Przerejestrowanie auta z toruńskimi tablicami na Inowrocław

04 Lut 2013, 21:09

Witam.
W niedzielę 03-02-2013 nabyłem Skodę Fabia 1.4 Tdi 2005 combi w komisie dowiedziałem się, że nabyłem auto z OC w MTU do 14-04-2013 przegląd również i nie muszę u nich dopłacać do składki (poprzedni właściciel zapłacił 320 zł ) auto na toruńskich numerach CTR. Moje pierwsze auto, prawko od 22-01-2013 i pani z infolinii powiedziała, że muszą rekalkulować składkę i raczej wypowiem umowę bo pewno będzie lepiej wziąć OC na cały rok.
Czytałem to
procedura-kupna-ubezpieczenia-samochodu-vt17247.htm
i wywnioskowałem, że kolej rzeczy w ciągu najbliższych 14 dni :

1) Udanie się do wydziału komunikacji w Inowrocławiu , złożenie papierów na miejscu o dowód rejestracyjny tymczasowy tak? (dostanę w tym samym dniu czy jak?) wszystko co dostałem z komisu się przyda (karta pojazdu, oc, umowa-faktura) - w komisie gość powiedział, ze nie opłacam skarbówki
2) Wysłanie wypowiedzenia do MTU i zawarcie nowej umowy na OC ( czy mogę to zrobić np. w dniu wysłania wypowiedzenia - zawarcie nowej umowy - da radę chyba kurierem bo osobiście tyle wolnego brać (po dowód tymczasowy wypełnienie potem odbiór/zapłatę oc/dowód stały wypełnienie-odbiór 5 dni z urlopu ? )
3) z nowym oc udanie się do wydziału komunikacji i papiery na dowód rejestracyjny stały i znów pytanie dostanę ten dowód stały od razu czy znów czekam ?

Proszę o wyrozumiałość . Dzięki za wszelką pomoc.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

04 Lut 2013, 23:16

Kolej rzeczy jest taka - idziesz do WK w Inowrocałwiu z umową K/S, dowodem rejestracyjnym, kartą pojazdu, druczkiem potwierdzającym opłacenie OC przez poprzedniego właściciela oraz z tablicami rejestracyjnymi. Resztę dowiesz się na miejscu, a wygląda to tak, że opłacasz w kasie albo w banku przerejestrowanie ( jak w banku, to musisz najpierw opłacić i z potwierdzeniem opłacenia wrócić do WK ), w zamian dostajesz nowe tablice z naklejkami i tymczasowy dowód rejestracyjny. Następnie idziesz do ubezpieczyciela, u którego jest ubezpieczony pojazd i albo robisz aneks do umowy i korzystasz z tego ubezpieczenia co było ( oczywiście po przeliczeniu składki ) albo wypowiadasz umowę i zawierasz u innego ubezpieczyciela. W ciągu bodajże 30 dni odbierasz już "twardy" DR i jeździsz.
Teoretycznie wszystko jest do załatwienia w ciągu jednego dnia.
Wypowiedzenie umowy OC najlepiej wysłać faksem. Ale zanim ją wypowiesz, to najpierw idz i dowiedz się, czy po przeliczeniu składki będziesz musiał wogóle cokolwiek dopłacać, bo może się okazać, że nic nie będziesz dopłacał i będziesz mógł jeździsz na tym ubezpieczeniu do końca jego trwania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2013, 20:45

Ok pierwszy etap za mną. Teraz wypowiedzenie umowy OC, zamówienie nowego no i rejestracja na stałe.
Dzięki za pomoc.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005