Przekładka samemu

12 Sty 2009, 21:00

Mam pytanie czy zrobienie przekładki freelandera samemu jest możliwe jestem mechanikiem (nie samochodowym) ale już wiele razy naprawiałem samochody (zawieszenia przekładnie kierownicze hamulce wymiana wklejanych szyb układy wydechowe).Chce zrobić to sam bo mam narzędzia garaż i myślę że dzięki zaoszczędzonym pieniądzom mógłbym kupić nowsze auto.Mam wielką prożbę ,napiszcie co muszę kupić do przekładki,światła oddam do przerobienia ,na co zwracać szczególną uwagę i jeżeli nie kupię oryginalnej maglownicy to od jakiego opla pasuje do freelandera?Za wszelką pomoc i informacje z góry bardzo dziękuję.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

13 Sty 2009, 00:20

Skoro się o to pytasz, czyli tego nie wiesz, to tego lepiej samemu nie rób ;)
PS. Tak ogólnie to samochód z przekładką, nie powinien być przepuszczony w badaniu technicznym, wiadomo że są przepuszczane, jednakże wg. przepisów nie powinny.
PS. Ogólnie mam dzień narzekania :twisted:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

13 Sty 2009, 12:57

ja mam od astry maglownice ale nie wiem od 1 czy 2 ale dziala. cos z klima sie robi. musisz nagrzewnice odwrucic
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

13 Sty 2009, 18:36

Do eaxene dlaczego nie powinny przechodzić skoro są fabrycznie do tego przystosowane to zrobione na oryginalnych częściach po wydaniu pozytywnej opinii rzeczoznawcy powinien przejść.
jurek62
Początkujący

13 Sty 2009, 21:43

jest to sam najłatwiejszy do przekładki pougocie 407 i 307 jeżeli dostaniesz pewne wskazówki to sam zrobisz jest mało Freelanderów co są przerobione ze smakiem lampy przerobić to jest 5 minut roboty i załamanie światła jest na prawą stronę możesz znależć moje GG lub Tel to pogadamy Wiedz że zrobiona przekładka mósi110proc spełniać wymogi badania technicznego dla własnego bezpieczeństwa i innych Badania rzeczoznawców to tylko proforma ,żaden nie jest w stanie wyłapać wszystkich usterek To na co zwracać mają uwaGę nauczyli się od tych osób co przekładają niektórzy sami jeżdżą anglikami po przekładce i ich rodziny przekładka powinna być tak zrobiona w samochodzie ze możesz poznać po WINIE że był to Anglik NIe dotycz to Freelandera bo i tak każdy wie że duża większość to były Angliki
fredas
Początkujący

13 Sty 2009, 22:33

Do fredas jestem począdkujący na komputerze i szczerze mówiąc nie wiem jak znależć twój nr telefonu.Mój adres to [email widoczny po zalogowaniu]
jurek62
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...

13 Sty 2009, 22:47

Jeżeli chcesz przekładac to dopłać do oryginalnej maglownicy {tańsza po regeneracji }.Nie radzę zamiennika z opla bo to jest
część do opla a nie do F-landka .poczytaj forum i zadbaj o bezpieczeństwo.
Pozdrawiam.
piotrtd4
Nowicjusz

14 Sty 2009, 08:39

PO regeneracji to ok 1600zł ja osobiście nie radzie ,używanej sprawnej ciężko kupić nowa to koszt ok 2400zł-2600zł bezpieczeństwo przy oploskiej zależ od systemu montażu mało zakładów robi to prawidłowo przeważnie po najmniejszych kosztach
fredas
Początkujący

14 Sty 2009, 09:57

eaxene,
Przykro mi kolego ale twierdząc, że przekładane auta nie powinny być dopuszczone do ruchu, świadczy tylko o tym, że nie masz w ogóle pojęcia na tem temat :(
Proponuję trochę dotyczać literaturę i przepisy. Pozdrawiam! :)
passat1
Początkujący

25 Sty 2009, 22:18

Mam pytanie czy nie ma problemu z przeglądem (pierwszym po zrobieniu przekładki) i zarejestrowaniem frelka po przeróbce z anglika proszę o informację tych którzy to przeszli dzięki.
jurek62
Początkujący

25 Sty 2009, 22:33

jurek62 napisał(a):proszę o informację tych którzy to przeszli dzięki.

Nie ma.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

26 Sty 2009, 11:57

jak przekladka dobrze zrobiona to nie bedzie problemow zwroc uwage czy masz wsiatła zrobione na nasza strone. polecam ci sprawdzic zbierznosc ale to juz po przegladzie. ogolnie na ma klopotow. przynajmniej narazie
rafciuch
Aktywny

06 Lut 2009, 23:21

nie do końca brak problemów ja jestem z woj lubuskiego świebodzin i u nas problemy są kupiłem przerobionego anglika freelander td4 2004 po wszystkich opłatach akcyza, vat 25, tłumaczenia ,pierwsze badanie techniczne to jeszcze chcą homologacji lub dokumentu na jakiej podstawie diagnosta dopuścił auto do ruchu, pisali nawet do LR polska z zapytaniem o przystosowanie ww pojazdu do ruchu prawostronnego. diagnosta odpisał ze na podstawie dokumentów i stanu technicznego pojazdu ale to za mało teraz chcą wysłali mi pismo cyt. dokumentu potwierdzającego że dokonane zmiany konstrukcyjne zmieniające położenie kierownicy z prawostronnego na lewostronną zostały wykonane przez uprawniony w tym zakresie podmiot gospodarczy wg klasyfikacji 50.20a boje się że zaraz mogą zażądać świadectwa chrztu albo testu na aids powalczę jeszcze zadzwonię do mechanika co go robił czy mi coś takiego wystawi bo na razie z rejestracji nici
marko574
Nowicjusz

07 Lut 2009, 09:19

może zarejestruj w innym mieście
rafciuch
Aktywny

07 Lut 2009, 17:59

TAK TYLKO DOKUMENTY ZOSTAŁY W WYDZIALE KOMUNIKACJI I SĄ JUŻ WPIĘTE W AKTA TERAZ WYCOFYWAĆ I REJESTR NA KOGOŚ Z RODZINY W INNYM MIEŚCIE CZYLI UMOWA KUPNO SPRZEDAŻ ITP TO CZUĆ NA ODLEGŁOŚĆ KOMBINACJE ALPEJSKIE MAM NADZIEJĘ ŻE TEN CO SPRZEDAŁ MI AUTO ZACHOWA SIĘ HONOROWO I DOKUMENTY MI POTRZEBNE DOŚLE TAK SIE ZADEKLAROWAŁ W ROZMOWIE TEL
marko574
Nowicjusz