REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Trochę wysokie, taki poziom cały czas się utrzymuje?Michaumichau napisał(a):Sprawdziłem napięcie na aku - 14,5 na włączonym silniku (bez obciążenia, bo przecież żarówki popalone), więc teoretycznie jest ok.
Raczej nie.Michaumichau napisał(a):1. Jeżeli założymy, że cały alternator jest ok, to czy może być coś nie tak z paskiem rowkowym (jestem laikiem, ale wygląda to tak, jakby wał, rozrząd itd wszystko pracowało na jednym pasku)
Zależy od samochodu ale tu najlepiej sprawdzić multimetrem napięcia na akumulatorze i zaciskach przy alternatorze z obciążeniem i bez.Michaumichau napisał(a):2. Czy jeśli podłączę obd to czy można będzie sprawdzić przebieg pracy tego układu?
Jak będzie za wysokie to najcześciej wina źle działającego mostka prostowniczego alternatora w którym masz diody.Michaumichau napisał(a):3. Skoro żarówki przepalają się przez nadmiar napięcia to czy (jako ominięcie problemu) można zastosować jakiś rezystor?
Jak będziesz podłączał się pod OBD to sprawdź kod tego błędu który został zapisany w sterowniku.Michaumichau napisał(a):włącza się przy tym check engine, "wykrzyknik w kółku" i obie kontrolki kierunkowskazów
Ewidentnie jest coś nie tak, dosyć sporo tych wymian żarówek.Michaumichau napisał(a):Pojeździłem ok 2 tygodnie - przepaliła się jedna, wymieniłem tylko jedną, po kolejnym tygodniu również druga poszła się paść.
Poprzednio w ciągu roku wymieniałem żarówki dwa, trzy razy, a tylko w bieżącym miesiącu już zaliczyłem 3 wymiany
Nie masz zamontowanego żadnego urządzenia do świateł dziennych zmniejszającego napięcie na żarówkach? W sumie przeważnie są montowana pod światła drogowe ale watro o to zapytać.
Michaumichau napisał(a):włącza się przy tym check engine, "wykrzyknik w kółku" i obie kontrolki kierunkowskazów
Jako ciekawostka a być może i zażegnanie / ograniczenie problemu. Aby ,zarówki H7 zbyt często się nie przepalały fabryka Skody wymyśliła przewody oporowe . Nr części 6Y091855. Zastosowanie opisane np. https://skodasklep.pl/skoda-fabia-i-prz ... arowki-h7/ W google https://www.google.com/search?q=fabia+p ... nt=gws-wiz Mam w swojej fabianie i nie pamiętam kiedy wymieniałem żarówki a jeżdzę na mijania cały czas.Michaumichau napisał(a):Skoro żarówki przepalają się przez nadmiar napięcia to czy (jako ominięcie problemu) można zastosować jakiś rezystor?
Ciekawe i tego wcześniej nie widziałem ale ich cena trochę spora znalazłem na allegro za 44zł jedenbonifacy napisał(a):Skody wymyśliła przewody oporowe .
Rokiko napisał(a):za 44zł jeden
Zgadza się . Założyłem ten patent do punto sąsiada . Przed- raz na miesiąc / dwa prosił o wymianę, tak po - na dwa lata był tylko raz .Rokiko napisał(a): Teoretycznie pasują do wszystkich układów z żarówką H7
Nie wykluczam takiej sytuacjiRokiko napisał(a):Wydaje mi się jednak, że @Michaumichau ma inny problem z elektryką.