Przepalona mata grzewcza od fotela.

25 Sty 2020, 14:04

Witam przepalił mi sie kawałek przewodu od maty jak go połączyć żeby w miejscu lutowania znacznie sie nie nagrzewał z tego co czytałem. Może jakim konektorem?
Jawa50
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

25 Sty 2020, 19:53

Jak go polutujesz i zabezpieczysz np. koszulką termokurczliwą, albo zastosujesz rurkę termokurczkę z cyną w środku, to przewód nie powinien ci się nagrzewać. Ważne, żeby polutować to dokładnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2020, 08:17

Ok, tak przy okazji jak wypiąć piny z takiej kostki
Jawa50
Nowicjusz

26 Sty 2020, 08:18

Przepalona mata grzewcza od fotela.
Jawa50
Nowicjusz

26 Sty 2020, 14:04

Każdy konektorek ( ta metalowa część w środku ) ma od góry małą, cieniutką blaszkę zwaną zaczepem. Normalnie, jest ona wygięta do góry. Podczas wkładania do kostki obniża się na płasko, a jak wejdzie w kostkę to odbija spowrotem w górę i blokuje się, żeby się nie wysunęła.
A żeby ten konektorek wyjąć, to trzeba coś cieniutkiego włożyć od drugiej strony i tą blaszkę wcisnąć żeby była na płasko. I pociągnąć za kabel. Im mniejszy konektorek, tym trudniej to zrobić. Zazwyczaj konektorek jest już do wyrzucenia i trzeba założyć nowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2020, 14:17

Jawa50 napisał(a):przepalił mi sie kawałek przewodu od maty jak go połączyć żeby w miejscu lutowania znacznie sie nie nagrzewał z tego co czytałem
Sprawdź czy jak usuniesz przepalone pozostałości przewodu to czy nie będzie on za krótki bo to ważne. Jak okaże się za krótki to musisz najlepiej dobrać dokładnie takiej samej średnicy i dobrze polutować. Przewody powinny na siebie zachodzić gdzieś tak około 5mm. Ja tak robiłem i na to stosowałem koszulki termokurczliwe i problemu nigdy nie było.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Alfa Romeo 1600 Spider "Duetto", 1966 rok
    1600 Spider "Duetto" zadebiutował w 1966 roku, prezentując się w oryginalnym i niekonwencjonalnym wzornictwie - dzieł Pininfarina - który wyraźnie odróżniał się od innych wersji z gamy Giulii, dzięki niskiemu ...