Przekładka samemu

07 Lut 2009, 17:35

marko574 po prostu miałeś pecha.Był kiedyś taki temat rejestracji samochodów z anglii i opisywaliśmy swoje doświadczenia z tym związane ,generalnie każdy zarejestrował samochód tylko było to kwestią czasu.A to co ty opisujesz to jest przypadek ekstremalny.Ja przed zakupem freelandera rozmawiałem z naczelnikiem wydzialu komunikacji,żeby udzielił mi informacji na temat rejestracji samochodu i ten poinformował mnie ,że jeśli samochód przejdzie pomyślnie badania techniczne to nie będzie najmniejszego problemu z zarejestrowaniem do tego akcyza, urząd skarbowy i umowa.Nikt nigdzie nawet nie wspomniał,że z samochodem jest coś nie tak bo to z anglii.
Jeśli ci go nie zarejestrują (bo przecież nie wolno przed upływem pół roku od zakupu sprzedać samochodu , żeby nie płacić od tego jakiegoś dodatkowego podatku) mój brat tak zrobił a doradził mu urzędnik z US trzeba na umowie sprzedaży wpisać cenę taką za jaką się kupiło samochód i wymyślić wiarygodną historię ,że z samochodem jest coś nie tak i trzeba się go pozbyć co w twoim przypadku nawet nie trzeba wymyślać .Ten gość powiedział że raz na jakiś czas to przechodzi i tak było.No chyba,że wszyscy urzędnicy u ciebie są tacy sami i będziesz miał potem problemy z US. A przy okazji pozdrawiam wszystkich urzędników z Sandomierza i dziękuję,że nie utrudniają nam życia.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

07 Lut 2009, 20:11

Czy przypadek ekstremalny to nie wiem . Spodkałem się już z takim wymogiem przez urząd ,aby dostarczyć rachunek za wykonane zmiany przez podmiot z PKD 5020A ( od teraz 4520Z - konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych z wyłączeniem motocykli ) więc załatw sobie faktórke z takiego warsztatu za przekładke i nie będzie problemu.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Mar 2009, 20:31

problem rozwiązał sie sam napisali pismo do ministerstwa z zapytaniem czy aby mogą takie auto zarejestrować i dostali pozytywną opinię auto mam zarejestrowane aż miło i se śmigam nawet na letnich oponkach freelander trzyma sie lepiej drogi na śniegu niż zwykła osobówka na zimowych to fantastyczne pozdrawiam posiadaczy tego ciekawego autka. td4
marko574
Nowicjusz

14 Mar 2009, 16:58

marko574 napisał(a):problem rozwiązał sie sam napisali pismo do ministerstwa z zapytaniem czy aby mogą takie auto zarejestrować i dostali pozytywną opinię auto mam zarejestrowane aż miło i se śmigam nawet na letnich oponkach freelander trzyma sie lepiej drogi na śniegu niż zwykła osobówka na zimowych to fantastyczne pozdrawiam posiadaczy tego ciekawego autka. td4
- proszę znawców o podpowiedz - po czym poznać ,że auto jest po przekładce - czy też nie przekładane czyli - wersji europejskiej?.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

14 Mar 2009, 20:17

beda doraiane mocowania maglownicy, beda slady po starych pedalach, beda rozne pozaklejane wyciecia w komorze silnika, w oslonach przeciwslonecznych bedzie lusterko nie po tej stronie co powinno. oraz wlot powietrza nie bedzie( a przynajmniej nie powinien byc) oryginalnie wyciety tylko docinany. to tak na pierwszy rzut oka do zobaczenia jest. pozatym fotele inaczej beda zurzyte. jesli nie przeloza klamki a raczej sie tego nie robi to wejscie na kluczyk bedzie od strony pasarzera w drzwiach przednich.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

14 Mar 2009, 23:45

Tak na pierwszy rzut oka to widać z tego co piszesz tylko zamek z klamką a po za tym fotel kierowcy ma 2 pokrętła regulacyjne i widać inne ,dorabiane przewody hamulcowe.Resztę to widać dopiero po rozkręceniu a jeśli chodzi o maglownicę to jeśli zakłada się oryginalną Land Rovera to przykręca się ją dokładnie w te same otwory więc nie ma tam żadnej przeróbki.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

15 Mar 2009, 15:38

MCARTUR napisał(a):Tak na pierwszy rzut oka to widać z tego co piszesz tylko zamek z klamką a po za tym fotel kierowcy ma 2 pokrętła regulacyjne i widać inne ,dorabiane przewody hamulcowe.Resztę to widać dopiero po rozkręceniu a jeśli chodzi o maglownicę to jeśli zakłada się oryginalną Land Rovera to przykręca się ją dokładnie w te same otwory więc nie ma tam żadnej przeróbki.
- sprawdziłem narazie wlot powietra -pod szybą w prawym rogu- orginał /widać że nikt nie kombinował/. i sprawdziłem zamki przednich drzwi - lewe drzwi brak " cycka" otwieraja-zamykają na kluczyk. Podpowiedzcie co jeszcze można sprawdzic bez rozbierania auta?.
stanisław tołłoczko
Początkujący

15 Mar 2009, 15:57

stanisław tołłoczko napisał(a):
MCARTUR napisał(a):Tak na pierwszy rzut oka to widać z tego co piszesz tylko zamek z klamką a po za tym fotel kierowcy ma 2 pokrętła regulacyjne i widać inne ,dorabiane przewody hamulcowe.Resztę to widać dopiero po rozkręceniu a jeśli chodzi o maglownicę to jeśli zakłada się oryginalną Land Rovera to przykręca się ją dokładnie w te same otwory więc nie ma tam żadnej przeróbki.
- sprawdziłem narazie wlot powietra -pod szybą w prawym rogu- orginał /widać że nikt nie kombinował/. i sprawdziłem zamki przednich drzwi - lewe drzwi brak " cycka" otwieraja-zamykają na kluczyk. Podpowiedzcie co jeszcze można sprawdzic bez rozbierania auta?.
- natomiast dzwignia otwierania maski /klapy śilnika/ znajduje się po prawej stronie /przy prawych drzwiach/.
stanisław tołłoczko
Początkujący

15 Mar 2009, 19:43

nawet jeżeli się nie znasz sprawdzisz po nr nadwozia prawie w każdym sklepie motoryzacyjnym . Otwieranie maski zawsze jest po prawej stronie , maglownica oplowska nie może być montowana na żadnych podkładkach z lewej strony ma być prawidłowo zamontowana tak jak oryginał na tych samych otworach , wlot do dmuchawy jeśli dobrze zrobiony to laik nie pozna .Samochód musi być przełożony bezpiecznie i estetycznie
fredas
Początkujący

15 Mar 2009, 21:58

czasami niektorzy nie przekladaja bezpiecznikow bo moze komputer wariowac wiec to tez oznaka ze to angol. ale ogolnie jesli przekladka dobrze zrobiona to spokojnie mozena smigac nawet na oplowskiej maglownicy.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

17 Mar 2009, 20:28

rafciuch napisał(a):ale ogolnie jesli przekladka dobrze zrobiona to spokojnie mozena smigac nawet na oplowskiej maglownicy.

Tak ,na cmentarz.Tylko mam nadzieję ,że mnie po drodze nie spotkasz.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

26 Mar 2009, 12:10

Ludzie uwazaja wlasnie ze przerobione auta z Anglii sa duzo gorsze anizeli auta sprowadzane powiedzmy z Niemiec. Ja uwazam ze porzadnie przerobione auto jest bezpieczeniejsze w uzyciu nic jakis skladak.
Ostatnio edytowany przez Diablotic, 06 Wrz 2010, 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Diablotic

28 Mar 2009, 23:17

passat1 napisał(a):eaxene,
Przykro mi kolego ale twierdząc, że przekładane auta nie powinny być dopuszczone do ruchu, świadczy tylko o tym, że nie masz w ogóle pojęcia na tem temat :(
Proponuję trochę dotyczać literaturę i przepisy. Pozdrawiam! :)

Do eaxene dlaczego nie powinny przechodzić skoro są fabrycznie do tego przystosowane to zrobione na oryginalnych częściach po wydaniu pozytywnej opinii rzeczoznawcy powinien przejść

Sorki że dopiero po 2 miechach odpisuje ale nie widziałem tu odpowiedzi;)
Jeżeli przepisy się zmieniły to sorry(teraz to mi się szukać nie chce). Ale oficjalnie-z tego co mi wiadomo, samochody po przekładce nie powinny przechodzić badania technicznego z powodu właśnie przekładki. Tu nie chodzi o to, że auto jest niesprawne, że nie spełnia jakichś określonych wymogów, tylko że samochód po przekładce to nadal samochód angielski (chyba o to dokładnie chodziło w przepisach- już dokładnie nie pamiętam).
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

30 Lis 2013, 22:14

Witam.Nieświadomie kupiłem przerobionego anglika Ford Focus 14 dni temu . ma niepoprawnie wykonaną instalacje elektryczną - co mam z tym zrobić?
mochin1
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 05 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8.TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003