Przerejestrowanie, co gdzie jak?

21 Mar 2010, 01:11

Witam, kupiłem auto Seata Cordobę z komisu (na umowie mam równy 1000zl wiec jestem zwolniony z 2% podatku).
OC jest ważne do lipca, a przeglądu nie było (zrobiłem przegląd przed przerejestrowaniem, bo potrzebowałem od razu jechać w parę miejsc, a nie czekać w urzędzie).
I tu sie zaczynaja schody, zbliza sie 30dni od zakupu, wiec musze przerejestrowac na siebie. Mam isc od razu to zrobic czy najpierw sie udac do ubezpieczyciela powiedziec zeby przepisali obecne OC na mnie?
Po skończeniu się okresu trwania tego OC chcę zmienić ubezpieczyciela, bo auto zarejestruje na 2 osoby (żeby dostać zniżki).
I czy jak pójdę przepisać ubezpieczenie to będę musiał coś płacić. Czy OC będzie dalej obowiązywać do lipca, czy muszę po przerejestrowaniu od nowa zaczynać z OC już u tego ubezpieczyciela, który mnie docelowo interesuje?

Proszę o pomoc, bo nie ogarniam.
Pozdrawiam.
arni32167
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

21 Mar 2010, 11:49

arni32167 napisał(a):Mam isc od razu to zrobic czy najpierw sie udac do ubezpieczyciela powiedziec zeby przepisali obecne OC na mnie?

Najpierw rejestracja, później ubezpieczyciel.

arni32167 napisał(a):I czy jak pójdę przepisać ubezpieczenie to będę musiał coś płacić.

Zależy od tego jakie zniżki miał poprzedni właściciel. Jeżeli miał maksymalne, a Ty nie masz żadnych, a jeszcze dodatkowo masz zwyżki za wiek (do 25-26 lat są zwyżki), to będziesz musiał dopłacić różnicę.

arni32167 napisał(a):Czy OC będzie dalej obowiązywać do lipca, czy muszę po przerejestrowaniu od nowa zaczynać z OC już u tego ubezpieczyciela, który mnie docelowo interesuje?

Co chcesz. Możesz dokończyć ubezpieczenie do lipca, po czym w lipcu dopiero rozwiązać polisę.
Możesz pójść do ubezpieczyciela, zakończyć obecną polisę i podpisać nową.
Możesz rozwiązać obecną polisę i pójść do innego ubezpieczyciela. Pamiętaj wtedy o ciągłości, tak żeby między jednym a drugim ubezpieczycielem nie było przerwy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...
    Jakie są korzyści z jazdy hybrydą?
    Coraz większa liczba kierowców przekonuje się o zaletach napędu hybrydowego. Korzyści finansowe wynikające z niewielkiego spalania to dopiero początek. Coraz większe zainteresowanie społeczeństwa jakością powietrza ...