Kia Sportage IV 2017r - ostrzeżenie o rozładowaniu baterii

28 Sty 2020, 10:33

Witam,
Podczas jazdy wyświetla mi się komunikat "Ostrzeżenie o rozładowaniu baterii.Korzystaj z systemu na włączonym silniku." Nie wiem w czym jest dokładnie problem. Proszę o pomoc
Bastek411
Obserwowany

28 Sty 2020, 12:22

To jest system ostrzegania przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora i powinien taki komunikat wyświetlać się po wyłączeniu zapłonu jak np. słuchasz muzyki czy używasz nawigacji dłużej niż 60 sekund.

To że włącza się on podczas jazdy to trochę dziwne i warto tu sprawdzić w jakim stanie jest akumulator bo być może jest słaby i przez to otrzymujesz taki komunikat. Dodatkowo sprawdź czy nie występują inne błędy. Sprawdź też napięcie ładowania.

Zaobserwuje też czy komunikat będzie ci się pojawiał jak będziesz jechał z wyłączoną nawigacją i radiem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...