Przekroczenie ilości punktów - Młody kierowca

23 Sty 2012, 17:23

Witam.

Mam pewne pytania związane z przekroczeniem liczny pkt. karnych przez młodego kierowcę.
Dzisiaj dostałem 6 pkt. karnych, w związku z czym mam ich już uzbierane 24, a w moim przyopadku mogę mieć ich max 20. Policjant nie zabrał mi prawa jazdy, dodatkowo powiedział mi, że mogę iść na kurs i zmniejszyć liczbę pkt. Dzwoniłem do worda w ciechanowie ale powiedzieli, że ja z takiego kursu nie moge skorzystać i, że będę musiał od początku zdawać prawo jazdy tzn. odbyć całkowity kurs jak dla nowego kierowcy( jazdy teoria i egzamin praktyczny). Jestem troche podenerwowany całym tym zajściem, gdyż policjant zapewniał mnie, że będę mógł zdawać te testy czy egzaminy na zmniejszenie pkt. ale widocznie sam nie był w temacie. Moje pytania są następujące:
1. Czy ja już naprawdę nie mogę nic zrobić z tymi punktami. Ale pewnie nie:(
2. Po jakim czasie zostaną mi odebrane uprawnienia.
3. Czy jeśli np. za tydzień, bądź 2 tyg. policja zatrzyma mnie do rutynowej kontroli, to będą oni juz wiedzieli o ilości moich pkt. i zatrzymają moje prawo jazdy? Czy jest to może troche dłuższy okres czasu zanim będą te dane w bazie?

Bardzo proszę o pomoc, za wszystkie odp z góry dziękuję.
jagood1
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 03 2011

23 Sty 2012, 19:33

po roku ci wszystkie się skasuja,dokładnie każdy punkt będzie 365dni na twoim koncie.albo będziesz musiał robić od nowa kurs jeśli nie chcesz czekać.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Sty 2012, 19:41

Ale przeciez one mi się już nie skasują bo przekroczyłem :roll: proszę o dokładniejsze przeczytanie mojego posta i CENNE ODPOWIEDZI ... pzdr
jagood1
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 03 2011

25 Sty 2012, 15:29

ad. 1 - zbijanie punktów dotyczy starszych kierowców, co mają limit 24
ad. 2 - starosta przyśle ci nakaz, ale jeśli sam zaniesiesz, to prędzej je odzyskasz ..
ad. 3 - tak, wtedy pójdziesz dalej pieszo ... i wstyd będzie ..

Tu masz chyba wszystko - http://drogowe.republika.pl/pkt.htm

P.S. Skoro w ciągu roku straciłeś PJ to może warto się zastanowić nad sobą ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...