Przerejestrowanie samochodu

29 Cze 2010, 08:32

Witam.
Moje pytanie jest takie czy trzeba przerejestrować samochód żeby oddać go na szrot ?
Albo jeszcze inaczej czy można go wyrejestrować bez oddawania go ?
I jakie opłaty się z tym wiążą bo słyszałem ze są teraz jakieś opłaty recyklingowe i czy w ogole da się na tym coś zarobić ?
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Cze 2010, 10:04

Z tego co się orientuję, przepisy wymagają okazania potwierdzenia złomowania auta przy wyrejestrowywaniu go.

Tak wygląda teoria.
W praktyce złomowanych jest chyba niewiele ponad 10% aut, które teoretycznie powinny zostać zezłomowane. Reszta rozpływa się w cudowny sposób w powietrzu :)

Wniosek: jeśli uda Ci się w jakiś sposób załatwić takie pokwitowanie ze szrotu, to możesz sobie auto zostawić na części.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

29 Cze 2010, 10:47

ogolnie chodzi mi najbardziej o to czy go musze przerejestrowac na siebie zeby odac go na szrot bo to ma byc samochod za 400 zl do zabawy na miesiąc a pozniej to i tak malo chyba z niego zostanie :)
ralf1990
Początkujący

29 Cze 2010, 18:52

ralf1990 napisał(a):Albo jeszcze inaczej czy można go wyrejestrować bez oddawania go ?

Jezeli nie będziesz mial dokumentów ze przekazałeś go na złom to nie wyrejestrujesz..
ralf1990 napisał(a):ogolnie chodzi mi najbardziej o to czy go musze przerejestrowac na siebie zeby odac go na szrot

Nie musisz go rejestrować na siebie.Wystarczy jak będziesz miał umowe kupna-sprzedazy oraz DR....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2010, 23:52

ralf1990 napisał(a):ogolnie chodzi mi najbardziej o to czy go musze przerejestrowac na siebie zeby odac go na szrot bo to ma byc samochod za 400 zl do zabawy na miesiąc a pozniej to i tak malo chyba z niego zostanie

Pamiętaj, aby samochód miał ważne OC i to ważne jak najdłużej. Koszt składki OC pewnie przekroczyłby te 400 zł, a nawet jak nie będziesz jeździł nim po drogach publicznych, to obowiązek wykupienia OC obowiązuje i mogą Cię później za to ścigać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Cze 2010, 22:08

z oc nie ma problemu bo ma ważne do 10 a i przegląd do 11 do tej pory to juz będzie na szrocie. Tylko interesuje mnie jeszcze jedna sprawa czy jak podpisze umowę bez wpisania daty (kupuje od znajomego) to później ja będę musiał to wycofać u ubezpieczyciele czy to już w jego interesie ?
ralf1990
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...