Umowa kupna sprzedaży - wielka prośba o poradę.

22 Sty 2012, 16:09

Witam,
zwracam się do Was z wielką prośbą o poradę.
Mam jutro sfinalizować transakcję zakupu samochodu, jednak niepokoi mnie jedna rzecz. Otóż w dowodzie rejestracyjnym jest wpisana osoba, która już nie żyje. Przed śmiercią zawarła umowę sprzedaży z wnuczką, która jest teraz właścicielką. Jednak w dowód rejestracyjny wciąż jest na osobę zmarłą.

Pytanie moje brzmi - czy będzie możliwość zarejestrowania samochodu, jeśli w dowodzie rejestracyjnym jest inna osoba, niż osoba z którą podpisało się umowę kupna-sprzedaży ?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
russell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007

22 Sty 2012, 18:59

russell napisał(a): Otóż w dowodzie rejestracyjnym jest wpisana osoba, która już nie żyje. Przed śmiercią zawarła umowę sprzedaży z wnuczką, która jest teraz właścicielką. Jednak w dowód rejestracyjny wciąż jest na osobę zmarłą.

Wszystko ok....
russell napisał(a): czy będzie możliwość zarejestrowania samochodu, jeśli w dowodzie rejestracyjnym jest inna osoba, niż osoba z którą podpisało się umowę kupna-sprzedaży ?

Nie ma najmniejszego problemu.Sporządzasz umowę k/s z "wnuczką" jako sprzedajaca a Ty jako kupujący.Osoba ta musi Ci dać ORGINAŁ umowy k/s z osoba juz nie zyjąca ale widniejącą w DR pojazdu...W tym wypadku będziesz mial 2 umowy k/s/ORGINAŁY/ i tylko pozostaje załatwic sprawy dalej...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Sty 2012, 22:33

Byłem w urzędzie dowiedzieć się, czy nie będzie problemu z zarejestrowaniem, no i niestety powiedzieli mi że na umowie musi być ta sama osoba co w dowodzie. W przeciwnym wypadku samochód nie będzie mógł zostać zarejestrowany.
russell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007

24 Sty 2012, 04:19

russell napisał(a): no i niestety powiedzieli mi że na umowie musi być ta sama osoba co w dowodzie. W przeciwnym wypadku samochód nie będzie mógł zostać zarejestrowany.

A czy powiedziałes im ze będziesz miał właśnie 2 umowy k/s...Oczywiście orginały...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

25 Sty 2012, 15:34

Jeśli zabierzesz ze sobą obie umowy, to nie będzie żadnego problemu - przy okienku nic nie wspominaj o jakichś zmarłych .. Jak najmniej mówić !!!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne