komputera benzynowego i instalacji gazowej. DO tego rowiez centralka, chyba ze jakos przypasujesz. No i przy wtrysku zbedny jest zawor elektromagnetyczny benzyny... Aha, no i popatrzec czy mikser bedzie pasowal, bo tez niewiadomo... Istalka II generacji posiada takze silniczek krokowy...

ja to jak widziałem, to chyba nie był zakładany zaworek do benzyny, tylko przekaźnik który włączał lub wyłączał pompkę... chyba, że się mylę - jak coś to sorki! to było kilka lat temu. auto to honda civic 5-tej generacji.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

07 Mar 2008, 13:39

To nie jest takie proste w gaźnikowych instalacjach gazowych jest parownik pdciśnieniowy a w instalacjach na wtrysku parownik jest impulsowy, samo przełożenie centralki nic nie da musi być komplet ,zakładanie przekaźnika do rozłączania pompki paliwowej jest niedopuszczalne [uszkodzisz pompkę] przekaźnikiem rozłączamy wtryskiwacz.
A co z dokumentami od gazu przy przeglądzie będą wymagane,w wydziale komunikacji go nie zarejestrujesz musi być nowa instalacja z homologacją.
Czy nie lepiej założyć nową koszt od 1600zł wraca się po 10000km .
jan0404
Nowicjusz

Miejscowość: piła