Dziękuje za odpowiedź Panie Dariuszu, Archiwalnie czytając to forum jest Pan w gronie osób wypowiadających się kompetentnie.
Wracając do tematu:Ja posiadam samochód o przeznaczeniu "pojazd specjalny - pomoc drogowa"
Taki sprowadziłem z Niemiec, rejestracja w PL odbyła się dokładnie tak samo jak wynikało z dok. niemieckich.
Normalnie myśląc to moja zmiana klasyfikacji auta nie powinna wnieść problemu bo przecież np: przerabia się Seicento VAN na osobowy bez problemu i nikt się nie czepia.
Swoją drogą trochę się obawiam pisać do UC.
Czytając
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... kcyzy.html pewnie będę musiał się uzbroić w zestaw do szybkiej adaptacji na pomoc drogową (pas wokół samochodu koloru żółtego, kogut ostrzegawczy sztywny i miękki hol)
Obowiązkowe wyposażenie pomocy drogowej§ 38. 1. Pojazd samochodowy przeznaczony do wykonywania czynności na drodze, pojazd pomocy drogowej i
ciągnik balastowy ciągnący przyczepę o szerokości przekraczającej 2,55 m powinny być wyposażone w ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej samochodowej, widoczny ze wszystkich stron pojazdu z odległości co najmniej 150 m przy dobrej przejrzystości powietrza i niepowodujący oślepiania innych uczestników ruchu oraz odpowiadający warunkom określonym w § 26 ust. 2 pkt 1, 2 i 4.
2. Pojazd pomocy drogowej powinien posiadać:
1) kabinę kierowcy
lub nadwozie barwy żółtej lub oznaczone pasem wyróżniającym barwy żółtej spełniającym warunki, o których mowa w § 36;
2) nadwozie konstrukcyjnie przeznaczone do przewozu uszkodzonych pojazdów
lub być wyposażony w:
a) hol giętki do holowania motocykla i hol sztywny do holowania pojazdu,
b) ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej, o konstrukcji umożliwiającej umieszczenie na pojeździe holowanym,
c) dodatkowy zestaw świateł tylnych przeznaczony do umieszczania na pojeździe holowanym w przypadku tymczasowego zakrycia świateł pojazdu holującego.