Przerejestrowanie i oc Kia Sephia

31 Lip 2010, 15:12

hej,
zwlekałem z przereje samochodu jak i z wypowiedzeniem oc ( praca , w sobote ani to ani to nie było czynne ) i chciałem wkoncu przerejestrować w poniedziałek i wypowiedzieć umowe oc. i oto moje pytania bo jestem w tym zielony :
1.czy moge pójsc do wk i przerejestrować samochod na tym oc co teraz mam po poprzednim wlascicielu ( termin 30 dni od kupna samochodu minał 25 lipca)
2. czy moge wypowiedzieć oc , bo do konca oc zostało mi jeszcze poand miesiac czasu...
3. czytałem w google ze moge wypowiedziec oc do 30 dni od kupna samochodu a potem jeśli nie wypowiem przechodzi na mnie. a jakbym tak zrobił ze przerejestruje samochod na moja siostre i ja bd wspolwlascicielem i zostane w tej firmie co nadal jestem to jak bedzie wygladać rekalkulacja oc ( uwzgledniam ze ta osoba co kupilem miala 60 % znizki a moaj siostra ma 50 i tam swoje lata i pare dobrych lat prawko.)
4.czy jest jakas kara za spoznienie z przerejestorwaniem samochodu o tydzień czasu??

Pozdrawiam
giegur
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

31 Lip 2010, 15:18

giegur napisał(a):a jakbym tak zrobił ze przerejestruje samochod na moja siostre i ja bd wspolwlascicielem i

A na kogo jest umowa kupna... :?: :?: A czy były wlaściciel juz czy jeszcze nie wyrejestrował-orientujesz sie w tym... :?: :?:
giegur napisał(a):czy jest jakas kara za spoznienie z przerejestorwaniem samochodu o tydzień czasu??

Na dzień dzisiejszy nie ma zadnej kary...A w US opłaciłes 2% podatku... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Lip 2010, 15:24

umowa kupna jest na mnie. a czy wyreje czy tez nie zawsze moge sie zapytać. a dajmy 2 opcje jesli by wyreje to co wtedy ? a jesli by nie wyreje to co wtedy?

aha to czyli dobrze ze nie ma . na umowie miałem 900 zł zreszta poprzednia umowa tego faceta z innym tez byla 900 zł więc nie musiałem.ale opłaciłęm.
giegur
Nowicjusz

31 Lip 2010, 15:29

giegur napisał(a):a dajmy 2 opcje jesli by wyreje to co wtedy

Pierwszy wlaściciel podejrzewam ze raczej juz wyrejestrował-chyba ze dogadał sie z posrednikiem/jak mniemam od niego kupiłeś-on nie rejestrował/ze jak sprzeda to dopiero da mu umowę.Kto wpisany jest na umowie sprzedazy:wlaściciel z DR czy pośrednik... :?: :?: A dał Ci orginał poprzedniej umowy... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 15:56

dostałem poprzednia umowe tego kolesia z tamtym i dostałem umowa miedzy mna a tym kolesiem. (tamta umowa to kopia jak byłem w urzedzie to mi nic na nia nie mowili tylko powiedzieli ze nie mam ksiazeczki pojazdju bo nie wiedzialem ze to trzeba bo pierwsza raz w zyciu przerejestrowywałem samoch.i czekam na ta ksiazczke i dlatego jest zwłoka i mam nadzieje ze wkoncu w poniedzialek bedzie bo zostałą wysłana)
na dr jest wpisany nie ten co od kupowałem tylko poprzedni. oboje pochodzili z tego samoego powiatu.
giegur
Nowicjusz

31 Lip 2010, 16:31

giegur napisał(a):na dr jest wpisany nie ten co od kupowałem tylko poprzedni.

Ok..W tym wypadku wszystko gra.Jednak jestem pewny ze przy przerejestrowaniu będą chcieli orginał umowy pomiędzy 1 włascicielem a pośrednikiem/moze cos się zmieniło :?: :?: /Na Twoim miejscu wybrałbym sie do pośrednika i zmienil umowe-datę i nie bedziesz wtedy mial zadnych problemów.
giegur napisał(a):a jakbym tak zrobił ze przerejestruje samochod na moja siostre i ja bd wspolwlascicielem

W tym przypadku jezeli pośrednik nie zgodzi się na zmianę daty to przed przerejestrowaniem zrob darowiznę na siostrę i będziesz miał po problemie.Oczywiscie wtedy Ty będziesz współwłaścicielem/darowizna częściowa... :!: :!: /
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 16:47

chcieli orginał a ja dałem kopie chyba by przeszła . a jak nie to trzeba zrobić tego orginał pisany przezemnie z wpisaniem tego wszystkiego co było na kartce. chyba zadnych problemow za to bym nie miał? do pośrednika mam niestety daleko a więc troche to niemozliwe. jedynie kontakt telefoniczny mam z nim i nawet jakbym chciał zmieniać date (jakby sie dało) to znów mam tydzien w plecy bo zanim dojdzie ta umowa do mnie to troche minie...

aha czyli mogę teraz zrobić darowizne i ona zareje i ja bd wspol tak?

i jeszcze jak to jest z tym oc?
giegur
Nowicjusz

31 Lip 2010, 16:53

giegur napisał(a):jedynie kontakt telefoniczny mam z nim i nawet jakbym chciał zmieniać date (jakby sie dało) to znów mam tydzien w plecy bo zanim dojdzie ta umowa do mnie to troche minie...

Tak ale tydzień to niewiele jak będziesz mial aktualne daty i zero kombinacji z darowizną... :!: :!: Oczywiście jak on się zgodzi...
giegur napisał(a):aha czyli mogę teraz zrobić darowizne i ona zareje i ja bd wspol tak?

Jasne ze przed zarejestrowaniem bo po zarejestrowaniu musisz wszystko zaczynać od nowa... :!: :!: :sad:
giegur napisał(a):jeszcze jak to jest z tym oc?

Nie chcę sie wypowiadać gdyz nie jestem pewny w 100% i mogę Ciebie wprowadzić w błąd.. :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Lip 2010, 17:03

hmm no niby i to racja. ale zastanawiam sie nad,co jesli zglosił fakt sprzedaży w wk i poszedl i zgłosił też w ubezpieczalni. wiec chyba zmiana daty nie wchodziła by w gre,czy się myle?

i po drugie.
jakbym napisał ta pierwsza umowe tzn przepisiał to chyba nic do tego by nie mieli. bo nie maja jak sprawdzić ze jest orginalna itp.
giegur
Nowicjusz

31 Lip 2010, 17:41

giegur napisał(a): ale zastanawiam sie nad,co jesli zglosił fakt sprzedaży w wk i poszedl i zgłosił też w ubezpieczalni. wiec chyba zmiana daty nie wchodziła by w gre,czy się myle?

Pośrednik nie pójdzie do WK zglaszać faktu sprzedazy dlatego ze on tego autka na siebie nie rejestrował... :!: :!:
giegur napisał(a):jakbym napisał ta pierwsza umowe tzn przepisiał to chyba nic do tego by nie mieli. bo nie maja jak sprawdzić ze jest orginalna itp.

W tym wypdku masz całkowicie rację...Tylko nic nie mozesz zmieniac bo w razie "W"mogą Ci postawić zarzut fałszerstwa...Przepisać dokladnie tak jak masz kopię.. :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Sie 2010, 14:47

Póki co narazie się nic nie wyjaśniło ..
czyli oczekuje na list który idzie od poniedziałku tamtego "priotytet" czyli na dziś już powinien być w tym liscie mam wszystko co musze mieć...
i właśnie czy to możliwe by tak długo szedł ten list?

i sprawa oc.?
facet mi mówił ze moge jezdzić na jego ubezpieczeniu do końca tego ubezpieczenia i wykupuje własne oc. czy to prawda ze ja nie musze nic wypowiadać itd ze to on musi bo ianczej będzie musiał płacić za samochód który nie ma.
bo jak czytałem wszędzie to ubezpieczenie oc przechodzi na mnie i ja albo moge wypowiedzieć albo kontynoowac.
dobrze mówi ten facet czy wprowadził mnie w bład, bo jeśli w bład to musze jutro jechać i rezygnować bo mam lepsze oc na oku .

ps.wspomne oczywiscie ze dr jest na ta osoba która byla poprzednim wlascicielem,ubezpieczenie jest na taosobe co kupiłem samochod. czyli jak użytkownik powyzej pisał ze ta osoba od któej kupiłem była pośrednikiem
giegur
Nowicjusz