Przepisy dotyczące OC Kupno/Sprzedaż

30 Gru 2012, 12:26

Witam, chciałem się zapytać o ubezpieczenie OC, a mianowicie dostałem samochód od kuzyna i nie chcemy go na razie przerejestrowywać. Samochód jest zarejestrowany na wujka i kuzyna jako współwłaściciela i moje pytanie jest taki co zrobić w razie wypadku gdybym miał żeby oni nie stracili zniżek?
Czy jeżeli będziemy mieli umowę kupna/sprzedaży samochodu to zniżki im polecą?
Czy da się jakoś dopłacić lub coś innego zrobić żeby prze zemnie nie stracili zniżek?
Nie jestem żadnym wybitnym kierowcą ponieważ mam prawo jazdy niecały rok niestety do szkoły mam 30km, a wypadki chodzą po ludziach ;/
Prosiłbym o jakieś rady
tivan
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 04 2012
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Nissan Sunny Sport Coupe
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1987

30 Gru 2012, 13:23

tivan napisał(a):Czy jeżeli będziemy mieli umowę kupna/sprzedaży samochodu to zniżki im polecą?

Jezeli będziesz miał sporządzoną umowę k/s i opłaconą w US to nie musisz wymieniać DR samochodu.Tylko pamiętaj ze w takim przypadku OC musisz juz wykupic Ty....Jezeli nie masz znizek to zrobić to na współwłasciciela/brat,ojciec/który te znizki posiada...
tivan napisał(a): moje pytanie jest taki co zrobić w razie wypadku gdybym miał żeby oni nie stracili zniżek?
W kazdym przypadku niestety ale znizki lecą.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

30 Gru 2012, 16:01

Jak samochód jest zarejestrowany na nich, to w razie stłuczki/wypadku zniżki polecą im, bo na nich jest ubezpiecznie. A to, że ty jeździsz tym samochodem, to jest traktowane tylko jako pożyczenie tego samochodu.
Jak zrobisz umowę kupna-sprzedaży, to musisz tak czy inaczej w ciągu 30 dni wybrać ubezpieczyciela i albo podpisać nową umowę na ciebie, albo zrobić aneks do umowy, która też będzie na ciebie. A dopóki ubezpieczenie jest na nich, to im lecą zniżki. A ty tylko odpowiedasz prawnie przed tym zdarzeniem jako kierowca.
Najlepszym wyjściem byłoby kupic ten samochód od nich, przerejestrować na siebie i ubezpieczyć na siebie, a do ubezpieczenia wziąśc kogoś ze zniżkami na współwłaściciela. Bo chodzi ci zapewne o zniżki, których ty nie masz, a nawet masz zwyżki. Czyli robiąc umowę KS wpisujesz do umowy kogoś kto ma zniżki jako współwłaściciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2012, 19:20

Dzięki za pomoc w takim wypadku trzeba będzie wziąć kogoś na właściciela z zniżkami, a ja jako współwłaściciel ;)
A osoby, które nie mają prawka ani samochodu mają też zniżki? chodzi mi np. o taką babcie/dziadka.
tivan
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 04 2012
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Nissan Sunny Sport Coupe
Silnik: 1.6
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1987

30 Gru 2012, 21:44

tivan napisał(a):trzeba będzie wziąć kogoś na właściciela z zniżkami, a ja jako współwłaściciel
Myślę ze to będzie w twoim przypadku najlepsze wyjście....
tivan napisał(a):A osoby, które nie mają prawka ani samochodu mają też zniżki? chodzi mi np. o taką babcie/dziadka.
No niestety mlody kol.nie wystarczy być tylko dziadkiem lub babcią i juz się ma znizki przy oplacie OC... :D Musi posiadać prawko,samochód i oplacać regularnie OC ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...