Przepisywać ubezpieczenie i płacić?

18 Wrz 2008, 15:28

Witam, jestem tu pierwszy raz. Znalazłam się tu ponieważ kupuję moje pierwsze auto. Chodzi o to, że ja mam prawo jazdy od roku i nie ukończyłam jeszcze 26 lat, czyli nie dotyczą mnie żadne zniżki. A znajomy, od którego kupuje auto ma zniżki i jego ubezpieczenie wynosi ok. 230zł i kończy się we wrześniu 2009 (za rok). I teraz jak ja kupię to auto i będę chciała przepisać ubezpieczenie na mnie to będę musiała dopłacić ok 800zł, a to nie jest mało.

I moje pytanie: czy jest możliwe, żebym mogła przerejestrować auto na siebie po zakupie, ale jeździć na jego ubezpieczeniu? Jeśli będę mieć jakiś wypadek (odpukać) to on straci zniżki? Jak to wygląda?

Pomóżcie,
Z góry dziękuję :)
Chwila ... tak krótko trwa ...
akinomka
Nowicjusz

18 Wrz 2008, 21:10

Kupując samochód,kupujesz go z OC,które poprzedni właściciel musi ci dać.Ty po zakupie samochodu masz czas 30 dni na przerejestrowanie oraz zastanowienie się,czy chcesz kontynuować ubezpieczenie poprzedniego właściciela,czy zrezygnować i wykupić ubezpieczenie w innej ubezpieczalni.Jeżeli zdecydujesz się kontynuować,to po przerejesatrowaniu samochodu musisz iść do ubezpieczyciela u którego jest ubezpieczony samochód aby spisać aneks do umowy o ubezpieczeniu - w aneksie będą wpisane twoje dane i nowe numery autka.Ubezpieczyciel przeliczy składkę,a ty najprawdopodbniej dopłacisz.Ile dopłacisz,to zalezy jak wysokie zniżkui miał poprzednik i jakie masz ty.Jeżeli poprzednik nie miał żadnych zniżek,to nie dopłacisz nic.Ale tak czy inaczej zawsze opłaci się kontynuować ubezpieczenie poprzednika.
Jeżeli ty spowodujesz stłuczkę,to polecą twoje zniżki,ponieważ samochód jest zarejestrowany na coiebie i jest spisany anrks do ubezpieczenia z twoimi danymi.
Tak mniej więcej to działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2008, 21:22

Czyli jednak muszę przepisać ubezpieczenie na siebie. Jestem zielona w tych sprawach. A jeśli bym chciała się przepisać do innego ubezpieczyciela to zniżki poprzedniego właściciela też są kalkulowane w całkowitą sumę?

I jeszcze jedno. Po zakupie muszę tylko zarejestrować auto i przepisać to ubezpieczenie czy jeszcze coś? Podatek płaci się tylko za auto sprowadzane z zagranicy, tak?

I jakie mniej więcej są koszta zarejestrowania auta i czy jest możliwość załatwienia tego w jeden dzień?
akinomka
Nowicjusz

19 Wrz 2008, 10:39

Jeżeli zrerzygnujesz z OC poprzednika i nie będziesz go kontynuowała,to musisz wypowiedzieć umowę OC u tego ubezpieczyciela i zawrzeć nową umowę u innego.Ale wówczas zniżki poprzednika nie są brane pod uwagę.Ale jeżeli nie masz żadnych zniżek,a poprzednik miał,to lepiej opłaci ci się kontunuować jego ubezpieczenia - zapłacisz mniej niż jakbyś zawarła nową umowę u innego ubezpieczyciela.Zresztą zawsze możesz to sprawdzić - wystarczy,że podjedziesz do ubezpieczyciela poprzednika i zapytasz ile musiałabyś dopłacić do tej polisy i możesz zadzwonić bądz przejechać się do innego ubezpieczyciela i zapytać ile wyniesie cię roczna skadka za ten samochód.Porównasz ceny,warunki i będziesz miała biało na czarnym :Do wydziału komunikacji idziesz z umową kupna-sprzedaży i z dowodem rejestracyjnym.Podatek też musisz zapłacić,ale w WK wypiszą ci karteczkę z kwotą.Zapłacisz i wracasz do WK.Dostajesz tymczasowy dowód i idziesz od razu do ubezpieczalni - nie możesz jechać tym samochodem po przerejestrowaniu,ponieważ są już inne dane właściciela i inne tablice,które nie zgadzają się z danymi wpisanymi na OC - dlatego tamten ubezpieczyciel spisuje aneks do umowy(zmienia dane w umowie).A jeżeli nie,to musisz tam iść i umowę wypowiedzieć i od razu zawrzeć nową - bez OC nie wolno jeździć - są za to wysokie kary.
Koszta zarejestrowania nie są duże - coś koło 100 zł za rejestrację plus podatek - nie wiem na ile cię obliczą,ale nie dużo.
A czy da się to wszystko załatwić w jeden dziń,to zależy od miejscowości - czyli ilu klientów będzie w WK.Mnie np. udało się to załatwić w ciągu pół godziny plus drugie pół u ubezpieczyciela.Ale są miejscowoście,gdzie takie przerejestrowanie załatwia się nawet 2 dni - są duże kolejki do WK.Osobiście proponuję ci jechac przerejestrowywać koło środy,bo w poniedziałek i wtorek będą przerejestrowywać ci,którzy kupili samochody na giełdach w sobotę i niedzielę i będą kolejki :wink: .
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Wrz 2008, 12:43

O wielkie dzięki. Dużo mi pomogłeś.

I jeszcze ostatnie pytanie:

Skoro ja nie ukończyłam 26 lat to nie mam zniżek i nie opłaca mi się brać na siebie auto i płacić więcej. Dlatego zastanawiam się nad mamą, która ma 60% zniżek. I czy jest jakaś różnica w cenie ubezpieczenia gdyby moja mama była właścicielem, a ja współwłaścicielem i bym jednocześnie była głównym kierowcą a tym, że tylko moja mama jest właścicielem, a ja nie jestem wpisana jako użytkownik, ale i tak będę nim jeździć.

Czytałam jakiś post niedawno na waszym forum, ze jak nie jesteś właścicielem auta to nie musisz mieć upoważnienia od tego właściciela.

Z góry dziękuję za odpowiedź :D
akinomka
Nowicjusz

19 Wrz 2008, 14:54

Oczywiście .Jeżeli mama ma 60% zniżek,to możesz ją zrobic jako właściciela(autko musiałoby być zarejestrowane na nią,ale to ona musiałaby widnieć jako kupująca na umowie kupna-sprzedaży.Chyba,że zrobisz umowę darowizny i podarujesz autko amie i na tej podstawie mama będzie mogła zarejestrować autko na siebie i zrobić ciebie jako współwłaścicielkę.Za umowę darowizny nie płaci się już podatku,poniewaz jest to najbliższa rodzina.
Natomiast jeżeli pozostaniesz przy umowie kupna-sprzedaży,na której ty widniejsz jako kupujaca,to możesz mamę zrobić jako współwłaściciela.Nie wiem tylko,czy zniżki współwłaściceila się liczą.Musisz o to zapytać w ubezpieczalni.
No i jak mama będzie właścicielem,to za ubezpieczenie nie zapłaci nic,albo nawet może dostać zwrot.Dodatkowo ty będąc współwłaścicielem,też będziesz zbierała zniżki.Nie wiem jak to działa,jeżeli mama będzie współwłaścicielem.
Jest tylko jedno ale - jeżeli ty spowodujesz stłuczkę,to ubezpieczenie pójdzie z polisy mamy(bo to na nią będzie polisa jeżeli ona będzie właścicielem) i mama straci zniżki.I wszystko by było ok,tylko że jezeli np. samochód który kupiłaś jest ubezpieczony w PZU,a mama ma też samochód i ma go ubezpieczonego w PZU i ty spowodujesz stłuczkę,to mama straci zniżki też na ten swój samochód(bo mimo,że polisy są dwie,to zniżki są tylko jedne.Tak więc nie opłaca się ubezpieczać dwóch samochodów w tej samej firmie ubezpieczeniowej.Ale są firmy ubezpieczeniowe,które akceptują zniżki innych firm.Musisz popytać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Wrz 2008, 15:29

Moja mama jest ubezpieczona w innej firmie więc jest ok. Ale dużo się dowiedziałam dzięki Tobie. Dziękuję za informacje. Jeszcze tylko musszę się dowiedzieć ile wyniesie całe to ubezpieczenie, czy coś trzeba bedzie dopłacić czy nie. Ale to już w ubezpieczalni się zapytam.

Wielkie dzięki :D
akinomka
Nowicjusz

19 Wrz 2008, 19:24

Jeżeli mama ma 60% zniżek,a zdecydujesz się na kontynuację ubezpieczenia poprzednika,to nie zapłaci za ubezpieczenie nic,a nawet może dostać zwrot.Zapytaj się tylko w ubezpieczalni,czy jak mama bedzie współwłaścicielem,to jej zniżki będą się liczyły do ubezpieczenia i czy ta firma,akceptuje zniżki od innego ubezpieczyciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 09:37

Moja mama była przerejestrować to auto nie dawno i musiała iść pierwsze do urzędu skarbowego i za zapłaciła za opla corse silnik 1.4 rocznik 1993 3-drzwiowe 92 złote, a w wydziale Komunikacji 73zł. Nie wiedziałam, że z do urzędu też trzeba iść to opłacić.

No ale nie ma innego wyjścia;/
akinomka
Nowicjusz

29 Wrz 2008, 10:31

Witam Jesli chodzi o ubezpieczenie pojazdu,to ja ostatnio zmieniłem ubezpieczalnie z PZU na AXA i różnica jest bardzo duża
Mam starego Opla Astre i w starej ubezpieczalni wyliczono mi kwote na rok 500zł,oczywiscie już ze wszystkimi znizkami ,a w AXA na cały rok 333zł. także jest różnica. Podczas wyliczania ubezpieczenia skorzystałem z programu " polec znajomemu" tj. podałem w ubezpieczalni nr ubezpieczenia mojego znajomego i dostałem 50 zł rabatu.
Oczywiscie jesli ktos chce skorzystac ze znizki to mogę udostępnic,tak w "ramach pomocy: mój nr ubezpieczenia tj.
BA/981902/80
Proponuje wejsc sobie na strone ubezpieczyciela tj. axa.pl i tam wszystkiego mozna się dowiedziec dokładnie ewentualnie mozna zadzwonic sobie na nr tel 9522 Pozdrowienia :)
michal 77
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

30 Wrz 2008, 10:06

Dobrze wiedzieć, że jest taka zniżka :D Pewnie skorzystam.
A jeśli ja się podam na Twój nr ubezpieczenia to Ty jesteś o tym poinformowany?

Ciekawe, jeszcze przemyśle to :):):)
akinomka
Nowicjusz

30 Wrz 2008, 15:12

ja wlasnie jestetm na etapie wybierania ubezpieczyciela dla mojego nissana, podzwonilem troche powypelnialem troche ankiet na necie i u mnie się okazalo ze oc najtaniej mam w linku.
on_24
Początkujący