Przekroczenie prędkości

O ile przekroczyłeś/aś dozwoloną prędkość w mieście?

10 km/h
6
8%
20 km/h
15
21%
30 km/h
7
10%
40 km/h
11
15%
50km/h
4
6%
powyżej 50 km/h
28
39%
Razem głosów : 71

16 Sty 2008, 20:29

Za samą prędkość nie odbiorą Ci prawka. Policjanci górną granicę u siebie w taryfikatorach mają przekroczenie "więcej niż 50 km/h" za co bodajże jest 10 pkt i 500 zł.

Ale nie bój się, jeżdżąc szybko nie trudno złapać innych wykroczeń ;)

Generalnie jak jadą za Tobą z wideorejestratorem i Ty wszędzie przekraczasz prędkość więcej niż o 50 km/h to bardzo łatwo jest Ci zabrać prawko. Choć nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, żeby ktoś miał 0 i poprzez jedno wykroczenie zabrano mu prawo jazdy. Bardzo często policjanci zostawiają 1 pkt (na dojazd do domu ;)).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2008, 09:47

A ja sumiennie odświeżam zeznania...
Getz - zmieniłem firmę, więc został mi zabrany (ech, Ci kapitaliści ;)
BMW - poszlo do ludzi... :(
Subarką - max 90kmph, na ostrych podjazdach spadam do 80-75kmph, za to prawie stała prędkość (oczywiście o ile warunki drogowe i ruchowe na to pozwalają).
Trooper - od czasu wymiany opon (jakieś 1.5kkm temu) na Fedima Extreme (265x75R15, kopia Simexa) najwyższa szybkość zanotowana przez komputer (skalibrowany po wymianie opon) to 93kmph. Generalnie jazda na tych gumach powyżej 60kmph (zwłaszcza jak są koleiny na drodze) to tylko dla tych, co lubią adrenalinę... Duużo adrenaliny!
Czyli... zwolniłem... ;) Nadal, jednak sugeruję niewymuszanie na mnie pierwszeństwa (chyba, że TIRem, czołgiem albo lokomotywą) :mrgreen:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

24 Lut 2008, 11:09

Czytam te posty, czytam i normalnie z podziwu wyjść nie mogę.

Jeżeli chodzi o mnie, to na mieście jadę te 50 kph, czasem (jak jest luz na ulicach) przekroczę góra o 10 kph, ale staram sie tego nie robić. Często za to jeżdże przez wsie wszelakie, gdzie wójt w przesadnej trosce o bezpieczeństwo poustawiał wszedzie znaki 40 kph.

Tutaj trzeba zdac sie na wlasne wyczucie - rzadkie kiedy jade przepisowe 40, czesciej 50 badz 60 (jak mi sie naprawde spieszy, to z wielkimi wyrzutami sumienia, strachem i naprawde rzadko wyciskam 70). Trzeba znac swoje mozliwosci, mozliwosci swojego wozu, uwaznie przestudiowac jaka predkosc jest bezpieczna w danych warunkach i mozna sobie pozwolic na nieznaczne przekroczenie predkosci, aby zrekompensowac glupote wojta, ktory najchetniej powstawialby 40 na terenie calej gminy.

Ale jazda po zabudowanym z predkosciami rzedu 80, 100 czy jeszcze wiekszymi? Za to powinni normalnie usadzac.
hesiu
Nowicjusz

24 Lut 2008, 12:07

Po prostu za piratów uważa się ludzi, którzy w trasie jadą 100 km/h, a wjeżdżając na teren jakieś wsi tylko puszczą nogę z gazu i przejadą przez nią z prędkością ok. 80 km/h.

Może nie jeżdżę bardzo dużo, ale sporo i naprawdę rzadko widać ludzi, którzy jadąc w trasie w terenie zabudowanym zwalniają do 50 km/h.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lut 2008, 13:17

po mieście zreguły jedze max 70 km/h(dwa pasy ruchu dobra widoczność itd) na dobrej drodze jedno pasmowej tak 100-110 km/h na autostradzie to zależy czym jade ale zreguły 170 km/h staram się nie przekraczać(chodź zdarza mi się jedzić samochodami które mają ponad 200 koni;))
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

28 Mar 2008, 12:52

Dishman napisał(a):... i naprawdę rzadko widać ludzi, którzy jadąc w trasie w terenie zabudowanym zwalniają do 50 km/h.

witam,
jezdze od 3lat, i rowniez bardzo rzadko widze ludzi, ktorzy na trasie przez teren zabudowany jada przepisowo do 50km/h. na palcach jednej reki moge ich policzyc.

Natomiast nie rozumiem faceta (jechal sam o ile dobrze pamietam), ktory jechal z predkoscia 40km/h, E7 z wwy do Kielc (na odcinku za wwa gdzie sa przebudowy). Na dcinku o ktorym pisze byly: podwojna ciagla, zakaz wyprzedzania, jeden pas prawy, cigla linia z prawej strony i barierki, bardzo dlugi zakret w lewo (delikanty ale dlugi). Warunki do jazdy fantastyczne. Jechal 40, a ograniczenie bylo do chyba 90. Bylem pierwszy za nim a za mna sznur aut, wszystkich tamowal. potem jak go wyprzedzialem i spojrzalem jak wyglada, to... tragedia. Wygladal jak 45 letni prawiczek kurczowo trzymajacy sie kierownicy, z wasami i w okularach, oparcie fotela prawie 90 stopni, glowa prawie na kierownicy...

pozdrawiam
Hokky
hokky
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

28 Mar 2008, 15:14

I właśnie dlatego jestem ZA nowym propozycjom dot. wydawania prawa jazdy na 10-15 lat, a przedłużenie uzależnione ma być od BADAŃ lekarskich i psychotechnicznych...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

28 Mar 2008, 15:49

fourup napisał(a):I właśnie dlatego jestem ZA nowym propozycjom dot. wydawania prawa jazdy na 10-15 lat, a przedłużenie uzależnione ma być od BADAŃ lekarskich i psychotechnicznych...

powinien byc prosty system:
1. widzisz ze kierowca auta o numerach WDE 98786 robi wykroczenie lub nie zachowuje sie z normami etycznymi badz jest niemily - wysylasz, zglaszasz do darmowego systemu (podajesz swoje dane) - system zapisuje to na konto kierowcy (dane rejestracji moga sie zmienic).
2. gdy ilosc negatywow (dobrze by bylo wziasc pod uwage wage negatywow) kierowca ponosi skutki.

wtedy kazdy kierowca by sie pilnowal, wielu by zglaszalo naduzycie.
oczywiscie wskazane wszelkie dowody zlamania przepisow i zlego zachowania w postaci jpg lub avi.

Hokky 8)
hokky
Nowicjusz

28 Mar 2008, 18:01

Powszechne donosicielstwo. To nie potrzeba byłoby radiowozów nieoznakowanych. Każdy każdego by kapował.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2008, 07:37

Dishman napisał(a):Powszechne donosicielstwo. To nie potrzeba byłoby radiowozów nieoznakowanych. Każdy każdego by kapował.

Jak zwal tak zwal. Ale jesli mialoby poprawic sytuacje na drogach... :)

Hokky 8)
hokky
Nowicjusz