Przepalone żarówki wymieniamy parami czy pojedynczo?

04 Gru 2011, 12:48

czy jesli spalila nam sie lewa postojówka 4w to nalezy wymienic tylko przepaloną czy parami?
jak to jest? i czy nie wolno dotykac bańki szklanej?

a jak sprawa wygląda jesli przepali sie nam 1 h4 swiatlo mijania?

czy to prawda ze za kazdym razem jak wymieniamy zarówke to nalezy jechac sprawdzic ustawienie światel mijania tz czy dobrze świecą, dlaczego niby mialby by sie przestawic?
piotrauto
Stały forumowicz

04 Gru 2011, 19:41

Wymienia się zawsze najpierw lepiej świecącą żarówkę, później spaloną/gorzej świecącą. Niby wolno dotykać bańkę mydlaną, ale może pęknąć, więc bądź ostrożny.

a jak sprawa wygląda jesli przepali sie nam 1 h4 swiatlo mijania

Te żarówki często powodują wzrost oporu elektrycznego, trzeba zawsze sprawdzić napięcie akumulatora.

Raczej nie trzeba sprawdzać.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

05 Gru 2011, 09:22

nie kapuje
a po co mam wymieniac 2 postojówki jesli spalila sie tylko lewa? i po co mam zaczynac wymiane od świecącej? nie wystarczy ze wymienie lewą i bedą świecic obie?

to co pisze wyzej ma tez zastosowanie do h4? w h4 tez zawsze wymienialem 1 tą spaloną i bylo ok

co do napiec to na biegu jalowym bez swiatel mam 14,5V a z mijania mam 14,4V ok?

dotykając h4 to rozumiem ze moze pęknąć, przepalic sie ale t4w? przeciez to 4watowa wiec ledwo co swieci i bardzo malo ciepla wydaje

W instrukcji pisze ze po kazdej wymianie nalezy jechac ustawic reflektory a to mogą sie od tak przestawic?
piotrauto
Stały forumowicz

05 Gru 2011, 22:56

Lotnick napisał :"Wymienia się zawsze najpierw lepiej świecącą żarówkę, później spaloną/gorzej świecącą."

pierwszy raz slysze takie bzdury :shock:

powracajac do tematu niema potrzeby zmieniac 2zarowek no chyba ze słabiej swieci "przypalona"
a po zmianie zarowki h7,h4 powinno sprawdzic sie ustawienie swiateł bo nowa zarowka moze swieci albo za wysoko albo za nisko : :wink:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

17 Gru 2011, 14:46

to dopiero bzdura jak nowa zarowka moze swiecic wyzej lub nizej toz to jedno mocowanie a po drugie to ja slyszalem ze zarowki sie wymienia parami bo tu chodzi o pobor pradu
kamilszczak01

17 Gru 2011, 17:47

jaki pobór prądu? zawsze h4 wymienialem pojedynczo a nigdy parami o co chodzi?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Braki techniczne, niesprawność auta - wypadki drogowe
    Niesprawność techniczna pojazdu była w zeszłym roku przyczyną przeszło 150 wypadków drogowych, około 60 z nich miało miejsce z powodu zawinionej przez kierującego niesprawności auta. W konsekwencji zginęło kilka osób, ...

17 Gru 2011, 18:14

Wymienisz obydwie to bardzo dobrze (wiadomo ze beda jasniej swiecic bo ta stara juz niestety nie "daje"takiego "ostrego" swiatla ) Wymienisz jedna tez dobrze nic sie nie dzieje Ja osobiscie wymieniam obydwie jak np zderzak musze sciagac do wymiany zarowek bo poprostu za duzo roboty zeby "ciagnac" za chwile jeszcze raz zderzak do drugiej zarowki A te styki straty pradu po drodze to juz inny temat
Odkodowanie radii samoch [email widoczny po zalogowaniu] tel 509674475 GG 6005324
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

18 Gru 2011, 09:50

jakie straty prądu?

kto zdejmuje zderzak do wymiany żarówek? przeciez niema takiego auta to zawsze tak jest pomyslane zeby wymienic zarówke z max 2-3minuty
piotrauto
Stały forumowicz

18 Gru 2011, 10:16

Mysle ze twoja wymiana zarowek zakonczyla sie na etapie gora lat 90-tych
Bez slow
Odkodowanie radii samoch [email widoczny po zalogowaniu] tel 509674475 GG 6005324
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

19 Gru 2011, 09:21

przyznam ze nie wymienialem nigdy zaróki w aucie powyzej 96r'
no to co?
wg mnie to idiotyzm robienie takich rozwiązań ze na poboczu nie wymienimy jakiejs tam czesci
piotrauto
Stały forumowicz

23 Gru 2011, 08:48

Pozwolę sobie rozwiać wątpliwości.

Kolega piotrauto posiada żarówkę 4W czyli jest to żarówka T4W (z cokołem)
Ogólnie taką żarówkę wymienia się pojedynczo, ale rzeczywiście dobrze jest wymienić je parami gdyż może występować różnica w sile światła (efekt zadymionej żarówki, popularny temat przy W5W)
Żarówki świateł głównych H4, H1, H7, HB3, HB4, można również wymienić pojedynczo jednak pojawić się może taki sam problem jak wyżej. Do tego żarówki różnych producentów mają minimalnie inną barwę świecenie i inną jasność. Osobiście zmieniam pojedynczo :)
Odnośnie sprawdzenia ustawień reflektorów po wymianie żarówki, powinno się to wykonać z 2 powodów:
1, czasem przy wymianie właściciel wyczepi lustro odbłyśnika i nie ma o tym pojęcia, co można wykryć po sprawdzeniu.
2, często właściciel pojazdu źle montuje żarówkę, odwrotnie lub krzywo, taka nieprawidłowość jest do wykrycia podczas sprawdzenia urządzeniem kontrolnym.
Krzywo zamontowana żarówka powoduje czasami wytopienie plastikowych elementów reflektora!!! wtedy cała lampa do wymiany a koszt.... :oops:

Żarówki xsenonowe (żarniki) wymieniamy parami !!! liczba godzin takiego żarnika jest w zasadzie taka sama więc po kilku dniach lub tygodniach przepali się kolejna (chyba że już była wymieniana 1 sztuka :D )

Zdjęcie zderzaka i reflektorów jest konieczna przy wymianie żarówek-żarników w aucie OPEL VECTRA C

Nie można dotykać szkła żarówki np: H4 bo może się przepalić !!! niby teoria a jednak, nasze ręce są tłuste i pozostawiamy tłuszcz na żarówce który się "gotuje" na żarówce, co w skrócie doprowadza do przepalenia.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

23 Gru 2011, 14:08

ok tylko ze mi juz sie h4 przepalila wiecej niz 5 razy w ciagu 3lat i jakbym mial demontowac pół auta to kurde ale to jest śmieszne

a takie xenony z allegro sa dobre? warto je zamontowac? podobno latwo i szybko je sie montuje
piotrauto
Stały forumowicz

26 Gru 2011, 19:49

Jakość xsenonów z aledrogo, jak trafisz :twisted: inny temat to zgodność owych żarówek/żarników z z przepisami (montaż, warunki itp)

Jesli chodzi o T4W to szukaj OSRAM z serii LONGLIFE wytrzymują długo :D
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Gru 2011, 11:45

a jest róznica miedzy h4 no name a osram czy philips/ ?
piotrauto
Stały forumowicz

27 Gru 2011, 15:59

Może się wydawać, że nie ma ale jednak jest, począwszy od strumienia i barwy światła po trwałość.
Z ciekawostek mogę podpowiedzieć, że żarówki marki PHILIPS BLUE itp są bardzo krótkotrwałe, osobiście polecam OSRAM, HELLA, BOSCH, jeśli chodzi o tzw BLUE to tylko OSRAM jest wystarczająco trwała i "sprawna"
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika