Przepisywanie oc w axa - jak wygląda sprawa

04 Sty 2010, 18:19

Witam wszystkich forumowiczów.
Trochę się zagalopowałem przy kupnie samochodu podpisując umowę na siebie, nie mając jeszcze żadnych zniżek z powodu wieku. Poprzednik miał 60% i polisa jest ważna do czerwca ale będe musiał ją przepisać. Mam na to jeszcze kilknaście dni. Mam miękki dowód rejestacyjny więc pozostało przepisanie OC. Pytanie czy będe musiał coś dopłacić gdyż różnica 60% zniżki ,a bez zniżki to pewnie coś blisko tysiąca złotych, a nie bede miał tylu pieniedzy w najblizszym terminie.
Rok temu idąc do HDI przepisali mi OC poprzednika mającego też 60% zniżki bez żadnych dopłat. Stąd moje zagalopowanie. Czy w AXA Direct też będzie taka opcja jak w HDI? Jeśli bede musiał dopłacać to czy zostaje mi jeszcze jakakolwiek szansa na małe OC?
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:

04 Sty 2010, 19:29

Nie wiem jak to jest z przepisywaniem zniżek ale zawsze zostaję opłacanie OC w ratach.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Sty 2010, 19:58

Najlepiej to do nich podjechać i zapytać.
Prawidłowo to powinni ci obliczyć tą różnice i będziesz musiał dopłacić - oczywiście jeśli chcesz dalej korzystać z tej polisy- jeśli twoim zdaniem będą ci kazali dopłacić zbyt dużo to złóż im wypowiedzenie i ubezpiecz auto w innej firmie (oczywiscie tańszej).
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Sty 2010, 21:32

a jeśli zostało tego OC 5 miesiecy to naliczenie powinno chyba obejmować takowy okres? Czy mylę się, bo jeśli mam dopłącać za polise na rok to by bylo ździerstwo, tym bardziej ze tego auta do maja mieć już nie bede ,więc było by głupio przepłacić.
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:

04 Sty 2010, 21:45

Zgadza się - powinni ci naliczyć tylko za te 5 m-cy.
Może być też tak jak miałeś w HDI ,że nic ci nie naliczyli- ale znając życie napewno się dopatrzą i zapłacić będzie trzeba.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Sty 2010, 12:48

lepsze to niz jak by placic za caly rok, u nas w kraju niestety wszystko możliwe więc teraz troche bardziej przygotowany zmierze się z ubezpieczycielem w 4 oczy. Napisze jak poszło, inni będą mieli przynajmniej jakiś punkt zaczepienia co do AXA.

Co ciekawe w HDI przepisane miałem bez przeliczenia składkę na 11 miesiecy aż nie ponosząc żadnych kosztów. Jeśli się nic nie zmieniło warto młodym kierowcom kupować samochody z ważną polisą właśnie w HDI.
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rolling Barrier System - obrotowe beczki na drodze
    "Rolling Barrier System" to w skrócie obrotowe beczki na drodze system ten opracowała koreańska firma ETI. Jest to bariera drogowa złożona z obrotowych beczek, które mają bardzo duże możliwości pochłaniania ...

10 Lut 2010, 09:47

Witam, jestem w takej samej sytuacji wiec napisz jak ci poszło, też kupiłem auto które jest ubezbieczone w axa. Co do żniżek to wydaje mi się że poprzedni właściciel miał ich trochę mniej od osoby na które bedzie zarejestrowane moje auto (Brat właściciel ja współwłaciciel) polisa OC jest do połowy stycznia 2011 i właśnie nie wiem czy warto przepisywać ją na siebie czy ubezpieczyć w sprawdzonej firmie. pzdr
pawels1
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa