Przerejestrowanie samochodu bez ubezpieczenia inny silnik

06 Mar 2011, 00:53

Witam jestem tu nowy jak coś będzie nie tak z góry przepraszam:)
Kupiłem samochód który miał ważne ubezpieczenie tylko jeden dzień,
a więc nie zdążyłem przerejestrować go na siebie. I teraz tak samochód miał wymieniany silnik z 2.0 na 1.6. Co mam teraz zrobic by samochód mógł jeździć? Słyszałem ze bez ubezpieczenia nie przerejestruje. Mój głowny problem jest tu ze jak mam zmienic silnik w dowodzie rejestracyjnym skoro nie mam waznego OC i musiał bym ubezpieczac na 2.0 i poźniej znów na 1.6. Proszę mi jeżeli pomóc jeżeli ktoś wie jak i co robic bym autem mógł wkoncu zacząć jeżdzic . Zaznaczam że jest to mój pierwszy samochód i stoi już okolo 3 miesięcy. Z góry dzięki za pomoc. Mała spójność zdań wiem :) Wieczór zmęczenie L:)
SasQ
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

06 Mar 2011, 01:00

SasQ napisał(a): Słyszałem ze bez ubezpieczenia nie przerejestruje

Przerejsetrowac to mozesz ale WK nie wyda Ci na końcu DR jak nie bedziesz mial waznego OC.Reszta jutro-ide juz kimac... :wink:

[ Dodano: 6 Marzec 2011, 11:44 ]
SasQ napisał(a):I teraz tak samochód miał wymieniany silnik z 2.0 na 1.6.

Podaj mi troche więcej szczegółów a mianowicie:
1/ Czy z wymiana silnika wiąze sie taz zmiana rodzaju paliwa tzn. z P na D lub odwrotnie...
2/ Czy do tego samochodu zamontowałes silnik tego samego typu tzn./jak sie nie mylę chodzi o Astrę-widze to w podpisie/ tez silnik od ASTRY ale o mniejszej pojemności czy tez np:z VW do ASTRY.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Mar 2011, 11:50

Nie silnik pozostaje na tym samym paliwie. Ja go nie zmieniałem tylko poprzedni własciciel silnik jest tez od astry tylko 1.6 po prostu mniejsza pojemność przy otwarciu maski widze jednak że nie pasuje on tam do końca ponieważ kilka ''rurek'' nie ma swojego połączenia tak samo jak i problem z nawiewem w aucie. Jestem kompletnie zielony na temat mechaniki samochodu więc pisze to co wiem. Dzieki za tak szybkie zainteresowanie się moim tematem i za pomoc . :)
SasQ
Nowicjusz

06 Mar 2011, 12:07

SasQ napisał(a): Co mam teraz zrobic by samochód mógł jeździć?

Jezeli chcesz sprawe wymiany silnika doprowadzic do końca to musisz najpierw udac się na SKP i porozmawiac z diagnosta jak on to widzi z swego punktu widzenia i obowiazujacych przepisów.Wg.mnie to będziesz musiał udac sie do:
1/ Rzeczoznawca-opinia na temat prawidłowości wymiany silnika + podanie pojemnosci silnika,mocy oraz innych parametrów.Byc moze ulegnie zmianie masa wlasna pojazdu/lzejszy silnik/oraz dopuszczalny nacisk na przednia os./orientacyjna cena ok.200.-/
2/ Wyjazd na SKP celem wykonania przeglądu na okolicznośc wymiany silnika-cena ok.180.- Dostajesz wtedy zaswiadczenie.
3/ Z wszystkimi dokumentami tzn:umowa k/s,opłata 2%podatku w US,ksiazka pojazdu/jezeli była wydana na ten samochod/DR,zaswiadczenie z SKP udajesz się do WK celem zarejestrowania.... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Mar 2011, 13:44

Właśnie jeszcze musze te 2 % podatku zapłacic. Moge isc z starym dowodem i chyba nic sie nie przyczepią na brak oc ? Próbowałem Ci zrobic zdjęcia tego silnika jednak aparat się rozładował. :(
SasQ
Nowicjusz

06 Mar 2011, 13:49

SasQ napisał(a):. Moge isc z starym dowodem i chyba nic sie nie przyczepią na brak oc ?

Oczywiscie ze tylko i wyłącznie musisz mieć stary DR.Dla US nie ma zadnego znaczenia czy masz czy tez nie masz waznego OC.
SasQ napisał(a):Próbowałem Ci zrobic zdjęcia tego silnika jednak aparat się rozładował.

Jakbyś znalazł i podal mi nr.silnika to wtedy mogę Ci podac wszystkie jego parametry.Zdjecie nic mi nie pomoze..... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...

09 Mar 2011, 12:20

Znalazłem tam 3 numery:
0140 2
90400045
GM 760
Sorry że tak poźno ale pracuje i nie mialem jak :)
SasQ
Nowicjusz

09 Mar 2011, 18:19

SasQ napisał(a):Sorry że tak poźno ale pracuje i nie mialem jak

Zaden nie odpowiada dla OPLA.Nie wiem gdzie szukałeś ale myśle ze nr.silnika znajduje się na skosie osłony sprzegła przy połączeniu z skrzynia biegów....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP