Sprzedaż na części

08 Lut 2010, 13:35

Witam,
Moje pytanie brzmi nastepujaco: Chce sprzedać samochod na części. Obecnie jest bez przegladu i splacam ubezpieczenie OC gdyz ubezpieczyciel zlecil windykacje naleznosci firmie. Chce go sprzedac na czesci ale wczesniej sie formalnie go pozbyc.

Co jesli spisze umowe sprzedazy i przeniose wlasnosc na kogos innego a sam sprzedam samochod na czesci. Jakie konsekwencje i obowiazki nakladane sa na kupujacego. Jak ominac obowiazkowe OC.

Prosze o informacje nt. innych sposob.
poki
Nowicjusz

Miejscowość: opole

08 Lut 2010, 19:43

Wyrejestrować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 20:33

Aby wyrejestrować samochod, w wydziale komunikacji trzeba oddac dowod rej. tablice rej. oraz przedstawic dokument sprzedazy. Taki dokument jestem w stanie przeds. tak aby samochod zostal u mnie, lecz moje pytanie brzmi, jakie obowiazki sa nakladane na kupujacego i jakie jest postepowanie wobec osoby ktora kupujac samochod nie zarejestruje go ?
poki
Nowicjusz

Miejscowość: opole

08 Lut 2010, 22:51

Jedź na szrot, tam Ci go zezłomują oficjalnie i dadzą papier z którym idziesz do WK. Oddajesz na szrot samochód pod warunkiem, że Ty go zabierasz, a przynajmniej większość części.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2010, 14:46

poki napisał(a):Aby wyrejestrować samochod, w wydziale komunikacji trzeba oddac dowod rej. tablice rej. oraz przedstawic dokument sprzedazy. Taki dokument jestem w stanie przeds. tak aby samochod zostal u mnie, lecz moje pytanie brzmi, jakie obowiazki sa nakladane na kupujacego i jakie jest postepowanie wobec osoby ktora kupujac samochod nie zarejestruje go ?

Obowiązki kupującego, są takie same jak Twoje przed sprzedażą - płaci OC, ubezpiecza, rejestruje

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam