Zmiana klasyfikacji AUTA z "POMOCY DROGOWEJ" na OS

20 Sie 2010, 11:15

Witam

Niedawno kupiłem samochód BMW X5 jako pojazd specjalny pomoc drogowa.
Samochód przeszedł badanie techniczne w DEKRA w Niemczech z którego wynika ze jest pomocą drogową.
Następnie auto otrzymało nowy Brief, w którym przeznaczenie było wpisane pojazd specjalny - pomoc drogowa.

Auto zostało zarejestrowane w Wydziale Komunikacji jako pomoc drogowa.
Lecz jak się domyślacie troszkę nie przypomina pomocy drogowej.

Planuje wystąpić do Wydz. Kom. z wnioskiem o zmiane klasyfikacji AUTA na osobowy.

Od pojazdu spec. w Polsce nie płaci się AKCYZY stad moje pytanie:

Czy jak zmienię klasyfikację auta z Pom. Drog. na samochód OSOBOWY to czy bede miał problemy z AKCYZA bazując na historii, którą opisałem w telegraficznym skr. powyżej.

Pozdrawiam
2171009
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

20 Sie 2010, 23:13

2171009 napisał(a):Czy jak zmienię klasyfikację auta z Pom. Drog. na samochód OSOBOWY to czy bede miał problemy z AKCYZA bazując na historii, którą opisałem w telegraficznym skr. powyżej.

Nie Ty pierwszy stosujesz ten nanewr zeby ominąć akcyzę.Jak nie wiadomo o co chodzi itd.Nie musisz mieć zadnych problemów ale juz na tym forum gostek pisał ze ma problemy bo go czepiał się UC/podobny manewr/Jak się to skończyło i czy się skończyło tego nie wiem.
2171009 napisał(a):Planuje wystąpić do Wydz. Kom. z wnioskiem o zmiane klasyfikacji AUTA na osobowy.

W tym przypadku WK nic Ci samo nie zmieni.Mozna to zmienic ale obowiązuje trochę inna droga.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Sie 2010, 15:11

Witam,
1. co do akcyzy proponuję wystąpić z oficjalnym pismem do urzędu celnego, żeby nie było potem niejasności czy masz płacić czy nie bo kwota będzie nie mała.
2. co do zmiany rodzaju to tu możesz zapoznać się z całą procedurą
[link wygasł]
która nie jest bardzo skomplikowana.

Jak dostaniesz pismo z UC to daj znać - jestem ciekawy co napiszą bo spotkałem się już z różnymi odpowiedziami (że trzeba płacić akcyzę i że nie trzeba płacić ...).

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

22 Sie 2010, 20:38

Dziękuje za odpowiedź Panie Dariuszu, Archiwalnie czytając to forum jest Pan w gronie osób wypowiadających się kompetentnie.

Wracając do tematu:
Ja posiadam samochód o przeznaczeniu "pojazd specjalny - pomoc drogowa"
Taki sprowadziłem z Niemiec, rejestracja w PL odbyła się dokładnie tak samo jak wynikało z dok. niemieckich.

Normalnie myśląc to moja zmiana klasyfikacji auta nie powinna wnieść problemu bo przecież np: przerabia się Seicento VAN na osobowy bez problemu i nikt się nie czepia.

Swoją drogą trochę się obawiam pisać do UC.
Czytając http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... kcyzy.html pewnie będę musiał się uzbroić w zestaw do szybkiej adaptacji na pomoc drogową (pas wokół samochodu koloru żółtego, kogut ostrzegawczy sztywny i miękki hol)

Obowiązkowe wyposażenie pomocy drogowej

§ 38. 1. Pojazd samochodowy przeznaczony do wykonywania czynności na drodze, pojazd pomocy drogowej i ciągnik balastowy ciągnący przyczepę o szerokości przekraczającej 2,55 m powinny być wyposażone w ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej samochodowej, widoczny ze wszystkich stron pojazdu z odległości co najmniej 150 m przy dobrej przejrzystości powietrza i niepowodujący oślepiania innych uczestników ruchu oraz odpowiadający warunkom określonym w § 26 ust. 2 pkt 1, 2 i 4.

2. Pojazd pomocy drogowej powinien posiadać:
1) kabinę kierowcy lub nadwozie barwy żółtej lub oznaczone pasem wyróżniającym barwy żółtej spełniającym warunki, o których mowa w § 36;
2) nadwozie konstrukcyjnie przeznaczone do przewozu uszkodzonych pojazdów lub być wyposażony w:
a) hol giętki do holowania motocykla i hol sztywny do holowania pojazdu,
b) ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej, o konstrukcji umożliwiającej umieszczenie na pojeździe holowanym,
c) dodatkowy zestaw świateł tylnych przeznaczony do umieszczania na pojeździe holowanym w przypadku tymczasowego zakrycia świateł pojazdu holującego.
2171009
Nowicjusz

23 Sie 2010, 15:07

Witam,
w komentarzach jest kilka sensownych stwierdzeń.
Poniższe już słyszałem wcześniej ale nie widziałem jeszcze jakiejś prawnej opinii lub pisma z MF lub UC
"autor pominął jeszcze jedną istotną okoliczność - auto winno spełniać wymogi stawiane pojazdom ciężarowym wg norm CN itd w c h w i l i wprowadzenia na terytorium RP, fakt, że właściciel pojazdu z powrotem zrobi sobie z auta pojazd osobowy pozostaje poza obszarem zainteresowania urzędu celnego - tak przynajmniej być powinno..."

W związku z tym sprawa jak zwykle jest nie jasna i Ci których będzie stać na prawników lub mocnych księgowych w razie kontroli dadzą sobie radę. Reszta zapłaci i będzie płakać..

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

24 Sie 2010, 07:50

Zadzwoniłem wczoraj do UC w Pruszkowie "Referat Podatku Akcyzowego".

Pan Kierownik (bo jak naświetliłem sprawę tam mnie przełączono) stwierdził następująco:
UC klasyfikuje auta ze swoich taryfikatorów nie patrząc co jest w brief czy co mówi SKP czyli np: Uda nam się zarejestrować BMW X5 jako helikopter i myślimy ze jesteśmy w domu a prawda jest inna. Zostaniemy wezwani w przeciągu 5 lat do pokazania stanu faktycznego naszego pojazdu, który zostanie sklasyfikowany na pojazd odpowiedni zgodnie z taryfikatorem UC. Z tego co mówił Pan Kierownik auta Q7, X5 itp. są klasyfikowane według UC jako osobowe (auto nie może mieć AIRBAG w przestrzeni ładunkowej, pasów i musi być 2-miejscowe, podobno nie może mieć nawet miejsc na instalację pasów bezpieczeństwa w przestrzeni ładunkowej) tak samo jest z pomocom drogową. Jeżeli pojazd może tylko ciągnąć pojazdy uszkodzone na holu sztywnym lub miękkim klasyfikowany jest jako osobowy chyba ze może załadować uszkodzone samochody na siebie. TAK więc wszyscy wiemy co następuje jak UC sklasyfikuje nam samochód jako osobowy czy nie potwierdzi ze to pomoc drogowa.
Zapłata akcyzy + koszty karne i to nie małe. Z tego co mówił to np. Akcyzy będzie 40 000zł a kary może być i 100 000zł.

Mam nadzieję że Pan Kierownik mylił się w 100% bo jeśli nie to wszyscy co mają zrobione auta są w "Black ASS" :???:
2171009
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Różnorodne wersje Golfa na przestrzeni lat
    Debiut Volkswagena Golfa pierwszej generacji w 1974 roku okazał się początkiem imponujących historii pełnej sukcesów. Od tego czasu wyprodukowano ponad 33 miliony egzemplarzy tego modelu. Na szczególne podkreślenie ...

24 Sie 2010, 07:57

Coś mi sie wydaje ze chyba na ten temat juz malo bo mało ale napisalem... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Sie 2010, 09:06

Kierownik UC podparł swoją wypowiedź jakimś przepisem?
Rozumiem, że 5 lat mogą kontrolować. Pytanie jest tylko takie czy faktycznie zakres akcyzy kończy się z chwilą rejestracji auta? Jeśli tak to zmiana rodzaju czy innych parametrów technicznych wykonana już na pojeździe zarejestrowanym w kraju nie powinna mieć znaczenia dla akcyzy.
Ale jak pisałem wcześniej tego właśnie nie wiem bo nie wyczytałem tego w żadnych konkretnych przepisach.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

24 Sie 2010, 14:35

Czy Pan Kierownik UC powoływał się na jakieś konkretne przepisy tego nie wiem.
Z rozmowy wynikało że wie co mówi, był pewny w 100% informacji, które mi przekazuje. Mówił szyderczo o Wydz. Kom że jako US nie obchodzi ich co oni tam robią i jak rejestrują - on ma tu procedury których się ściśle jako UC trzyma itd. Co do zakresu akcyzy kiedy się kończy: tego też nie wiem mogę tylko domniemać - Jak UC dostanie listę pojazdów (skąś) to nie problem będzie ją zweryfikować tym bardziej że mają na ten proceder 5lat.

Ciągle się zastanawiam czy jesteśmy w tej UE bo mam wrażenie że NIE.
2171009
Nowicjusz

12 Sty 2011, 22:49

Migi60, Migi60, mitam mam taki problem kupiłem samochód z niemiec z chomologacja ciężarową jako pojazd specjalny pomoc drogowa jest to samochód osobowy nie przypominajacy pomocy drogowej, pojechałem do wydziału komunikacji zeby go zarejestrować i tu pojawił sie problem bo kazą mi zapłacić cło może mi to wyjaśnicie dlaczego tak mi powiedzieki jak w karcie pojazdu i w brifie jest napisane pojazd specjalny pomoc drogowa.
lexusis
Nowicjusz

Miejscowość: rolnik

12 Sty 2011, 23:01

lexusis napisał(a):jak w karcie pojazdu i w brifie jest napisane

Czyli tak w karcie i brefie wyrażnie pisze CIĘZAROWY czy tylko w św.homo... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

13 Sty 2011, 16:52

wszedzie wyraznie pisze ze to pomoc drogowa w dowodzie w brifie w przegladzie
lexusis
Nowicjusz

Miejscowość: rolnik

13 Sty 2011, 19:16

lexusis napisał(a):wszedzie wyraznie pisze ze to pomoc drogowa w dowodzie w brifie w przegladzie

Ja postawiłem chyba Ci wyrazne pytanie.... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Mar 2011, 21:14

DariuszSawicki napisał(a):Kierownik UC podparł swoją wypowiedź jakimś przepisem?
Rozumiem, że 5 lat mogą kontrolować. Pytanie jest tylko takie czy faktycznie zakres akcyzy kończy się z chwilą rejestracji auta? ............

5 lat liczy się od chwili popełnienia przestępstwa, bo zgodzicie się wszyscy że to są fikcyjne przeróbki!!!
Zatem wszystkie firmy sprowadzające, osoby fizyczne, warsztaty , diagności i każdy kto uczestniczył w tym procederze poświadczając nieprawdę będą mieli problemy !!!
Ostatnio edytowany przez escalade, 26 Mar 2011, 22:22, edytowano w sumie 1 raz
escalade
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

05 Lut 2013, 14:05

Witam,

Mam pytanie w związku z tymi samochodami zmienianymi na osobowe ze specjalnych. Firma która importuje samochody twierdzi, że dostanę twardy dowód oraz kartę pojazdu w których będzie napisane pojazd osobowy. Będzie już przerobiony pewnie na osobowy.

Czy ja kupując taki samochód w leasing mogę mieć jakieś problemy?

Pozdrawiam Marcin
Martin
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 02 1975
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6
Silnik: 2.5 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003